Tre ud af fire EU-kandidater vil skrive kædeansvar ind i direktiv

20231005-194411-L-1920x1279we
Hovedentreprenører burde ansvarliggøres, hvis deres underleverandører bryder EU-regler, mener et flertal af de danske EP-kandidater. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I dag hæfter en virksomhed ikke for sine underleverandører, hvis de bryder EU's regler om blandt andet arbejdstagerrettigheder eller miljøkrav. Men hvis det står til et flertal af de danske kandidater til EP-valget, skal det laves om, viser en spørgeskemaundersøgelse, A4 medier har foretaget.

Hvis ansvar er det, at alle indvolverede overholder EU's regler, når der bygges et nyt supersygehus eller anlægges en ny motorvej?

I dag er svaret, at ansvaret ligger hos de enkelte leverandører hver især. 

Men det ønsker et flertal af de danske kandidater til europaparlamentsvalget at lave om på.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som A4 Medier har foretaget blandt de danske EP-kandidater, vil 77 procent af de 93 kandidater, der har svaret på undersøgelsen, nemlig indskrive et kædeansvar i EU's udbudsdirektiv. 

Det vil betyde, at vindere af offentlige udbud i fremtiden ikke kun vil have ansvaret for, at deres egen virksomhed overholder EU’s regler på området. De skal også være sikre på, at alle de virksomheder, som de hyrer til delelementer af projektet, ikke bedriver eksempelvis social dumping eller hvidvaskning. 

Svært at placere ansvaret

Et af de partier, hvor alle kandidater i spørgeundersøgelsen svarer ja til, at kædeansvaret skal være en del af udbudsdirektivet, er SF.

Faktisk vil partiet have hele udbudsdirektivet revideret, fortæller SF's spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen. Hun mener, at de kriterier, der i dag er til blandt andet arbejdsvilkår og miljøforhold, ikke fungerer hensigtsmæssigt. 

"Det er meget svært for kommuner og stater og regioner at bruge kriterierne til at vælge på andet end bare pris,” siger hun. 

Et andet af de partier, der også enstemmigt ønsker at stille europæiske virksomheder ansvarlig for hele deres værdikæde, er Enhedslisten. 

“Udfordringen lige nu er, at det er utroligt svært at placere ansvaret, når vi ser eksempler på 6-7 led af underleverandører. Derfor er det nødvendigt, at man kan gøre et ansvar gældende over for dem, som starter med at have ansvaret,” siger spidskandidat for Enhedslisten, Per Clausen. 

Et ressourcekrævende krav

Mens også Socialdemokratiets og Alternativets EP-kandidater alle er enige om, at et udbudsdirektiv er en god ide, er der omvendt ingen af partierne, hvor alle kandidater svarer nej til at tilskrive de europæiske entreprenører et ansvar for deres underleverandører. 

Artiklen fortsætter under grafen

Hos De Konservative og særligt Liberal Alliance er der dog en overvægt af kandidater, som mener, at et kædeansvar ikke skal være en del af udbudsdirektivet. 

Det har ikke været muligt for A4 Overenskomst at få uddybende kommentarer fra hverken De Konservative eller Liberal Alliance, men i en kommentar i spørgeskemaundersøgelsen advarer Martin Ibast, der er kandidat for Liberal Alliance, mod at EU indfører kædeansvar i sit udbudsdirektiv.

“Jo flere krav, der indføres, des dårligere udbud får vi blandt nogle meget få store virksomheder. Alt bliver forstenet, dyrt, og ingen nye virksomheder kommer ind,” skriver Martin Ibast.

At konkurrenceforvridninger til fordel for de største virksomheder skulle være et argument for at droppe kædeansvaret, køber Kira Marie Peter-Hansen fra SF ikke. 

“I dag er det i forvejen rigtig svært for de små virksomheder at vinde et udbud. Og hvis jeg skal vægte de forskellige forhold op imod hinanden, så er det vigtigste for mig, at vi sikrer, at europæiske udbud ikke bliver givet til nogen, der bedriver svindel på den ene eller den anden måde," siger hun. 

Også Enhedslistens Per Clausen afviser, at et kædeansvar skulle være særligt hårdt mod små virksomheder. 

"Et kædeansvar vil kun blive et problem for de virksomheder, som benytter sig af underleverandører, fordi de vil have tingene gjort billigere på bekostning af arbejdsvilkår, uden at de selv er direkte ansvarlige,” siger han. 

Positiv- eller negativliste fra EU

De to spidskandidater fra SF og Enhedslisten er dog ikke afvisende over for, at EU skal gøre en indsats for, at et kædeansvar ikke vil favorisere de største virksomheder. 

Derfor foreslår Kira Marie Peter-Hansen, at EU opretter en database, som alle virksomheder - store som små - kan tilgå for at tjekke de forskellige underleverandører. På den måde kan udbyderne få gavn af hinandens undersøgelser af underleverandørerne, fremhæver hun.

“Hvis Københavns Kommune bruger den samme leverandør år efter år, så behøver man måske ikke at tjekke hvert eneste år. Og hvis man senere i Frederiksberg Kommune vil bruge den samme leverandør, så kan de genbruge resultaterne," siger hun. 

Den ide tilslutter Per Clausen sig. 

“I EU kunne man sagtens have enten en positiv- eller en negativliste. Vi skal bare kombinere det med, at det stadigvæk er den, der bestiller de her underleverandører, som har ansvaret,” siger Per Clausen. 

Hvor omfattende kædeansvaret skal være, er de to EP-kandidater dog ikke helt enige i. Mens Per Clausen mener, at det skal dække over alle tænkelige underleverandører, er Kira Marie Peter-Hansen endnu ikke afklaret i den sag. 

I Danmark afholdes valget til Europa-Parlamentet 9. juni.

GDPR