Ugens overblik: Arbejdstilsynets sår, utrolig indsats af jordemødre og forberedelser i Helsingør

BeFunky-collage__19_
Søren Kryhlmand, jordemødre og Alex Vanopslagh. Foto: Pressefoto/Thomas Lekfeldt/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig overblikket over udvalgte arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om Arbejdstilsynets sår, der er begyndt at hele bedre og om en jordemoder, der nedbragte sygefraværet blandt kollegerne fra 20 til 3,9 procent.

Velkommen til 'Ugens overblik', der er et nyt fast koncept på A4 Arbejdsmiljø, hvor redaktøren Jonas Sivkær Pettersen giver dig udvalgte arbejdsmiljøhistorier fra den forgangne uge. 

Det kan være nyhedshistorier og omtaler, men også overståede og kommende arrangementer på arbejdsmiljøområdet.

Arbejdstilsynets arbejdsmiljø-sår heler bedre

I et interview med Altinget fortæller Arbejdstilsynets direktør Søren Kryhlmand, hvordan tilsynsmyndigheden har gennemgået organisatoriske forandringer og har forbedret arbejdsmiljøet for de ansatte.

Arbejdstilsynet har de senere år haft store problemer med arbejdsmiljøet, men i den seneste trivselsmåling fra 2018 ser det ud til, at skuden er vendt. Læs mere her.

---

Jordemødre med utrolig indsats: Nedbragte sygefraværet fra 20 til 3,9 procent

På Holbæk Sygehus har chef-jordemoder Heidi Astrup Fischer, siden hun tiltrådte sin stilling i 2016, nedbragt sygefraværet blandt kollegerne fra 20 til kun 3,9 procent. Det store sygefravær skyldtes, at ansatte gik ned med stress. Læs mere her.

---

Superkræfter til fynske fabriksarbejdere

I den fynske virksomhed CC Jensen har ansatte testet et såkaldt exoskelet, som de ifører sig under fysisk arbejde. Skelettets formål er at mindske smerter hos de ansatte, der i forvejen har fysiske skavanker. Se DR Nyheders video om exoskelettet her.

---

LA-leder: Differentieret pension var et valgkampsgimmick

A4 Nu har talt med Liberal Alliances nye leder, Alex Vanopslagh, der samtidig er partiets beskæftigelsesordfører. Her kommer den 27-årige partileder ind på, hvad han mener om differentieret pensionsalder. Han kalder det blandt andet et 'valgkampsgimmick' fra Socialdemokratiet.

- Et retfærdigt pensionssystem med mulighed for tidlig tilbagetrækning er jo ikke et, hvor det er sagsbehandler, fagbevægelse, politiker og embedsmænd at bestemme, hvem der har ret til hvad, og hvor man skal tigge og plage og være nedslidt, siger Alex Vanopslagh. Læs here interviewet her.

---

Eksperter fra hele verden valfarter til Helsingør

Hotel Marienlyst i Helsingør danner fra den 25. til 28. august rammerne om den internationale arbejdsmiljøkonference ’Future Work: Digitalisation and Innovation’. Her vil oplægsholdere fra hele verden fortælle om de nyeste tendenser i forhold til morgendagens arbejdsmiljøindsats.

Konferencen sætter fokus på, hvordan digitalisering påvirker arbejdsmiljøet, og der vil være faglige sessioner om medarbejderinddragelse, organisatorisk arbejdsmiljø, risikoanalyse, muskel-skeletbesvær, psykosocialt arbejdsmiljø, regulering af arbejdsmiljøet og meget mere. Læs mere om arrangementet her.

---

Lektor: Manglende arbejdstidsaftale forringer arbejdsmiljø

Fraværet af en arbejdstidsaftale for lærere og undervisere har overladt lærerne til sig selv i kampen om arbejdstimer. Det skaber et fagligt kvalitetstab og forringer lærernes arbejdsmiljø, skriver Jacob Magnussen, lektor på Københavns Professionsskole, i et debatindlæg.

GDPR