Top-professor advarer:
Nye EU-regler kan være katastrofale for danske overenskomster

Lars_og_Arne__5_
Både Metal-formand Claus Jensen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har udtrykt klar bekymring over europæisk mindsteløn. Foto: Philip Davali / Henning Bagger / Scanpix
6. nov. 2020 15.54
Hvis EU-kommisionens direktiv om europæisk mindsteløn bliver til virkelighed, kan det få alvorlige konsekvenser for danske overenskomstforhandlinger, vurderer professor Jens Kristiansen.

Danske overenskomstforhandlinger er i dag en dans mellem arbejdsgivere og lønmodtagere, der som oftest ender med en underskrevet aftale efter lige dele hårde forhandlinger og politisk show. 

Hvis EU-kommissionens længe ventede direktiv om europæisk mindsteløn bliver til virkelighed, kan overenskomstforhandlingerne dog få selskab af et uønsket tredje hjul i form af indblanding fra EU-systemet. 

Sådan lyder vurderingen fra Jens Kristiansen, professor i ansættelsesret ved Københavns Universitet, der i et notat udarbejdet for Dansk Metal har analyseret de mulige konsekvenser af EU-kommissionens udspil. 

- En EU-lov om mindsteløn vil kunne få gennemgribende og alvorlige konsekvenser for store dele af den måde, som den danske arbejdsmarkedsmodel fungerer på i dag. Det er der ingen tvivl om, siger Jens Kristiansen til A4 Arbejdsliv. 

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

logo

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord