Ugens overblik: Balladen i Lundtoftegade får konsekvenser

20191202-111802-L-1920x1280we
Den 2. december var omkring 300 stilladsarbejdere samlet for markere deres utilfredshed med arbejdsforholdene på en byggeplads ved Lundtoftegade i København. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om skærmydslerne i Lundtoftegade i København, der har fået konsekvenser for en underentreprenør.

Balladen i Lundtoftegade

Væltede stilladser, et tæskehold, en smadret Porsche og spytklatter mod en Netto-medarbejder.

Lundtoftegade på Nørrebro i København dannede for få dage siden rammerne om en faglig kamp, der i bogstaveligste forstand udviklede sig til en kamp.

Et medlem af Dansk El-Forbund og en stilladsarbejder fra 3F blev overfaldet af et tæskehold, da de ville dokumentere ulovlige arbejdsforhold på et byggeri i Lundtoftegade.

Litauiske ansatte på byggepladsen var i gang med at sætte et stillads op uden lys og med pandelampe på.

Mens medlemmet fra Dansk El-Forbund og stilladsarbejderen var i gang med at filme, ankom et tæskehold i tre til fem biler. Et af ofrene for overfaldet har til TV 2 fortalt, hvordan han oplevede hændelsen.

- Vi vil gerne dokumentere, at man går og sætter stillads op om aftenen uden lys og med pandelamper på. Og så vil jeg gerne dokumentere, at man arbejder hele dagen, og man også arbejder om aftenen. Man arbejder alle ugens dage. Det synes jeg ikke er okay, lød det fra den forulempede mand, der har ønsket fuld anonymitet.

DB Byggeri, hvor de litauiske medarbejdere er ansat, er anklaget for løndumping af deres udenlandske medarbejdere. Hovedentreprenøren Dansk Boligbyg har nu stoppet samarbejdet med DS Byggeri.

Læs mere om sagen her.

Kokken blev blind i ulykke - så ændrede arbejdspladsen køkkenet

Hvad gør man, når hotellets kok kommer ud for en ulykke og bliver blind?

Det spørgsmål stod Hotel Scandic i Glostrup med, da kokken Tommy Poulsen i forbindelse med en ulykke mistede 95 procent af sit syn.

Løsningen blev, at man indrettede køkkenet, så Tommy Poulsen kan finde køkkengrejet uden hjælp fra kollegerne. Gryderne, saltet og knivene har fået faste pladser.

Hotel Scandic i Glostrup er dermed gået imod strømmen i forhold til at inkludere handicappede på arbejdsmarkedet.

En ny undersøgelse fra den socialøkonomiske virksomhed Incita viser, at 91 procent af de adspurgte virksomheder afviser at ansætte medarbejdere, der er blinde.

81 procent af virksomhederne vil afvise potentielle medarbejdere, der er døve, mens 72 procent af virksomhederne siger nej tak til medarbejdere med dårlig hygiejne.

Læs mere her.

Fond får sin egen hjemmeside

Som noget helt nyt har Arbejdsmiljøforskningsfonden fået sin egen hjemmeside. Det skriver Arbejdstilsynet.

På hjemmesiden kan man blandt andet finde nuværende og tidligere forskningsprojekter og en beskrivelse af Fondens fremadrettede strategi. Læs mere her.


BUPL's formand Elisa Rimpler. Foto: Pressefoto.

Minimumsnormeringer er et "vendepunkt"

Kampen for flere voksne på stuerne i landets børnehaver nåede mandag sit klimaks, da en glad finansminister Nicolai Wammen (S) sammen med støttepartierne kunne præsentere en plan for ’lovbundne minimumsnormeringer’.

Ifølge finanslovsaftalen afsættes 500 mio. kroner i 2020. Beløbet stiger indtil 2025 til 1,6 mia. kroner, hvor normeringerne skal være fuldt indfasede.

Når planen er fuldt indfaset, må der maksimalt være tre børn per voksen i landets vuggestuer, mens der i børnehaverne maksimalt må være seks børn per voksen.

BUPL's formand Elisa Rimpler kalder finanslovsaftalen et vendepunkt, men hun synes samtidig, at det tager for lang tid af indfase minimumsnormeringerne.

- De børn, der går i vuggestue og børnehave nu, har også fortjent et godt børneliv. Og deres pædagoger har fortjent at have et godt arbejdsmiljø og en mulighed for at lykkes med den store og vigtige opgave, de har, siger Elisa Rimpler.

55-årig omkommet i arbejdsulykke

En 55-årig mand omkom onsdag i en arbejdsulykke ved en grusgrav på Fyn.

Det skriver TV 2 Fyn.

Dødsulykken skete ved en grusgrav i Davinde ved Årslev, uden for Odense.

Mandens gummiged gled klokken 13.20 ud på otte meter dybt vand i grusgraven. En inspektør skal nu undersøge, om en mekanisk fejl har været skyld i ulykken.

Ifølge Arbejdstilsynets seneste opgørelse er der i år sket 30 arbejdsulykker med dødelig udgang. Det er på nuværende tidspunkt én dødsulykke færre end i 2018.

GDPR