Fagforening:
Derfor skal det være lettere at straffe vores medlemmer

Ditte-Marie_Post_formand_Danske_Psykomotoriske_Patienter_sk__rmklip_963
16. maj 2022 14.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

TÆNK, HVIS ALLE, der behandler patienter i det danske sundhedsvæsen, var autoriserede? Eller i det mindste bare dem, der havde brugt tre et halvt år eller mere på en offentlig sundhedsfaglig uddannelse? Autorisation er måden, staten sikrer borgernes patientsikkerhed, så derfor burde alle, der selvstændigt lægger hænder på patienter, vel være det?

Folketinget skal den 17. maj diskutere, om de psykomotoriske terapeuter skal have autorisation, og vi håber, at politikerne griber denne mulighed
Ditte-Marie Post, formand Danske Psykomotoriske Terapeuter

Selvom vi er tæt på, har alle nemlig ikke autorisation i dag. Der er stadig en faggruppe med en sundhedsfaglig professionsbacheloruddannelse, som endnu ikke er autoriserede: De psykomotorisketerapeuter. Det synes vi psykomotoriske terapeuter, at der skal gøres noget ved.

DU HAR MULIGVIS IKKE hørt om os før, men hver dag går psykomotoriske terapeuter på arbejde rundt omkring i landet, i regionale, kommunale og private institutioner, behandlingstilbud og klinikker, hvor vi har selvstændige, sundhedsfaglige behandlingsopgaver, ofte med nogle af samfundets svageste: psykisk syge, ældre demente, smertepatienter, stressramte, børn og unge.

LÆS OGSÅ: Bente Sorgenfrey fortsætter som næstformand i bestyrelsen hos Absalon

En autorisation vil være en sikring af disse borgeres rettigheder. Det vil være en sikring af behandlingens kvalitet og være en tryghed for begge partner, når vi som terapeuter arbejder med følsomme og sårbare mennesker, og tager fat, psykisk og fysisk, hvor det skal gøres rigtigt og godt og fremfor alt uden at gøre skade.

Fordi vi psykomotoriske terapeuter arbejder i tæt patientkontakt, tager selvstændige beslutninger om behandlingen, intervenerer, afrapporterer og samarbejder med andre sundhedsfaglige grupper, skal vi kunne holdes op på, at behandlingen er udført efter bedste faglige skøn og vurdering. Det er det, en autorisation vil sikre – for den indebærer en klagemulighed, en sanktioneringsmulighed og i sidste ende en mulighed for, at autorisationen kan fratages. Det er patientsikkerhed.

FOLKETINGET SKAL D. 17. MAJ diskutere, om de psykomotoriske terapeuter skal have autorisation, og vi håber, at politikerne griber denne mulighed for yderligere at sikre kvaliteten af sundhedsvæsenet. Vi, de psykomotoriske terapeuter, er der allerede. Og vi er klar til at være med til at løse sundhedsvæsnets udfordringer, både med personale og faglighed.

Autorisationsloven styrker patientsikkerheden, sætter klare rammer for ansvaret og giver tryghed for både behandler og patient. Og den skal selvfølgelig også gælde for os i vores arbejde som psykomotoriske terapeuter
Ditte-Marie Post, formand Danske Psykomotoriske Terapeuter

Det lyder måske underligt, at vi som fagforening argumenterer for, at det skal være lettere at straffe eller sanktionere vores medlemmer. Det er yderst sjældent, at der sker ting, der ikke burde foregå - fejl, skader, uprofessionel eller uetisk opførsel hos blandt os, ligesom hos vores andre sundhedsfaglige kolleger.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Historisk mange kvinder på topposter i dansk fagbevægelse: Hvad skal magten bruges til?

Men hvis det skulle ske, så er der blot straffeloven eller en fyring, som er mulighederne i dag. Autorisationsloven styrker patientsikkerheden, sætter klare rammer for ansvaret og giver tryghed for både behandler og patient. Og den skal selvfølgelig også gælde for os i vores arbejde som psykomotoriske terapeuter.

Vores fag har eksisteret i mere end 80 år, og i 25 år har vi haft en offentlig overenskomst. I 20 år har det offentlige brugt penge på vores uddannelse på professionsbachelorniveau. Nu mener vi, det er tid til, at vi de sidste hænder uden autorisation skal kunne give vores patienter tryghed og sikkerhed ved at få det, vi mangler: en autorisation af de psykomotoriske terapeuter.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].