Ugens overblik: Mobning på børnehospice og 186 glemte arbejdsskadesager

20151025-182413-3-1920x1281we
Børnehospice har fået rød smiley for mobning blandt personalet. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
A4 Arbejdsmiljø giver dig her et overblik over væsentlige arbejdsmiljøhistorier fra ugen. Læs blandt andet om skadeligt arbejdsmiljø på børnehospice og om ændringer i Arbejdstilsynet.

Omsorg for døende børn forringes af betændt arbejdsmiljø

Døende børn, der er indlagt på Lukashuset – et hospice for børn og unge i Hellerup – har modtaget pleje og omsorg, mens der har fundet grov mobning sted i personalegruppen.

Det viser en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Lorry har fået.

Børnehospicet, der drives af Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen, har fået en rød smiley og et påbud af Arbejdstilsynet for det betændte arbejdsmiljø.

Foruden grov mobning har børnehospicet også haft ledelsesmæssige problemer, der har udfordret arbejdsklimaet.

Arbejdsmiljøforsker Peter Hasle forklarer til TV 2 Lorry, at det dårlige arbejdsmiljø kan have haft konsekvenser for omsorgen af de indlagte børn og deres familier.

- Beskrivelser af arbejdsmiljøet på stedet betyder, at kvaliteten af arbejdet bliver forringet. Beboerne på stedet bliver mødt af et personale, som i mindre grad er i stand til at hjælpe dem med de kriser, de står i, fordi de ansatte ikke har det personlige overskud, som er nødvendigt, siger han.

På baggrund af påbuddet har ledelsen i Lukashuset nu iværksat flere tiltag, der skal gøre op med det dårlige arbejdsmiljø. Initiativerne tæller en mobbepolitik, temadag og en intern undersøgelse om trivslen.

Langtidssygemeldes på stribe

Hos en række af de selvejende FGU-institutioner, der forbereder unge under 25 år til at kunne tage en ungdomsuddannelse, har der også været problemet med det psykiske arbejdsmiljø.

Lærerne har oplevet opstartsproblemer, siden at man i sommer valgte at samle 88 skoler i 27 selvejende institutioner.

I opstarten har skolerne manglet undervisningsmateriale, haft byggerod og problemer med it-systemer. Det har resulteret i, at 20 ud af 200 lærere på FGU Fyns fem skoler er blevet langtidssygemeldte.

- Det siger noget om, at det er svært at være lærer ude på FGU-institutionerne, og det siger noget om, at vilkårene for FGU-lærerne er meget pressede, siger formanden for Uddannelsesforbundet Hanne Pontoppidan til DR Nyheder.

Opstartsproblemerne er også gået ud over undervisningen, hvor elever har oplevet utryghed og stress.

Ny hjemmeside til Arbejdstilsynet

Om opstarten i Arbejdstilsynet har været ligeså vanskelig efter nytår som i FGU-institutionerne er uvist, men her har der ligeledes været forandringer fra årets begyndelse.

Videncenter for Arbejdsmiljøet (VfA) er nu fortid, og det betyder, at man har samlet den brede arbejdsmiljøformidling under tilsynets vinger. Ændringerne har betydet, at Arbejdstilsynets hjemmeside har skiftet navn fra amid.dk til at.dk.

Til sommer vil hjemmesiden gennemgå en større designændring, der ifølge tilsynet selv skal gøre siden mere brugervenlig og tage udgangspunkt i brugernes behov.

186 sager glemt i mailboks

Man må i den forbindelse håbe, at Arbejdstilsynet husker at genplacere alle elementerne på hjemmesiden igen efter designændringen. Ting i cyberspace kan nemlig forsvinde, hvis ikke man passer på.

Det har Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) måttet sande, efter at 186 afgørelser i arbejdsskadesager i løbet af det seneste år har været glemt i en mailboks.

Forglemmelsen betød, at mange borgere, der var kommet til skade på jobbet, måtte vente med at få udbetalt den erstatning, de havde krav på.

Fejlen har blandt andet haft betydning for den 39-årige smed Simon Skikkild, der efter mange års kamp med myndighederne måtte vente yderligere knap fire måneder på at få erstatning for en håndskade.

- Jeg føler mig ærligt talt pisset på. Nu har jeg kæmpet i 15 år for at få ret til den her erstatning, og så bliver man glemt i en mailboks. Det er ærligt talt for groft, siger Simon Skikkild til A4 Arbejdsliv.

GDPR