Tvivl om løn til risikogruppe for covid-19: Nu afkræves minister svar

20200617-105419-L-1920x1277we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Kommunernes Landsforening (KL) mener ikke, at hjemsendte medarbejdere i corona-risikogruppen skal have løn. Det strider imod en tidligere udmelding fra ministeren. Nu kræver SF en forklaring.

Er du i corona-risikogruppen, kan du blive hjemme, hvis det er farligt for dig at møde på arbejde. Du kan lave aftale med din chef om, at du får løn, mens du er hjemme.

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet i maj, hvor der stod:

‘Personer i den særlige risikogruppe og pårørende kan efter aftale med arbejdsgiveren blive væk fra arbejdet under genåbningen af Danmark og modtage løn i fraværsperioden eller sygedagpenge, hvis arbejdsgiveren ikke udbetaler løn’.

Men det mener Kommunernes Landsforening (KL) ikke er korrekt.

I sidste uge opfordrede KL derfor kommunerne til at skrotte alle deres aftaler om løn til hjemsendte medarbejdere i risikogruppen. Det førte til kritik fra BUPL, som ville gå videre med sagen, skriver Børn&Unge Nyheder.

Flere folketingspolitikere er gået ind i sagn, efter at Børn&Unge har skrevet om KL’s udmelding.

Enhedslistens beskæftigelsesordfører, Jette Gottlieb, kalder KL’s udlægning af den aftale, som Folketinget har lavet, forkert.

Både Venstres Hans Andersen og SF’s Karsten Hønge er af den opfattelse, at arbejdsgivere og ansatte kan indgå aftale om hjemsendelse med løn.

Det har nu fået Karsten Hønge til at bede beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) om en forklaring.

’Vi hører gennem BUPL, at KL opfordrer samtlige kommuner til at stoppe lønudbetalingen til hjemsendte, også selvom arbejdsgiver har indgået aftale om hjemsendelse med løn. Dette mener vi er en fordrejning af aftalen og bekymrer os meget,’ skriver han blandt andet til ministeren.

I BUPL glæder faglig sekretær Mette Skovhus Larsen sig over, at Karsten Hønge har bedt beskæftigelsesministeren om svar i sagen.

- Det er positivt, at de politikere, der var med til at lave aftalen, også tager ansvar for, at den bliver udmøntet på den måde, som var intentionen, siger hun.

BUPL har sammen med flere andre fagforeninger kontaktet KL for at få en afklaring.

- De udsatte i corona-risikogruppen er nogle af de mest sårbare mennesker, vi har i øjeblikket, og som samfund har vi lovet at passe på dem. Alligevel bliver de kastet ud i sådan et cirkus her. Det er grotesk, og det er på ingen måde i orden, siger hun.

Børn&Unge har 18. juni om eftermiddagen modtaget dette svar fra Beskæftigelsesministeriet:

"Ordningen er skruet sådan sammen, at arbejdsgivere, der udbetaler løn under fraværet, kan få sygedagpengerefusion fra første fraværsdag. Af L 190 fremgår det, at der ikke vil være ret til løn under fraværet, medmindre der aftalemæssigt er tilvejebragt en ret hertil. Hvorvidt der skal betales løn under fraværet er et anliggende for overenskomstparterne. Hvis en arbejdsgiver ikke udbetaler løn, så indebærer ordningen, at borgeren fra første fraværsdag kan få sygedagpenge, hvis man lever op til betingelserne," skriver ministeriet.

Vurderet på antallet af medlemshenvendelser skønner BUPL, at der omkring 200 pædagoger i corona-risikogruppen.

GDPR