Overblik: Her er 10 vigtige beskæftigelsespolitiske debatter på Folkemødet, du bør holde øje med

20220618-135340-L-1920x1280we
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
A4 Beskæftigelse har gennemgået programmet for Folkemødet 2024 og fundet ti interessante beskæftigelsespolitiske debatter, der er værd at overvære.

Når Bornholm senere i denne uge byder Danmark velkommen til tre dages folkemøde i Allinge-Sandvig, er det med et spækket program med debatter og arrangementer om alt fra klimasikring i kommunerne til morgendagens demokratikampe.

Men nærstuderer man programmet lidt nøjere, er der også masser, der handler om beskæftigelse, mangel på arbejdskraft, tilbagetrækning og den stigende pensionsalder. 

Hvis du skal til Folkemødet i år, har vi udplukket ti begivenheder, du bør overveje at følge, hvis du interesserer dig for fremtidens beskæftigelsesindsats og den generelle udvikling på det danske arbejdsmarked.

Torsdag den 13. juni

Jeg undgik førtidspension

Hos LDN Foreningen kan du torsdag formiddag møde Lena, der i 2017 var tæt på at tælle med i statistikken over danskere på førtidspension. Sådan gik det ikke, og i dag arbejder hun fuldtid takket være behandling på smerteklinik, hvor hun fik hjælp til at lindre sine kroniske rygsmerter. 

Tid og sted: torsdag klokken 11-11.30 (J53 - LDN Foreningen)

Flere i fritidsjobs - hvordan lykkes vi?

McDonald’s, der er en af Danmarks største ungdomsarbejdspladser, går i dialog med politikerne i håb om at få flere unge til at tage et fritidsjob. McDonald’s – repræsenteret ved Mads Friis - vil i øvrigt også deltage i en debat om fremtidens arbejdsmarked hos A4 Medier om fredagen.

Tid og sted: torsdag klokken 12.30-13.15 (F12 - Røgeriets Debattelt)

Fremtidens pensionsalder

Fødevareforbundet NNF Ungdom og Blik og Rør Ungdom inviterer sammen til paneldebat om fremtidens pensionsalder set fra ungdommens perspektiv. I løbet af debatten får vi historier om slid på arbejdspladsen fra unge medlemmer fra de to fagforeninger.

Tid og sted: torsdag klokken 13.15-13.55 (F21 - Fødevareforbundet NNF)

Hvem rammer plet i debatten om international arbejdskraft?

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) inviterer til en anderledes paneldebat om international arbejdskraft. ”Gennem en sjov bueskydningskonkurrence vil paneldeltagerne med bue og pile sigte efter at ramme de emner og spørgsmål, som de særligt gerne vil sætte fokus på,” fremgår det at eventbeskrivelsen. DA’s administrerende direktør, Jacob Holbraad, vil være flankeret af folketingsmedlemmerne Charlotte Munch (DD) og Mohammad Rona (M).

Tid og sted: torsdag klokken 15-15.45 (G5 - Dansk Arbejdsgiverforening)

Fredag

Fremtidens beskæftigelsesindsats uden jobcentrene - risiko eller mulighed?

På A4 Mediers scene byder Videnscenter om handicap velkommen til en drøftelse om, hvordan man bedst inkluderer borgere med handicap i fremtidens beskæftigelsesindsats. Fra Christiansborg deltager SF’s beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, i paneldebatten, der modereres af A4 Beskæftigelses redaktør.

Tid og sted: fredag klokken 9-9.50 (J5 - A4 Medier)

Beskæftigelsesministerens bud på fremtidens arbejdsmarked

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) melder fredag sin ankomst hos Danske Maritime – en brancheorganisation for leverandører af skibe – hvor hun vil fortælle om sine ambitioner for fremtidens arbejdsmarked, hvor den maritime industri i Danmark efterspørger kvalificeret arbejdskraft.

Tid og sted: fredag klokken 10-10.30 (H7 - Det Blå Danmark)

Skal beskæftigelse i højere grad være løsningen for de unge?

Er vi for entydige i vores tilgang til de unge, og bør vores svar i højere grad være job end uddannelse? Det spørgsmål vil moderatoren, TV-vært Tine Gøtzsche, formentlig stille paneldeltagerne under debatten, der arrangeres af FGU Danmark.

Tid og sted: fredag klokken 10-11 (F18 - Scenen for Samfundsansvar -ESG)

Et farvel til kontroltyranniet på beskæftigelsesområdet?

Væk med unødvendigt bureaukrati og statslige proceskrav. Sådan lyder det igen fra Christiansborg, når snakken handler om beskæftigelsesområdet og jobcentrene. Tænketanken Cevea inviterer til debat om fremtidens jobindsats, kort før regeringens eksperter kommer med anbefalinger til en kommende reform.

Tid og sted: fredag klokken 9-9.45 (J60 - HK Danmark)

Fremtidens beskæftigelsespolitik – hvor er vi på vej hen?

HK Danmark sætter også fremtidens beskæftigelsesindsats på dagsordenen fredag. Det gør forbundet i en debat med flere beskæftigelsesordførere fra Folketinget samt HK Kommunals nyvalgte næstformand, Kasper Ejlertsen, og beskæftigelsesfaglig medarbejder i Viborg Kommune Karina Sørensen.

Tid og sted: fredag klokken 10.30-11.15 (J60 - HK Danmark)

Lørdag

Fra kanten til fællesskabet – små job, store resultater

Småjob og ordinære løntimer på en arbejdsplads har vist sig at være en god trædesten for udsatte ledige, når de skal bide sig fast på arbejdsmarkedet. KL indbyder politikere, kommuner, interesseorganisationer og erhvervsliv til debat om, hvordan flere udsatte ledige får plads på arbejdsmarkedet, og hvem der har ansvaret for, at vi lykkes.

Tid og sted: lørdag klokken 11-11.40 (F7 - Kommunernes Telt)

Se flere eventbeskrivelser i oversigten her:

GDPR