Derfor søgte vi om hjælp: 6 virksomheder deler ud af erfaringer med arbejdsmiljøpulje

BeFunky-collage__15_
Torben Christiansen fra BCM Transtech (øv. t.v.), tømrermester Palle Hansen og Jeanette Schou fra Hjulsøgård Døgnbehandlingsfond er alle tilfredse med muligheden for at kunne søge om hjælp til arbejdsmiljøarbejdet. Foto: Collage/A4/pressefotos
Tre tømrere, en landmand, en industridirektør og en leder af døgninstitution sætter ord på, hvorfor de har søgt om midler fra arbejdsmiljøpulje.

Stadig flere virksomheder søger om midler fra statslig arbejdsmiljøpulje til træning i arbejdstiden, rådgivning eller afprøvning af hjælpemidler, der kan lette tunge løft.

A4 Arbejdsmiljø har talt med seks af de virksomheder, der har gjort sig erfaringer med midlerne.

LÆS OGSÅ: Nye tal: Stadig flere virksomheder søger midler fra arbejdsmiljøpulje

De er alle bevidste om, at et godt arbejdsmiljø kan føre til lavere sygefravær, mere tilfredse medarbejdere og en stærkere økonomisk bundlinje.

Palle Hansen- Foto: Solbakken Tømrer

Palle Hansen, indehaver af Solbakken Tømrer ApS.
Virksomheden har modtaget 139.924 kroner fra puljen.

"Vi søgte om midlerne, fordi vi ville afprøve nogle hjælpemidler, der kunne lette arbejdet med tunge løft. Det har vi så gjort de seneste tre måneder, og det har virkelig haft en positiv effekt på arbejdsmiljøet."

"Der er mange tunge løft i løbet af en arbejdsdag. Vi modtager jo vinduer og byggematerialer på byggepladser. Tidligere har vi båret dem manuelt til de steder, de skal placeres. Det har været tungt, men med hjælpemidlerne har vi kunnet hejse de tunge materialer op, og det har været en stor hjælp for de ansatte. Medarbejderne har været glade for tiltaget."

Hvorfor er det vigtigt for jer at gøre noget for arbejdsmiljøet?

"Det er ikke, fordi vi udadtil vil vise, at vi kerer os om arbejdsmiljøet. Det er mere for vores egen skyld, så vi ikke bliver nedslidte af at gå på arbejde."

Hvor hørte I om puljen?

"Vi har kunder i landbruget, som også har fået midler fra arbejdsmiljøpuljen. Derfor tænkte vi, at det måske også kunne være noget for os. Vi blev også gjort opmærksom på den fra Byggeriets Arbejdsmiljøbus."

--

Emil Kamp Christensen, tømrermester, Spjald Tømrer & Snedker A/S.
Virksomheden har modtaget 29.364 kroner fra puljen.

Hvorfor har I ansøgt om midlerne?

"For at få hjælp til at teste nye produkter og hjælpemidler. Vi har fået tilskud til at købe en robot, som koster 250.000 kroner. Robotten kan skære i gips og træbeton. Vi har lejet den i tre måneder med tilskud, hvor vi har kunnet teste, om det er noget, der virker så godt, at vi skal investere i det på sigt”.

Hvorfor er det vigtigt for jer at have fokus på et godt arbejdsmiljø?

"Hvis vi har et dårligt arbejdsmiljø, vil det være svært at holde på vores medarbejdere, og der er ingen af os, der ønsker at komme til skade".

--

Henrik Hjort Knudsen, landmand, Hjort Knudsen Landbrug ApS.
Virksomheden har modtaget 46.456 kroner fra puljen.

Landbruget avler foder til vores grise og maltbyg til mejerier. Foruden Henrik Hjort Knudsen er der to ansatte.

Hvad er jeres erfaringer med midlerne fra arbejdsmiljøpuljen?

"Vores erfaringer med midlerne er ret gode. Vi ansøgte om penge til to forskellige hjælpemidler, som virkelig har bidraget positivt til arbejdsmiljøet."

