Flertal i Folketinget:
Trækker gult kort overfor EU’s mindstelønsforslag

9. dec. 2020 13.00
Et stort flertal i Folketinget vil trække i nødbremsen for at få stoppet et forslag om europæisk mindsteløn i frygt for, at det vil underminere den danske arbejdsmarkedsmodel.

EU er gået for vidt med et nyt forslag om europæisk mindsteløn, mener et flertal i Folketinget ifølge Altinget.

Derfor skal Danmark sende et såkaldt gult kort til EU-Kommissionen for at få det stoppet.

- Vi mener ikke, at EU skal blande sig i lønforhold,” siger socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel til Altinget.

- Vi vil beskytte den danske model med alle midler. Det har vi brug for at sende et meget klart signal om fra et flertal i Folketinget,” siger han.

Der er ikke noget krav i forslaget om, at lande som Danmark, der ikke har en lovbestemt mindsteløn, skal indføre én. Alligevel er der frygt for, at det kan få konsekvenser for et system som det danske, hvor arbejdsmarkedets parter traditionelt råder, at EU overhovedet går ind og laver lovgivning på området.

Derfor er det ifølge Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, vigtigt at få sendt et vink med en vognstang til Bruxelles om, at det skal de holde sig.

Det sker blandt andet af frygt for, at eventuelle afgørelser fra EU-Domstolen ude i fremtiden vil fortolke reglerne, så de alligevel lægges ned over Danmark.

- Derfor gør vi opmærksom på, at vi synes, det sikreste ville være, hvis EU helt lader være med at lovgive på det her område og overlader det til medlemsstaterne,” siger Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen til Altinget.

Det betyder et gult kort

Et gult kort kan i EU-sammenhæng trækkes, hvis mindst en tredjedel af klubbens nationale parlamenter stiller sig bag det og dermed giver udtryk for, at de mener, at EU-Kommissionen er trådt uden for EU’s beføjelser – det såkaldte nærhedsprincip. I så fald skal EU-Kommissionen tage sit forslag op til genovervejelse.

Forslaget om et gult kort skal behandles ved et møde i Folketingets Europaudvalget torsdag, hvor udvalget også vil tage stilling til en udtalelse fra Beskæftigelsesudvalget om samme sag, der forventes at ligge klar inden.

Umiddelbart ser det ifølge Altinget ud til, at Radikale som de eneste kommer til at være imod.