Ekspert om aftale:
Højeste lønstigninger siden finanskrisen

IMG_20200222_100334_1_resized_20200222_104330522
Aftalen mellem 3F Transport og DI blev præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus. Foto: Ivan Mynster
23. feb. 2020 13.02
Arbejdsmarkedsforsker betegner overenskomsten mellem 3F Transport og Dansk Industri som et "gennembrudsforlig".

Både 3F Transport og Dansk Industri var glade for det overenskomstforlig, som lørdag formiddag blev præsenteret på et pressemøde i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København. Og hvis man spørger centerleder og lektor ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier (FAOS), Søren Kaj Andersen, er der tale om et decideret "gennembrudsforlig", skriver Berlingske Business

LÆS OGSÅ: Legofigurens skaber er død - Han var idéernes mand

Aftalen sikrede de ansatte i transportsektoren en lønstigning på 2.200 kroner om måneden. 

- Det er det højeste niveau, siden finanskrisen kom. Det er en klar indikation af, at Danmarks økonomi er god, og at transportsektoren har gode dage, siger Søren Kaj Andersen til Berlingske Business.

Efter hans opfattelse kan overenskomsten skabe præcedens for de kommende overenskomstforhandlinger i andre brancher på normallønsområdet. Udover lastbilchauffører og lagerarbejdere omfatter det eksempelvis også slagteriarbejdere. 

I alt skal 600.000 ansatte på det private arbejdsmarked tegne nye overenskomster. Og Søren Kaj Andersen vurderer i den sammenhæng, at omtrent 20 procent af gruppen hører under normallønsområdet. 

LÆS OGSÅ: 'X Factor'-stjerne afslører - Jeg vil være hjemmegående