"Den ene er en automatisk stenopsamler, som vi spænder fast på en ATV, der samler sten op fra marken. Tidligere gjorde vi det med vores egne hænder, og det var meget tungt, da nogle af stenene vejer 20-30 kg. Stenopsamleren er et revolutionerende hjælpemiddel, der sparer os for nedslidning og ondt i ryggen sidst på dagen."

"Vi har også fået midler til en automatisk rullepresenning, der spændes på en vogn. Tidligere skulle vi selv op på vognen og lægge presenningen på, og da risikerede vi at falde ned, hvis ikke vi var opmærksomme."

Når pengene fra puljen er brugt op, kunne I så tænke jer at investere i hjælpemidlerne?

"Ja, det kunne vi helt sikkert. Vi kan ikke se, at hjælpemidlerne har øget produktionen, men de har helt sikkert bidraget til et bedre arbejdsmiljø. Det har givet en højere livskvalitet."

Torben Christiansen. Foto: BCM

--

Torben Christiansen, direktør i industrivirksomheden BCM Transtech A/S.
Virksomheden har modtaget 316.927 kroner fra puljen.

Hvorfor har I søgt om midlerne?

"Vi laver lagersystemer til emballageindustrien, eksempelvis fuldautomatiske højlagre. Når vi arbejder i højden, er der risiko på fald på op til otte-ti meter, når vi monterer eller servicerer de produkter, vi producerer."

"Vi søgte om hjælp hos et konsulentfirma, der kendte til muligheden for at få økonomisk støtte fra puljen. Vi har fået lagt en plan for arbejde i højden, og hvad vi skal gøre, når vi laver eftersyn på vores systemer hos kunderne. Vi har fået skriftlige instruktioner af de sikre arbejdsmetoder, så det er nemt at holde et højt sikkerhedsniveau."

"Indsatsen har givet en endnu bedre stemning internt, og det har helt sikkert også en effekt, når vi søger efter nye medarbejdere."

--

Christian Bjerregaard, tømrermester, Bjerregaard ApS.
Firmaet har modtaget 136.936 kroner fra puljen.

Hvad har I fået ud af midlerne fra puljen?

"Vi har brugt midlerne på at investere i et løfteaggregat til vores værksted, hvor der løftes tunge træfiberplader op til nogle maskiner."

"Førhen skulle der to ansatte til at løfte materialerne manuelt, og det var slidsomt. Pladerne kan nemlig veje mellem 40 og 95 kg. Der skal bare én mand til at betjene løfteaggregatet, og det har skabt et meget bedre workflow i værkstedet."

"Dels har det været tidsbesparende, når der ikke længere skal være to til at løfte dem, og dels har det gavnet arbejdsmiljøet. Jeg fornemmer, at de nye hjælpemidler har skabt stor tilfredshed blandt medarbejderne. Vi kørte forsøget indtil juni i år, og nu har vi investeret i løfteaggregatet, så vi har det permanent."

Kan jeres fokus på et godt arbejdsmiljø hjælpe på rekruttering?

"Det har helt sikkert en gavnlig effekt på rekrutteringen, når man investerer i det nyeste materiel og hjælpemidler. Når man kommer ud på arbejdsmarkedet som 20-årig, har man mange år tilbage. Derfor er det vigtigt at kunne tilbyde medarbejderne et arbejdsmiljø, hvor man begrænser den fysiske nedslidning."

Jeanette Schou. Foto: Hjulsøgård Døgnbehandlingsfond

Jeanette Schou, administrator, Hjulsøgård Døgnbehandlingsfond.
Arbejdspladsen har modtaget 169.858 kroner fra puljen.

Fonden er et døgntilbud for unge med misbrugsproblemer, eller som er blevet omsorgssviget.

Hvorfor har I søgt om midlerne?

"Vi har været hårdt presset med flere lederskift. Der har været nogle grupperinger på arbejdspladsen, og det har skabt konflikter. Nu får vi penge til at komme i gang med nogle indsatser, der kan skabe et bedre arbejdsmiljø. Det ser vi meget frem til. Vi er endnu ikke kommet i gang, da vi venter på at skulle ansætte en ny leder."

GDPR