FH: Vi skal fastholde kravene til hjemmearbejde – de er altså ikke særligt skrappe

Morten_Skov_Christiansen__n__stformand_1836-1200px
Morten Skov Christiansen, næstformand, FH. Foto: Pressefoto Foto: Pressefoto/FH
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
I en tid, hvor flere skal arbejde hjemmefra, skal der ikke slækkes på kravene om at beskytte lønmodtagernes helbred ved at forebygge gener, smerter og nedslidning. Det mener Morten Skov Christiansen, der er næstformand ved FH.

I denne uge har rigtig mange givet deres mening til kende i debatten om kravene til en hjemmearbejdsplads. Og man må, Ifølge Berlingskes erhvervsredaktør, Thomas Bernt Henriksen, forstå, at de krav som en virksomhed skal leve op til, er 'et uløseligt problem', da arbejdsmiljøloven 'næsten er umulig at håndhæve i praksis'.

Til det må man bare sige: Ro på, Thomas. Og alle andre, der mener, at det hele er så umuligt.

LÆS OGSÅ: FH kalder opgør med arbejdsmiljøregler påfaldende: Ingen krav om hæve-sænkeborde og grimme kontormøbler i hjemmet

Kravene til hjemmearbejde er altså ikke særligt skrappe. Grundlæggende drejer det sig nemlig om tre ting, som arbejdsgivere skal sikre: en god stol, som passer i højden, et bord, som passer i højden og en fornuftig skærmarbejdsplads. Og det kun når hjemmearbejdet er af en vis varighed. Alt kan gøres med relativt få midler, og på en måde, som passer ind i medarbejdernes hjem.

Virksomhederne og resten af samfundet bliver også ramt økonomisk, hvis folk i større grad skal sidde derhjemme med forkerte arbejdsredskaber og i dårlige arbejdsstillinger
Morten Skov Christiansen, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

Der er altså IKKE - som Thomas Bernt Henriksen hævder - et krav om hæve-sænkeborde eller andre grimme kontormøbler. Det, som derimod er et krav, er, at arbejdsgiverne skal beskytte lønmodtagernes helbred ved at forebygge gener, smerter og nedslidning. Og det skal der selvfølgelig ikke slækkes på i en tid, hvor endnu flere skal arbejde hjemme.

Stigning i sygefravær

Jeg tror, de fleste, der har haft meget hjemmearbejde, blandt her under Coronakrisen, har prøvet at arbejde i dårlige arbejdsstillinger, for eksempel ved en bærbar ved et køkkenbord. De har mærket på egen krop, at det ikke er holdbart i længen. Der skal vi altså ikke hen.

Det er dog ikke kun den enkelte medarbejder, det går ud over, hvis vi slækker på arbejdsmiljøloven. Virksomhederne og resten af samfundet bliver også ramt økonomisk, hvis folk i større grad skal sidde derhjemme med forkerte arbejdsredskaber og i dårlige arbejdsstillinger. For det vil uvægerligt give en stigning i sygefravær, gener og smerter - og på længere sigt nedslidning.

I en tid, hvor danskerne har udsigt til at skulle være længere tid på arbejdsmarkedet. Og hvor der i forvejen er problemer med, at mange ikke kan holde til det. Så giver det altså ingen mening, at man vil slække på den arbejdsmiljølov, der netop skal sikre, at ingen bliver syge eller nedslidt af deres arbejde, og hvor kravene netop ikke er særligt skrappe.

LÆS OGSÅ: Ekspert advarer Christiansborg: Slæk ikke på krav til hjemmearbejde

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR