A-kasse: Et bæredygtigt arbejdsliv kræver plads til flere livsfaser - især når livet viser tænder

herning_7_
"Regeringen vil gerne diskutere fast, fuld arbejdstid. Vi vil hellere diskutere konstruktiv arbejdstid," skriver Harun Demirtas, forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse. Foto: Din Sundhedsfaglige A-kasse/pressefoto
25. mar. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Når man dagligt arbejder for at skabe bæredygtige arbejdsliv, lyder SF's forslag om ret til at gå ned i tid med en supplerende dagpengeydelse, når særomstændigheder presser familielivet, ganske relevant. Som krumtap på et effektivt arbejdsmarked griber vi som a-kasse gerne opgaven og er klar til dialog om skarpere afgrænsning, så visionerne bliver levedygtige.

Livsfaser er forskellige og individuelle. Uanset om vi er unge i de første år på jobbet og på vej til at etablere familie, eller om vi er godt i gang og har et arbejdsliv i balance, så kan der ske noget, som kalder på en særlig rolle og livsfase.

Derfor skal vi have familie og arbejdsliv til at hænge sammen i en anden form. Nu er det en linedans, hvor for mange mister balancen, især når ulykken rammer os eller vores nærmeste.

Selv i et regneark kommer der bump på livets vej – det kræver fleksibilitet

Regeringen vil gerne diskutere fast, fuld arbejdstid. Vi vil hellere diskutere konstruktiv arbejdstid. For uanset, hvad man forudsætter i sit snorlige excel-ark, så vil de individuelle og forskellige livsfaser komme.

Vi skal arbejde flere år og kompleksiteten stiger i mange af de opgaver, som vores sundhedsfaglige medlemmer løfter. Derfor bliver det også væsentligere at se på, hvordan det længere arbejdsliv indrettes. Det er allerede noget, der optager vores medlemmer, som dag efter dag udgør sundhedsvæsenets rygrad. 

Regeringen vil gerne diskutere fast, fuld arbejdstid. Vi vil hellere diskutere konstruktiv arbejdstid
Harun Demirtas, forperson, Din Sundhedsfaglige A-kasse

At holde til et langt og godt arbejdsliv vil fx kræve, at der er mulighed for at inddele mere i forhold til både uventede og ønskede livsfaser. Det er spændende politisk nytænkning – og en velkommen erkendelse!

Med fokus på sundhed og trivsel i et godt arbejdsliv arbejder vi i Din Sundhedsfaglige A-kasse allerede med aktiv og kompetent socialrådgivning. Her viser vi veje til det arbejdsliv, der viser sig bæredygtigt hele vejen. 

Efter det modige første skridt venter en skarpere afgrænsning

At vi tager bumpene på vejen seriøst, gør kun arbejdsindsatsen endnu mere effektiv og langtidssygemeldingerne færre – til gavn for os selv og samfundsøkonomien. Det vil kræve tiltrængt dialog mellem arbejdsmarkedets parter, og fortsatte politiske ambitioner og visioner, så der er en drøm at realisere. 

De indledende tanker i SF's forslag skal selvfølgelig defineres og afgrænses meget skarpere. Nogle af livets bump har vi løsninger for, og alle livets typer af udfordringer kan ikke favnes her. Det kan også være anledningen til at overveje mere nuancerede kategorier i systemet end de nuværende fuldtid (37 timer) og deltid (30 timer).

Men i første omgang vil vi glæde os over et politisk mod på både at tænke realistisk om arbejdslivet, og se a-kassernes naturlige og effektive bidrag til indretningen. Vi tror på, at udspillet har relevans for mange – vi ved i hvert fald, at det ligger vores medlemmer på sinde.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].