Ugens overblik: Minister nedsætter arbejdsgruppe - fuld erstatning til voldsramte?

20170920-203130-A-1920x1280we
Genrefoto. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om en ny arbejdsgruppe, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har nedsat, der skal undersøge muligheden for fuld erstatning til medarbejdere, der udsættes for vold i arbejdet.

Minister er rystet: Elever udsættes for krænkelser

Mere end hver tredje elev i kokke, - tjener- og recpetionistfaget har oplevet krænkende adfærd i forbindelse med deres uddannelse eller arbejde. Det skriver Politiken.

37 procent ud af 270 elever svarer således i en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, at de har været udsat for krænkende adfærd. Det handler eksempelvis om kommetarer om deres påklædning, tilbud om sexlegetøj eller klap i numsen. Halvdelen af kvinderne (51 procent) har oplevet grænseoverskridende adfærd.

Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil nu tage affære.

- Det her er jo helt vildt rystende, det kan vi ikke byde nogen. Det skal strammes op. Jeg vil i dialog med ledere på erhvervsskolerne og eleverne, siger hun til Politiken.

550 ansatte tilbudt motion i arbejdstiden

Senest den 1. januar 2020 får samtlige 550 ansatte på kommunale arbejdspladser i Holbæk Kommune tilbud om en times ugentlig motion i arbejdstiden.

Tiltaget er inspireret af Hillerød Kommunes arbejde med Bevæg dig for livet-aftalen, som kommunen indgik i januar med idrætsorganisationerne DGI og Danmarks Idrætsforbind (DIF). Bevæg dig for livet-aftalen handler om, at 4.000 borgere i Holbæk Kommune skal være aktive inden 2023.

Hvordan en ugentlig times motion skal strikkes sammen er op til den enkelte arbejdsplads at beslutte, lyder det fra kommunaldirektør Erik Nygreen.

- De kan vælge at fordele tiden ud på alle ugens arbejdsdage eller vælge at samle tiden til et længere motionspas, siger han.

Stress i Nordsøen

Et ejerskifte har betydet et dårligere arbejdsmiljø for danske ansatte på boreplatformen Dan F. i Nordsøen.

Det viser en tilsynsrapport fra Arbejdstilsynet, skriver mediet ShippingWatch.

Det franske selskab Total købte i 2018 Dan F.-platformen af Maersk Oil for et tocifret milliardbeløb, men de store forandringer i forbindelse med ejerskiftet har betyder store omkostninger for medarbejderne.

"Flere (ansatte, red.) oplyser, at de oplever tvivl om egen kunnen og angst for at fejle på grund af de mange ændringer (...) fordi en fejl kan føre til fyring, og at de føler stress over ikke at nå det, de skal", står der i Arbejdstilsynets tilsynsrapport ifølge ShippingWatch.

Læs mere her.

Arbejdsgruppe nedsat: Sosu'er og socialpædagoger skal turde anmelde arbejdsrelateret vold

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har nedsat en arbejdsgruppe, der skal kigge på ansattes mulighed for fuld erstatning, når de har været udsat for vold på jobbet.

Det gælder for ansatte i alle brancher, men er det er særligt relevant for eksempelvis sosu-assistenten på et plejehjem eller socialpædagogen på et bosted eller et beskyttet værksted.

I dag skal man anmelde det til politiet, hvis man som offer vil ansøge om erstatning fra Erstatningsnævnet. Det betyder, at medarbejderen skal anmelde volden, selv om der er tale om en person, som ikke kan gøre for sine handlinger - eksempelvis en dement.

Flere fagforbund har peget på, at det afholder ansatte fra at opnå fuld erstatning, fordi nogle nødigt vil anmelde personer, som de arbejder med at hjælpe.

Den problematik skal arbejdsgruppen forsøge at finde en løsning på. Arbejdsgruppens medlemmer består af repræsentanter fra Beskæftigelsesministeriet, Justitsministeriet og Finansministeriet.

Det ventes, at arbejdsgruppen fremlægger en løsning i foråret 2020. Læs mere her.

GDPR