Ansatte på Jensens Bøfhus:
Gidseldramaet fortsætter - tag nu ansvar, 3F!

unnamed
Foto: Privat
19. feb. 2021 13.25
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
And the Oscar goes to … 3F i kategorien for ‘Årets bedste spin’. Den følelse sidder vi medarbejdere hos Jensens Bøfhus med, når samtaleemnet er 3F og deres udspekulerede skuespil. Ærgerligt for 3F er bare, at vi medarbejdere og resten af offentligheden har gennemskuet dem.

DET HELE STARTEDE tilbage i 2019, hvor Jensens Bøfhus og 3F indledte forhandlingerne om en ny overenskomst. Vi kender det fra den danske model - en klassisk arbejdskonflikt, hvor arbejdstager og arbejdsgiver med respekt for hinanden løser deres modstridende interesser gennem kompromisser. Forskellen i denne situation er bare, at kompromiset endnu ikke er indtruffet samtidig med, at corona-krisen har vendt op og ned på hele Danmark. Midt i statens tvangslukning af restaurationsbranchen kan Jensens Bøfhus ikke få del i statens lønkompensationen grundet en konfliktvarsl fra 3F’s side. Konfliktvarslet betyder, at alle tjenere, køkkenmedarbejdere og opvaskere siden december ikke har kunne få del i lønkompensationsordningen, og dette efterlader os medarbejdere som de helt store tabere. 

LÆS OGSÅ: 3F efter årelang konflikt med bøfkonge: Vi har idéer til en løsning

I den forbindelse sidder vi medarbejdere fra Jensens Bøfhus tilbage med ét altoverskyggende spørgsmål: Hvornår vil 3F forholde sig til, at deres fortsatte blokering af lønkompensation ikke straffer andre end os medarbejdere, som 3F påstår at kæmpe for?

Tina Møller Madsen, Peter Lykke Nielsen og resten af 3F sejler under falsk flag, når de i offentligheden giver udtryk for, at de er på medarbejdernes side. Dette kan vi medarbejdere på ingen måde genkende. Den barske sandhed er nemlig, at 3F er den direkte årsag til, at vi medarbejdere ingen lønindkomst har haft de sidste to måneder. Ganske vist skal der to til en tango, men Jensens Bøfhus har rakt hånden frem og har sågar fremsendt skriftlige garantier på opfordring fra 3F. Bolden er nu på jeres banehalvdel, 3F. Noget kunne tyde på, at det måske i højere grad handler om manglende vilje?

LÆS OGSÅ: Naser Khader: 3F tager medarbejdere som gidsler i krisetid

3F UDTALER SELV i en pressemeddelelse: “Vi skylder de unge at vende hver en sten”. Umiddelbart skulle man tro, at der forekommer én åbenlys sten at vende. Nemlig den sten, der indbefatter at sætte konflikten i bero, der tilfældigvis også er den ene sten, som 3F ikke ønsker at vende. Realiteten er, at 3F kategorisk afviser alle løsningsforslag og opfordringer om at sætte konflikten på pause øjeblikkeligt. Vælger 3F bevidst at ignorere dette? Faktum er i hvert fald, at 3F lover os medarbejdere guld og grønne skove, men når alt kommer til alt, så er det varm luft og et spil for galleriet.  

3F lover os medarbejdere guld og grønne skove, men når alt kommer til alt, så er det varm luft og et spil for galleriet
Marwa Hassan og Julie Holm, medarbejdere hos Jensens Bøfhus

Har Tina Møller Madsen og 3F selv sat det blinde øje for kikkerten? Forkert er det i hvert fald at anklage Naser Khader, beskæftigelsesordfører hos Konservative, for “villigt at lade sig binde på en spinhistorie”. Hans antagelser rammer fuldkommen plet. Det er tydeligt for enhver, at 3F drager fordel af corona-krisen og tvangslukningen af restaurationsbranchen. Dette gør 3F ved at lægge pres på vores arbejdsgiver, hvorved vi medarbejdere ufrivilligt er blevet gidsler i en magtkamp. En magtkamp som mest af alt minder om et gidseldrama taget direkte fra et filmmanuskript.

LÆS OGSÅ: 3F afviser kritik fra Naser Khader: Du har sat kikkerten for det blinde øje

NOK ER NOK. Til trods for, at konflikten mellem Jensens Bøfhus og 3F har stået på over længere tid, så er det først nu, at vi medarbejdere blander os. Årsagen hertil er, at vi har nået vores smertegrænse. Vi har brug for vores løn, så vores hverdag igen kan hænge sammen. Den nuværende situation har store konsekvenser for os. Vi har kolleger, som har måtte gældsætte sig. Kolleger som er flyttet hjem til deres forældre. Kolleger som har måtte aflyse nødvendige helbredsrelaterede behandlinger. Kolleger som er dybt afhængige af deres indkomst til at færdiggøre uddannelse i manglen på SU-klip. Alt i alt kolleger som er usikre på fremtiden og deres økonomiske situation i en tid, som er præget af rigelig med usikkerhed i forvejen grundet corona. 

Vi medarbejdere ønsker ikke at kåre en vinder og taber i denne konflikt for sandheden er vel, at de helt store tabere - os medarbejdere - er fundet
Marwa Hassan og Julie Holm, medarbejdere hos Jensens Bøfhus

Vi medarbejdere ønsker ikke at kåre en vinder og taber i denne konflikt for sandheden er vel, at de helt store tabere - os medarbejdere - er fundet. I stedet har vi et ønske om, at den faglige armlægning kan sættes i bero til efter corona-krisen, så ‘her-og-nu’ problemet vedrørende manglende lønkompensation kan blive løst. Dette kræver, at 3F midlertidig skal æde sin stolthed og adskille konflikterne. Dette vil betyde, at vores arbejdsgiver vil kunne søge om lønkompensation på vegne af os medarbejdere. Vi har et brændende ønske om, at 3F suspenderer konflikten bagudrettet, så vi medarbejdere kan få lønkompensation med tilbagevirkende kraft, hvorved vi kan betale af på vores gæld, flytte tilbage i vores lejligheder, fortsætte vores uddannelser og genoptage nødvendige helbredsrelaterede behandlinger.  

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].