A4 Overenskomst
Køb abonnement

Fagforeninger i intern strid: Vi bekæmper social dumping i Ryanair og i SAS

Synspunkt|
11. juni 2021 kl. 12.46
| Foto: Paul Hanna/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I FPU ANSER VI DET som en af vores vigtigste opgaver at sikre, at piloter og kabineansatte arbejder på en overenskomst, så de er beskyttet mod de problemer og den råddenskab, som luftfartsbranchen desværre er gennemsyret af. Vi er et 50 år gammelt FH-forbund med cirka 30 overenskomster i porteføljen, og vi bekæmper social dumping hos både SAS-underleverandører og i resten af dansk luftfart.

Derfor klinger det hult i vores ører, når SAS-foreningerne CAU og DPF kalder FPU's seneste overenskomst for ”en aftale på Ryanair-niveau” i et indlæg her på A4.

FPU og vores tillidsvalgte har problemstillingerne i dansk luftfart tæt inde på livet. Vi har lavet den pågældende overenskomst, fordi SAS’ irske datterselskab SAIL opretter en base i København, og vi dermed får mulighed for at spænde ben for mere outsourcing på udenlandske vilkår i SAS.

LÆS OGSÅ: Får milliardlån af staten: SAS sælger danske arbejdspladser til Norge

De seneste fire år har ansatte i SAIL nemlig fløjet ind og ud af Danmark i SAS-uniformer og i SAS-malede fly, mens de var ansat gennem et rekrutteringsbureau på udenlandske vilkår. SAIL har fløjet fra baser i London og Spanien, hvilket har umuliggjort danske overenskomster. Men nu har FPU og de tillidsvalgte med overenskomsten sikret, at der fra begyndelsen blive fløjet på ordnede forhold på den danske base. Det er glædeligt.

FPU kæmper mod Ryanair-forhold

FPU kæmper stadig indædt imod Ryanair-forhold nu, ligesom vi gjorde det tilbage i 2015. Her brugte vi sammen med luftfartens groundpersonale den danske model til at holde Ryanair-vilkår langt ude af dansk luftfart. Det stod slemt til. Ryanair betalte kabineansatte 10.000 kr. om måneden for fuldtidsarbejde, og en væsentlig del af piloterne var ansat som såkaldte ”falske selvstændige.” De var ”tvunget” til at oprette deres eget selskab, som så udlejede arbejdskraft til Ryanair. Ryanair gav ingen løn under sygdom, ingen barsel, og alt lige fra baseallokering til afholdelse af ferie foregik med tvang og via diktat. Det er forhold, som FPU bekæmpede sammen med de daværende LO-forbund, og som vi fortsat vil kæmpe imod.

Der findes ingen ”fast track” til fortidens luftfart. Vi må forholde os til den virkelighed, som luftfart befinder sig i, og ikke til et romantisk glansbillede, som for længst er borte
Thilde Waast, formand FPU

På den kommende SAIL-base i Danmark bliver piloter og kabineansatte direkte ansat med gode, overenskomstsikrede arbejdsvilkår. FPU-aftalen sikrer en startløn og pensionsvilkår for kabineansatte, der er bedre end dem, som tilbydes i SAS SK. En ny pilot, der træder ind på allerførste løntrin, vil opnå samme startløn som i SAS SK, og en pilot på de sidste løntrin kan få en løn i millionklassen. Overenskomsten tilbyder gode barsels- og ferievilkår, løn under sygdom, ret til deltid ved børn under 12 og så videre.

LÆS OGSÅ: Forargede politikere: 'I midten sidder SAS og gnider sig i hænderne'

Det er disse vilkår og denne overenskomst, som SAS-foreningerne kalder for ”Ryanair-niveau.” Sammenligningen med Ryanair viser desværre, at de pågældende foreninger har en urealistisk tilgang til luftfart og en manglende forståelse for, hvad en god overenskomst er i 2021. Der findes ingen ”fast track” til fortidens luftfart. Vi må forholde os til den virkelighed, som luftfart befinder sig i, og ikke til et romantisk glansbillede, som for længst er borte.

FPU vil sikre ordnede forhold i hele dansk luftfart

Vi har i årevis påtaget os ansvaret for, at alle dele af SAS og resten af dansk luftfart skal have overenskomst. De af vores medlemmer, der er piloter og kabineansatte hos SAS’ underleverandører, har virkelig oplevet skyggesiden af SAS, når selskabet har outsourcet jobs til udenlandske arbejdsgivere fra Irland og Estland. Hver gang har vi måttet begynde helt forfra for at kæmpe for en overenskomst, men vi har sat foden ned og beskyttet dansk luftfart og danske arbejdspladser.

LÆS OGSÅ: Forfatter til bog om fremtidens fagbevægelse: Tre gode råd til at få flere medlemmer

Vi har sikret, at SAS-underleverandøren Regional Jet ikke længere har dumpingvilkår, og for et par år siden tog vi kampen op mod en barsk irsk tilgang til de ansatte hos den anden store SAS-underleverandør CityJet. Det har været en hård kamp, men efter flere års slid er vores medlemmer hos SAS-underleverandørerne nu danskbaserede, og vi har sammen med de tillidsvalgte sikret, at de har ordentlige, overenskomstdækkede arbejdsforhold.

Det er derfor, det har været så vigtigt for os, at der er en overenskomst klar, når SAIL kommer til Danmark. Nu har vi sikret, at der helt fra begyndelsen kommer gode, overenskomstdækkede vilkår på den danske SAIL-base. Sammen med vores tillidsvalgte vil vi fortsat kæmpe for, at der ikke bliver fløjet på dårlige udenlandske vilkår i Danmark.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].

Mere fra A4 Overenskomst

GDPR