Se kortet:
De gule fagforeninger indtager provinsen

Danmarkskort
3. jun. 2021 06.00
Dette er den fjerde af en række artikler om fagbevægelsens udfordringer. Her ser vi nærmere på, hvordan organiseringen varierer mellem forskellige geografiske områder. Danmarkskortet er simpelthen mere gult i nogle dele af landet end andre. Det er tydeligt, at organiseringskampen er lokal, på trods af at den samlede fagforenings styrke måles nationalt.

Udgangspunktet for denne artikelserie er, at de overenskomstbærende fagforeninger har haft et massiv fald i organisationsgraden de sidste 20 år. Vi har i tidligere artikler fokuseret på, at de er blevet bedre til at tiltrække de helt unge på skoler og lærepladser, men at de ikke i tilstrækkelig grad formår at fastholde dem, når de kommer ud på arbejdsmarkedet.

I dette nedslag ser vi på forskelle i organisationsgrad på tværs af landet. Vi har udarbejdet en række landkort over a-kassernes organisationsgrad fordelt på kommuner. Det tegner et spændende billede, hvor de ikke-faglige a-kasser udfordrer de traditionelle og fagligt funderede a-kasser, og dermed de overenskomstbærende fagforeninger fra en række lokale højborge.

I Whiskybæltet fravælges a-kasserne

På det første kort ser vi på organisationsgrad for alle a-kasser under et. På kortet viser den grønne farve hvor høj en andel, der er organiseret i en a-kasse uanset type. De hvide kommuner er dermed dem med meget få medlemmer af a-kasser. Det er et tydeligt billede. Der er en meget ensartet samlet organiseringsgrad i Danmark bortset fra i nogle få kommuner i Nordsjælland, hvor borgerne har fravalgt a-kasserne.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

logo

1 Bruger

4.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)

Adgang til den nyeste viden inden for fagpolitik, ligeløn, social dumping, konflikter, EU og forhandlinger

Få adgang nu

3 Brugere

8.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
√
Adgang til dig og
2 kollegaer
√
Du er i gang på
2 minutter

Kun 2.949 per person/år

Få adgang nu

5 Brugere

12.849,-

OM ÅRET
(ex. moms)
Adgang til dig og
4 kollegaer til en stor
besparelse

Kun 2.569 per person/år

Få adgang nu
A4 Overenskomst
Allerede abonnent?

Glemt kodeord