
Det er gået mestendels ubemærket hen, men der er sket en opsigtsvækkende forandring i persongalleriet, der går ind ad glasdørene i Industriens Hus.
Et større antal af arbejdsgiverorganisationens lobbyister og politikprofessionelle kommer fra Christiansborg.
Dansk Industri (DI) rekrutterer i stigende grad unge talenter direkte fra de politiske partier, viser en kortlægning, som A4 Overenskomst har foretaget. En udvikling, der ville have været utrolig svær at forestille sig for et halvt årti siden.
Og pilen peger på to mænd i Industriens Hus som arkitekterne bag den nye tilgang.
Tidligere direktører foretrak armslængde
"Der er sket en transformation i Dansk Industri i retning af at være langt mere åbne for ansætte unge med konkrete, partipolitiske baggrunde, og som måske endda stadig er politisk aktive. Det er et brud med tilgangen under Karsten Dybvad og Hans Skov Christensen," fortæller Benny Damsgaard, direktør og rådgiver i public affairs-bureauet conXus.
Han har selv haft sin daglige gang i Industriens Hus under begge administrerende direktører, de seneste år fra 2010 til 2013 som politisk rådgiver for Karsten Dybvad.
Ifølge Benny Damsgaard var DI dengang præget af en tydelig reservation over for at tage folk direkte fra partierne, særligt til politiske stillinger, som ikke fandtes over for embedsværket, hvor DI traditionelt har rekrutteret fra i stor stil. Det var dog ikke uhørt med den slags ansættelser - Benny Damsgaard eksempelvis havde selv en fortid som ansat hos Det Konservative Folkeparti på Christiansborg.
LÆS OGSÅ: Dansk Folkepartis partisekretær skal være lobbyist i Dansk Industri
"Men det forventedes, at man lagde politik bag sig, det øjeblik man gik ind ad glasdøren på Rådhuspladsen. Direktionen foretrak en vis armlængde. Blandt andet for ikke at blive fedtet ind i det politiske spil," siger den tidligere toprådgiver.
Dusinvis med politisk CV
At den armslængde er blevet noget kortere bekræftes af en gennemgang, A4 Overenskomst har foretaget på baggrund af offentligt tilgængelige oplysninger.
På DI's lønningsliste finder man dusinvis af medarbejdere, der tidligere har arbejdet for på Christiansborg. Flere af dem kommer direkte fra et job eller tillidshverv i et politisk parti.
Det er profiler som DF's tidligere partisekretær Chris Bjerknæs, der i maj er startet som chefkonsulent i public affairs-afdelingen og chefkonsulent Niels Kristian Lind, der kom fra stillingen som digital chef for Det Konservative Folkeparti. Der er Clara Halvorsen, der har været både folketingskandidat og næstformand i Radikale Venstre samtidig med titlen som chefkonsulent.
LÆS OGSÅ: Dansk Industri ansætter digital chef fra Konservative
Også venstrefløjen er repræsenteret ved eksempelvis chefkonsulent i public affairs-afdelingen Laura Marie Sinius Månsson, der kom direkte fra at være kampagneleder for SF-formand Pia Olsen Dyhr under folketingsvalget i 2022. Endda Enhedslisten har en tidligere medarbejder i Industriens Hus i form af forhenværende klimapolitisk rådgiver Mads Kampp.
Til fælles har de mange politikprofessionelle, at de er forholdsvis unge, har været meget direkte involveret i partipolitik - eventuelt med et mellemstop i et PA-bureau - og er blevet ansat inden for de seneste fem år.
Et persongalleri, der havde været "nærmest utænkeligt" for bare et halvt årti siden, mener den tidligere DI-toprådgiver Benny Damsgaard, der udpeger to mænd som hovedansvarlige:
"Den her transformation er sket, efter Lars Sandahl blev administrerende direktør og i særdeleshed efter, Morten Høyer kom til."
Politiske håndværkere
Den udlægning bekræftes i store træk af Morten Høyer selv. Han er nyudnævnt politisk direktør i Dansk Industri og stod som direktør for kommunikation og public affairs i DI fra 2020 til 2024 i spidsen for arbejdsgiverforeningens lobbyindsats.
“DI er en politisk organisation, der kerer sig om samfundets fremtidige udvikling og er dybt involveret i den på alle niveauer. Derfor er det helt naturligt, at vi gerne vil have folk på holdet, som både kender det politiske maskinrum og er vant til at bruge den politiske værktøjskasse. Tidligere har DI traditionelt i høj grad rekrutteret fra styrelser og departementer, hvilket også er fint, men man må ikke undervurdere kendskabet til det politiske håndværk, som ligger i partierne," siger han.
Morten Høyer mener ikke, man kan tale om "en kæmpe ny strategisk omlægning" af DI's public affairs-arbejde:
"Det er en anden tone, vi har slået an. Der var nogle, ikke mange, med partimæssig baggrund, da jeg startede i DI. Men det er da klart, at jeg og Lars Sandahl har været med at accelerere den udvikling."
Som landets største arbejdsgiverorganisation er DI et gigantisk hus med mange forskellige slags medlemsvirksomheder, påpeger Morten Høyer.
"Derfor kan man godt stirre sig lidt blind på egne løsninger. Nogle gange har man brug for perspektiv for, hvordan det vil blive modtaget på Christiansborg og i partierne. Det gør, at den politiske løsning har større sandsynlighed for at blive til virkelighed."
Gør politiske løsninger levedygtige
Og her kan de politiske håndværkere bringe noget nyt til bordet i Dansk Industris politiske interessevaretagelse - nemlig indsigt i de politiske processer og tankegangen i de enkelte partier.
Den politiske direktør vil gerne komme med eksempler, men han lægger vægt på, at de er tænkte.
“Hvordan tænker man erhvervspolitik i, lad os sige SF? Hvilken politik kunne blive levedygtig, hvilken er totalt no-go? Lettelse af forskningsfradraget - hvad kunne få SF til at gå med til det i denne forhandling? Eller et udspil til gymnasiereform, som SF måske ville være instinktivt imod - hvilke argumenter kan der lægges vægt på, hvilke har størst sandsynlighed for at trænge igennem?" siger Morten Høyer og fortsætter:
“Det er jo meget brugbart at kunne prøve af, hvordan en given politik vil blive opfattet. Det indblik får man ved at vokse op i et parti eller kende det indefra.”
Morten Høyer afviser, at DI hyrer folk alene på grund af deres indsigt og netværk på Christiansborg. Tværtimod understreger han gentagne gange, at de politiske håndværkere ansættes, fordi de "kan langt, langt mere end blot deres baggrund":
"Hvis de kun ved, hvordan man tænker i et parti, men ikke kan få hænderne op af lommen, er de uinteressante for os. Men er de fagligt dygtige og kan samtidig bringe os den viden, kan det være et lod mere i vægtskålen, der gør, at de løber med jobbet.”