Ugens overblik: Apps har en afstressende effekt på 200 medarbejdere

20190716-143804-4-1920x1242we
200 medarbejdere landet over tester, om mindfulness-apps har en effekt på arbejdsrelateret stress. De første resultater er lovende, lyder det fra lektor. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om de første resultater fra et nyt stressprojekt, hvor 200 medarbejdere fra virksomheder landet over deltager.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

200 medarbejdere deltager i storstilet stressprojekt

Stress har fyldt en del i denne uge. Ikke mindst i forbindelse med Stressforskningskonferencen på Bispebjerg Hospital onsdag. Ugen bød også på omtale af et nyt stressprojekt på Syddansk Universitet, som 200 medarbejdere i forskellige virksomheder over hele landet deltager i.

Medarbejderne tester, om to apps med henholdsvis mindfulnessmusik og mindfulnessøvelser kan have en afstressende effekt på arbejdspladser.

Ifølge lektor på Institut for Psykologi på SDU, Ulrik Kirk, er de første resultater fra projektet allerede klar.

- Tendensen i dataene peger på, at mindfulness i særdeleshed har en positiv effekt på arbejdshukommelse, som vi kan måle, siger han til DR.


Den gamle Storstrømsbro. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Livsfarlige arbejdsforhold på Storstrømsbroen

Entreprenører på Storstrømsbroen har fået hele 68 påbud fra Arbejdstilsynet på lidt over et år - de ansatte har været i fare for at blive kørt ned af tunge byggemaskiner og falde i døden fra ni meters højde. Det har Fagbladet 3F afdækket i løbet af ugen.

Siden 28. september sidste år, hvor der var første spadestik på Storstrømsbroen, har Arbejdstilsynet reageret med hele 68 forbud og strakspåbud. Tre af sagerne skulle angiveligt være så alvorlige, at Arbejdstilsynet har meldt de ansvarlige virksomheder til politiet for brud på arbejdsmiljøloven.

- Det er et højt antal reaktioner, når byggeriet kun har været i gang i et år, og det er alvorligt, når nogle af sagerne ender hos politiet, forklarer Peter Hasle, arbejdsmiljøforsker fra Aalborg Universitet til Fagbladet 3F.

Enhedslistens arbejdsmiljøordfører Christian Juhl (EL) har indkaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til et samråd i sagen.


Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Hummelgaard deltog i topmøde

Hvordan kan exoskeletter forebygge fysiske belastninger? Og hvad har en tidligere verdensmester med arbejdsglæde at gøre?

De og mange flere spørgsmål kunne deltagerne i Dansk Industris og BFA Industris arbejdsmiljøtopmøde i Odense onsdag få svar på.

Arrangementet var rettet mod medlemmer af arbejdsmiljøorganisationen i industrivirksomheder.

Foruden oplæg fra en række eksperter, kunne deltagerne møde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), der fortalte om arbejdsmiljøaftalen fra i foråret, som er ved at blive udmøntet.

Derudover fik topmødet besøg af Arne Nielsson, der er tidligere verdensmester i roning, og som nu er coach og foredragsholder. Han fortalte blandt andet om, hvordan arbejdspladser kan skabe en kultur, hvor der er plads til arbejdsglæde.

Arbejdsmiljøchef i Ledernes Hovedorganisation, Lars Andersen, deltog blandt andre i topmødet.