Læger skyder aftale ned: Risikogruppers skæbne vil afhænge af vores humør

20200220-095733-A-1920x1277we
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Der venter praktiserende læger en næsten umulig opgave, når de skal være med til at afgøre, hvilke sårbare ansatte der skal sendes hjem med løn eller sygedagpenge, mener formanden for praktiserende læger.

- Det bliver meget tæt på en umulig opgave.

Sådan lyder det fra formand for praktiserende læger, Anders Beich, om at praktiserende læger står foran en meget svær opgave.

LÆS OGSÅ: Aftale på plads for risikogrupper og pårørende: Kan sendes hjem med løn eller sygedagpenge

Lægerne har fået til opgave at vurdere, hvem der er i risikogruppen for at blive alvorligt syg af coronavirus. Det står klart efter en politisk aftale fredag.

Dermed kommer lægernes afgørelse til at betyde forskellen på, om sårbare ansatte og deres pårørende skal sendes hjem med løn eller sygedagpenge eller fortsætte arbejdet.

Anders Beich tror, at lægernes vurderinger kommer til at afhænge af deres humør. Han forudser store forskelle i vurderingerne, når læger skal ’sjusse sig frem til’ smitterisikoen på arbejdspladserne.

-  Jeg kan godt dokumentere, at folk står på listen (over risikogrupper, red.), men så kan jeg ikke gøre mere. Jeg kan ikke tage med ud på arbejdspladsen med et målebånd og se, hvor tæt de sidder på nogle funktioner, hvor der kunne være smitterisiko, siger han til TV 2 News.

Regeringen og Folketingets partier indgik fredag en aftale, der gør, at risikogruppen kan blive hjemme og samtidig få løn eller sygedagpenge, hvis det er for risikabelt at tage på arbejde.

Forud for aftalen har Sundhedsstyrelsen præciseret, hvem der er i øget risiko for at blive syg af coronavirus. Det er blandt andet personer med høj alder, personer med overvægt og kronisk syge.

Aftalen gælder også pårørende, som bor under samme tag som personer i risikogruppen.

Det skal gælde frem til 1. september. I hele den periode vil arbejdsgiverne modtage sygedagepengerefusion.

GDPR