Fald i kontanthjælpsmodtagere slår rekord

20201011-160627-A-1920x1281we__1_
Udviklingen med rekordfå kontanthjælpsmodtagere overrasker cheføkonom. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Udviklingen med rekordfå kontanthjælpsmodtagere overrasker cheføkonom.

Helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der aktuelt er rekordfå kontanthjælpsmodtagere i Danmark.

Fra andet til tredje kvartal i år faldt antallet af borgere på en kontanthjælpsydelse således med 3.300 til nu 92.700 personer, hvilket svarer til et fald på 3,4 procent. 

Udviklingen glæder Erik Bjørsted, cheføkonom i fagforbundet Dansk Metal. Men den kommer bag på ham.

”Antallet af kontanthjælpsmodtagere er historisk lavt. Det er vildt imponerende, når man tænker på, at vi har døjet med den højeste inflation i 40 år,” siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

”Arbejdsgiverne har dog manglet arbejdskraft i en sådan grad, at de har været nødt til at kigge rundt i alle hjørner af arbejdsmarkedet for at finde arbejdskraft. Derfor har mange kontanthjælpsmodtagere fået foden indenfor døren på arbejdsmarkedet.”

Gavner statskassen

Ifølge Erik Bjørsted vil der tikke 260.000 kroner ekstra ind i statskassen, hver gang en kontanthjælpsmodtager kommer i fuldtidsjob. Derfor gavner udviklingen også de offentlige finanser, slår han fast.

Det er første gang, Danmarks Statistik oplever et så lavt antal kontanthjælpsmodtagere siden statistikkens start i 2007. 

Blandt de jobparate kontanthjælpsmodtagere er faldet på hele ni procent, mens det for de aktivitetsparate er to procent i den givne periode.

Kontanthjælpsydelser dækker i statistikken over kontanthjælp, uddannelseshjælp, tilbud til udlændinge, løntilskud, forrevalidering og revalideringsydelse.

dskontanthjaelp Foto: Danmarks Statistik/screendump