
- Pædagoger er nogle af de offentligt ansatte, som har et ekstremt hårdt fysisk og psykisk arbejdsmiljø. Samtidig har vi et historisk lønefterslæb. Så vi er i virkeligheden dobbelt ramt.
Så klare er de udfordringer Elisa Rimpler, formand for BUPL, arbejder med forud for OK21, de snarlige overenskomstforhandlinger på det offentlige område.
For pædagogerne handler det først og sidst om mere i lønningsposerne.
- Der er ingen tvivl om, at vores grundlæggende krav går på bedre løn. Vi er meget optaget af, at vi skal sikre os en reallønsfremgang. Pædagogerne lider under et historisk lønefterslæb, siger Elisa Rimpler.
Pædagoger må vente 757 år på ligeløn
Elisa Rimpler er fortørnet over, at det bliver ved med at være de traditionelle kvindefag, der halter bagefter, når lønkronerne fordeles i det offentlige.
- Hvis vi mener, at lige løn for lige arbejde er en grundpille i det danske vedfærdssamfund, så er det på tide at gøre op med pædagogernes lønefterslæb, siger hun.
Ved overenskomstforhandlingerne i 2018, blev parterne enige om en ”skævdeling” af lønkronerne, så blandt andet lavtlønsfagene kunne få et løft. Løftet lød på 0,03 procent.
Det glædede Elisa Rimpler, da det også var et første skridt til en fælles anerkendelse af problemet. Men hvis det er vejen til ligeløn, så kan pædagogerne ifølge Rimpler først forvente at have lukket løngabet i år 2777. Om 757 år.
- Det kan vi ikke vente på, og det bliver vi nødt til at finde en løsning på, fastslår Elisa Rimpler.
Ikke faktablinde
BUPL vil også bruge OK21 til at løfte fagligheden i det pædagogiske arbejde. Der skal være mere tid til planlægning, evaluering og refleksion, og flere pædagoger skal sikres efter- og videreuddannelse.
Elisa Rimpler har tænkt sig at tage alle kravene med til forhandlingerne trods den igangværende coronakrise.
- Det er jo ikke fordi, vi er tal- eller faktablinde. Vi ved godt, at coronaen påvirker det private arbejdsmarked og dermed den lønramme, vi ender med at have til rådighed. Så OK21 bliver en vanskelig overenskomst, siger Elisa Rimpler.
- Omvendt kan man kun få noget, hvis man sætter sig til forhandlingsbordet. Og jeg synes, at vi er blandt frontløberne, når det kommer til coronakrisen. Uden velfungerende daginstitutioner, velfungerende skoler og fritidsinstitutioner, så kan vores samfund ikke fungere. Vi er sammenhængskraften, og vi er årsagen til, at folk kan komme på arbejde, også i den private sektor. Så selvfølgelig skal vi have en rimelig løn for det arbejde, fastslår formanden.
Erfaren forhandler glæder sig
BUPL møder op til OK21 med en styrket delegation. I begyndelsen af året ansatte forbundet Flemming Vinther som chefforhandler. Vinther har ved de seneste mange OK-slagsmål været formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg, og altså topforhandler for 180.000 statsansatte. Så han ved, hvad der drejer sig om. Alligevel bliver OK21 noget helt nyt for ham.
- Jeg er kommet fra statens område over på det kommunale. Man kan sige, at det på nogle områder ligner det, jeg er vant til. Omvendt er det helt anderledes på andre områder. Jeg kender mange af aktørerne, ligesom jeg kender de grundlæggende spilleregler, men aftalekomplekset er anderledes, fortæller Flemming Vinther.
- Når det er sagt, så handler det også her om at skabe nogle gode vilkår for medlemmerne. Og jeg kan forhåbentlig bidrage med den erfaring, jeg har samlet op igennem årene. Jeg glæder mig, tilføjer han.
BUPLs chefforhandler er umiddelbart ikke bekymret for, at arbejdsgiverne vil forsøge at spille på, at coronakrisen har spændt ben for lønstigninger.
- Jeg har været med i det her game i mange år. Jeg har aldrig nogensinde sat mig til et forhandlingsbord, uden at første melding fra arbejdsgiverne har været, at der ikke er nogen penge, og at det bliver svært. Det har altid været udgangspunktet. Den her gang er det så pakket ind i corona, og så håndterer vi det. Vi har store forventninger på vores medlemmers vegne, fastslår Flemming Vinther.
BUPL-formand Elisa Rimpler har en klar forventning om, hvordan Vinther kan styrke forbundets kamp. Hun siger:
- Det er os medlemsvalgte forhandlere, der beslutter den politiske linje. Flemming Vinther er så teknikeren, den der skal rådgive og vejlede, og få holdet omkring overenskomstforhandlingerne til at fungere. Det er han rigtig dygtig til, og vi har et fantastisk samarbejde.
BUPL
Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund BUPL har over 65.000 medlemmer.
Elisa Rimpler, 50 år, uddannet pædagog fra Esbjerg Seminarium 1999. Siden 2014 har Rimpler været formand for BUPL. Fredag i sidste uge blev Rimpler genvalgt til en ny 2-årig periode. Det skete BUPL’s kongres i Nyborg.
BUPL ansatte i februar Flemming Vinther som chefforhandler.
Fra 2009-18 var Flemming Vinther forhandlingsleder for cirka 180.000 statsansatte ved OK11, OK13, OK15 og OK18.
Flemming Vinther var i 15 år formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, indtil han forlod stillingen i januar 2020.
I 2015 kandiderede Flemming Vinther til LOs formandspost, men tabte valget til Lizette Risgaard.
I en stribe artikler præsenterer A4 Overenskomst de krav, som fagforbundende går ind til de kommende overenskomstforhandlinger på det offentlige område, OK21.