A4 kårer Årets Tillidsrepræsentant 2022: Nu kan du indstille din kollega til fornem pris

AATR2021
BUPL-formand Elisa Rimpler (tv.) præsenterede en af de nominerede sammen med Nicolai Bentsen (th.), fællestillidsmand og scenetekniker på Det Kongelige Teater og juryformand ved Årets TR 2021. Foto: A4 Medier
23. aug. 2022 06.00
Til efteråret hylder A4 Overenskomst igen danske tillidsrepræsentanter ved at kåre 'Årets TR 2022' - og der er netop åbnet for indstillinger.

328 tillidsrepræsentanter fra forskellige faggrupper over hele landet var sidste år med i feltet, da A4 første gang kårede Årets Tillidsrepræsentant 2021.

Der kan kun være én vinder, og sidste år blev det René Bøhm Jensen, tillidsrepræsentant på DR, der løb med æren og en check på 25.000 kroner til kollegernes faglige klub i DR, der hedder Dansk Metal Klub 317.

LÆS OGSÅ: Årets Tillidsrepræsentant 2021: Jernhårde kolleger bøjede sig for bløde værdier

Til november sætter A4 Overenskomst igen fokus på tillidsrepræsentanternes nøglerolle på det danske arbejdsmarked ved at uddele prisen som Årets TR 2022.

Og der er netop åbnet for indstillinger.

“Vi vil hylde tillidsrepræsentanterne for det store arbejde, de gør for både kollegaerne og virksomhederne. Jeg tror, at mange mennesker overser den kæmpe værdi, de skaber for os alle sammen. De er i virkeligheden krumtappen i den danske model," siger A4's chefredaktør Kristian Madsen.

Alle kan indstille på hjemmesiden www.a4tr.dk ved at udfylde formularen og fortælle, hvorfor deres tillidsrepræsentant skal hædres med titlen som Årets Tillidsrepræsentant ved det stort anlagte prisshow, der afholdes 17. november i DR Koncerthuset. 

"Hele aftalesystemet mellem lønmodtagerne og arbejdsgivere hviler på, at de her mennesker gider påtage sig ansvaret og arbejde frivilligt. Der var ikke nogen dansk model uden dem. Og derfor fejrer vi tillidsrepræsentanterne med et brag af en fest, hvor vi fortæller de historier, der sjældent bliver fortalt," fortsætter Kristian Madsen. 

ÅRETS TR 2022: Indstil din kollega her

Når man tænker på tillidsrepræsentanter eller ser dem i medierne, er anledningen ofte konflikt eller arbejdskamp på arbejdspladsen. 

"At være medarbejdernes talerør og banke i bordet i en konfliktsituation er selvfølgelig en del af rollen. Men tillidsrepræsentanterne er også forudsætningen for det stabile danske arbejdsmarked, som resten af verden misunder os. Meget af TR-arbejdet er også den samarbejdende hverdag, hvor man løser konflikterne fredeligt, før de opstår," siger Kristian Madsen.

Udvider med flere priser

Sidste års jury fremhævede blandt andet René Bøhm Jensens store arbejde for mangfoldighed og inklusion på Danmarks Radio, hvor tillidsrepræsentanten var med til at indføre et adfærdskodeks i DR.

Og netop sidste års vinder er et godt eksempel på, hvorfor landets tillidsrepræsentanter gør en markant forskel både for kolleger og for virksomheden, mener Kristian Madsen: 

LÆS OGSÅ: Kære fagbevægelse, I må forkæle jeres bedste kort lidt mere

“Det er jo enormt værdifuldt for hans kolleger, men også for ledelsen. Hvis jeg var chef i DR, ville jeg være lykkelig over, at René har gjort det til en bedre arbejdsplads."

Derfor opfordrer han kollegaer, forbund og arbejdsgivere til at indstille en TR, der gør noget ekstraordinært til prisen inden 23. september. 

"Der er så mange tillidsrepræsentanter, der fortjener et skulderklap og sjældent får andet end en den årlige klapsalve på medarbejderforeningens eller den faglige klubs generalforsamling. Man skal sende en indstilling, hvis man vil vise sin taknemmelighed over, hvad tillidsrepræsentanten gør for sine kollegaer eller for virksomheden," siger A4's chefredaktør.

LÆS OGSÅ: Tømrersjak vinder særpris: Kæmpede modig kamp mod byggeleder

Sidste år uddeltes også prisen for Årets Initiativ. Den gik til et tømrersjak, der fik mistanke til en leder og på egen hånd afslørede ham i at have fusket med en prøve for det livsfarlige byggemateriale asbest. 

Efter sidste års succes, hvor der tikkede næsten 500 indstillinger ind, udvider A4 i år kategorierne med en række priser.

Ved prisshowet vil der udover en særlig tillidsrepræsentant blive kåret Årets Arbejdsmiljørepræsentant, Årets Initiativ, Årets Organiser, Årets Samarbejdspris og Årets Uddannelsesmentor.

Skal din tillidsrepræsentant løbe med guldet ved Årets TR 2022?

De varetager deres kollegers interesser over for ledelsen, og de er omvendt ledelsens sparringspartnere. 

Tillidsrepræsentanter anses for at være rygraden i den danske model og derfor vil A4 i efteråret hylde det værdifulde arbejde, tillidsvalgte hver dag yder lokalt for at sikre ordentlige løn- og ansættelsesvilkår, løse konflikter, støtte kollegaer, samarbejde med ledelsen og i det hele taget få arbejdspladsen til at fungere. 

Fortjener din TR en hyldest? Fortæl os deres historie og indstil dem til prisen som årets TR 2022.

Alle kan indstille en tillidsrepræsentant på a4tr.dk. Der er åbent for indstillinger til den 23. september.

Vinderen kåres til den store prisfest 17. november i DR Koncerthusets Studie 2 i København.

Indstil din kollega her