Nyt netværk for private jobfirmaer vil revolutionere beskæftigelsesindsatsen efter svensk model

jakob-Zlk1Rnl1MER2Y1pteW5Ocjlaczdpc0JlaFBrPQ2.tietge.02
Som repræsentant for et nyt netværk med private jobfirmaer mødtes fagchef i Dansk Erhverv Jakob Tietge i slutningen af sidste år med regeringens ekspertgruppe. Foto: Dansk Erhverv/pressefoto
Netværket, der er etableret i Dansk Erhverv, vil give ledige borgere flere valgmuligheder. Inspirationen kommer fra den svenske beskæftigelsesindsats. Sidst i 2023 mødtes netværket med regeringens ekspertgruppe.

Private jobfirmaer skal fremover aflaste kommunerne med at få ledige i job, ønsker SVM-regeringen. Derfor er en ekspertgruppe i gang med at finde ud af, hvordan det skal ske.

Men måske har eksperterne allerede fundet inspiration til deres videre arbejde. Et nyt netværk af private jobfirmaer har nemlig holdt møde med ekspertgruppens formand, Claus Thustrup Kreiner, og det øvrige eksperthold. 

Mødet fandt sted i Beskæftigelsesministeriet i slutningen af sidste år, hvor netværket, der blev etableret i starten af 2023 i regi af Dansk Erhverv, kom med forslag til eksperterne.

LÆS OGSÅ: Novo Nordisk-succes fører til nyt jobcenter-samarbejde: Kalundborg vil gafle ledige i Odense
 
På mødet kom netværket blandt andet med et opsigtsvækkende idé om at skabe et nyt fritvalgssystem for visiterede ledige. Forslaget indebærer, at de ledige selv får mulighed for at vælge en privat leverandør, der skal hjælpe dem med at komme i beskæftigelse.

Systemet er inspireret af Sverige, fortæller Jakob Tietge, fagchef for servicebrancherne i Dansk Erhverv.

”Her får de ledige, der er blevet visiteret, et forløb hos en privat aktør, de selv vælger. Aktøren hjælper dem med opkvalificering, jobmatching og beskæftigelse. De private aktører får så en bonusbetaling, hvis de opnår de ønskede resultater med de ledige,” forklarer Jakob Tietge til A4 Beskæftigelse og fortsætter:

”I det danske beskæftigelsessystem er der ikke et frit valg for den enkelte ledige. Her er det kommunerne, der laver udbud, hvorefter kommunerne kan visitere de ledige til de private aktører, de har indgået aftaler med. Men de ledige kan ikke vælge frit.”

Holder kortene tæt til kroppen

Ifølge regeringsgrundlaget skal både a-kasserne og private jobleverandører spille en endnu større rolle i fremtidens beskæftigelsessystem, end de gør i dag. Men i udgangspunkt skal de kun have ansvaret for de ledige, der kun i kortere perioder er uden arbejde. De borgere, der har større udfordringer med at finde job, fordi de har psykiske eller sociale udfordringer, skal forblive i det kommunale system.

Trods regeringsgrundlagets formuleringer er Jakob Tietge stadig i tvivl om, hvilken rolle private jobfirmaer konkret er tiltænkt.

”Det står ikke helt klart for mig, hvilke typer af ledige, private aktører skal have ansvaret for fremover. Mange private leverandører er i dag specialiseret i at hjælpe ledige, der er længere væk fra arbejdsmarkedet, eksempelvis Glad Fonden,” siger fagchefen.

Selv om mødet med ekspertgruppen ifølge Jakob Tietge gik godt, er det svært at vide, hvordan de tog imod netværkets forslag om en fritvalgsløsning til de ledige.

”De gav ingen indikationer på, hvad de tænker om det. Det holdt de meget tæt til kroppen. Men vi er glade for at have fået muligheden for at fremlægge vores tanker,” understreger Jakob Tietge.

Foruden Glad Fonden er private leverandører som AS3, Marselisborg og Falck Healthcare med i det nye netværk. Det samme er en række virksomheder, heriblandt Salling Group, der tæller supermarkeder som Føtex, Bilka og Netto.

Ekspertgruppen skal afrapportere til regeringen til sommer.

GDPR