Serviceforbundet: Nej tak til lempelser af kravene til udenlandsk arbejdskraft

Pr__sentation_af_aftale_om_udenlandsk_arbejdskraf_24012024_Foto_Mads_Claus_Rasmussen_Ritzau_Scanpix
Regeringen og aftalepartierne præsenterer aftalen om udenlandsk arbejdskraft 24.1.2024 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
29. apr. 2024 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Konsekvenserne for det danske arbejdsmarked kan blive store, hvis regeringen fjerner kravet om dansk bankkonto for udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU.

REGERINGEN VIL fjerne kravet om dansk bankkonto til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU, og det er vi helt uenige i. Tværtimod er det en rigtig dårlig idé. Det betyder, at udlændinge på de forskellige fast track- og forskerordninger fremover skal kunne arbejde i Danmark og få deres løn udbetalt i hjemlandet - for eksempel Thailand eller Indien. 

Forslaget fra regeringen vil gøre det langt nemmere for skumle bagmænd at afpresse udenlandske arbejdstagere, og det vil øge muligheden magtmisbrug og arbejdskriminalitet.

LÆS OGSÅ: Trepart om udenlandsk arbejdskraft sparkes til hjørne

Lovforslaget vil ramme ufaglærte, faglærte og den kortuddannede udenlandske arbejdskraft. Regeringen foreslår nemlig også, at tidsfristen for at oprette en dansk bankkonto for disse udlændinge forlænges fra 90 til 180 dage. I denne lange periode kan lønnen blive udbetalt til en udenlandsk bankkonto, og det vil påvirke mange ufaglærte og faglærte udlændinge. 

Det bliver helt umuligt at kontrollere, om lønnen faktisk udbetales til den pågældende medarbejder eller ryger i lommen på mellemmænd i hjemlandet
Forretningsudvalget i Serviceforbundet

HVIS MAN FJERNER KRAVET om dansk bankkonto for fasttrack, og derudover forlænger tidsfristen for at oprette en dansk bankkonto fra 90 til 180 dage på alle andre ordninger, åbner man en ladeport for social dumping, hvidvask og anden arbejdskriminalitet. Det bliver helt umuligt at kontrollere, om lønnen faktisk udbetales til den pågældende medarbejder eller ryger i lommen på mellemmænd i hjemlandet. En forlængelse af tidsfristen vil dermed øge risikoen for løndumping til stor skade for vores medlemmer og for de øvrige lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked.

Arbejdsgiverne argumenterer med, at det ofte tager længere tid end tre måneder at oprette en dansk bankkonto, når alle papirer skal være i orden. Men 3F har, via et eksternt analyseinstitut, lavet en uvildig undersøgelse af bankernes og kommunernes sagsbehandlingstider omkring oprettelse af bankkonto og NemID. Undersøgelsen viser, at det ikke tager mere end 20-25 dage at få alle papirer i orden! 

LÆS OGSÅ: Indere og filippinere skal redde Danmark fra "brændende platform"

Arbejdsgiverorganisationerne, som har presset på for at få lempelser i årevis, har allerede i dag masser af muligheder for at hente udenlandsk arbejdskraft på de nuværende betingelser. Det ses af de faktuelle tal, hvor antallet af udenlandske medarbejdere fra 3. lande er steget fra knap 80.000 i 2014 til 170.000 i dag. Alene i december 2023 (seneste målbare måned) er der kommet mere end 900 udlændinge fra 3. lande ind på det danske arbejdsmarked. Det viser tal fra jobindsats.dk.

Ifølge forslaget skal virksomheder med ned til kun 10 ansatte nu også have lov til at blive fasttrack certificeret. Det vil betyde, at små virksomheder, der beskæftiger ufaglært og faglært arbejdskraft, også kan komme på denne liste.

Vi er meget uenige i disse lempelser og vil opfordre regeringen - ikke mindst Socialdemokratiet – til at droppe forslaget. 

Forslaget er skadeligt for det organiserede arbejdsmarked.

Forretningsudvalget i Serviceforbundet består af:

Lone N. Frost, formand for frisør og kosmetiker forbundet
Anette Pedersen, formand for urmagerne og optikernes fagforening
Malene B. Meyer, formand for veterinærsygeplejerskernes fagforening
Bjarne Rødkjær, formand for forbundet af kirke- og kirkegårdsansatte
John Hatting, næstformand Serviceforbundet
Finn Johnsen, næstformand Serviceforbundet
John Nielsen, forbundsformand Serviceforbundet

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].