Gitte Redder: Lokale lønforhandlinger fylder mere end Lizette Risgaard

Gitte_Redder_bred
Foto: A4 Medier
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Lønmodtagere i produktionsdanmark gør grin med FH's detroniserede formand Lizette Risgaard, men det der i virkeligheden optager dem, er de lokale lønforhandlinger med arbejdsgiverne. Kommer arbejdsgiverne ikke til lommerne, føler de sig til grin ved at have stemt ja til OK23.

INDUSTRITEKNIKERE, SMEDE OG PLASTMAGERE er fløjtende ligeglade med Lizette Risgaards deroute fra FH-magtens tinder.

De ryster på hovedet over det upassende gramseri og fyrer dårlige jokes af, men Lizette Risgaard har aldrig været hovedtema i kantinerne i produktionsdanmark. Det har til gengæld de lokale lønforhandlinger, der lige nu forhandles i tusindvis af danske virksomheder. Og her er lønmodtagerne alt andet end ligeglade, beretter en stribe tillidsrepræsentanter.

”Vi går meget mere op i løn end i Lizette-sagen,” kommer det prompte fra en fællestillidsrepræsentant på vej til forhandlingsmøde nummer to med arbejdsgiveren.

LÆS OGSÅ: Tillidsfolk tager godt imod forlig, men langt fra alle deler Claus Jensens realløns-optimisme

For det er i disse uger, at tillidsrepræsentanter fra blandt andet 3F og Dansk Metal forhandler lokalløn i kølvandet på de private overenskomster, der blev stemt hjem i april. Det er nu, at minimallønssystemet skal bevise sit værd, noterer flere tillidsvalgte fra jyske industrivirksomheder. 90 procent af deres vågne tid går med at grave sig ned i lønstatistikker og virksomhedsregnskaber, så de har fakta på plads, når de lægger arm med arbejdsgiverne.

”Det er i år, at virksomhederne skal dybt i lommerne. Ellers bliver det aldrig,” siger en tillidsvalgt.

Andre tillidsvalgte fremhæver, at minimallønssystemet forgår, hvis man ikke hiver pæne lokale lønstigninger hjem i år. Nogle satser på fire procent i år og igen næste år. Andre drømmer om og kæmper for både fem og seks procent lokalt.

ARBEJDSGIVERNE TJENER NEMLIG stadig penge. Mange virksomheder præsterer rekordoverskud, mens andre må nøjes med mindre. Uanset størrelsen skal overskuddet deles med lønmodtagerne, mener de utålmodige smede og procesoperatører, der har oplevet udhuling af lønnen på grund af skyhøj inflation, gaspriser på himmelflugt og rentestigninger.

En håndfuld større virksomheder som Danfoss og Gram Equipments har allerede afsluttet de lokale lønforhandlinger med fornuftige resultater, der kan blive løftestang for mere påholdende virksomheder, melder lokale 3F-afdelinger.

LÆS OGSÅ: Dansk Industri: Lokale lønforhandlinger og ny overenskomst bør kunne genoprette reallønnen i løbet af to-tre år

Og i netop 3F’s lokale industrigrupper følger man de lokale lønforhandlinger tæt. Flere lokalafdelinger i blandt andet Aalborg, Aarhus Rymarken og Aabenraa anbefalede medlemmerne at stemme "nej" til OK23, fordi de mener, at de nye værktøjer i overenskomsten til at få hevet højere lokalløn hjem er utilstrækkelige. Trods de skeptiske 3F-afdelinger stemte to ud af tre 3F-industriansatte "ja" til overenskomsten. Men kommer der ikke ganske pæne lokale lønstigninger, har gruppeformanden oversolgt OK23, og så vil frustrationerne eksplodere og tilliden til gruppeformanden svinde, bedyrer en tillidsvalgt.

Er lønstigningerne i den nærige ende, er der ingen tvivl om, at Metal-formanden vil tale med meget store bogstaver over for arbejdsgiverne
Gitte Redder, faglig kommentator

Udover at lande gode overenskomstaftaler i en økonomisk krisetid var intentionen med industriforliget 2023 fra CO-Industris side også at galvanisere minimallønssystemet, så det er fremtidssikret.

Derfor følger CO-Industris magtfulde duo Claus Jensen og Mads Andersen også meget mere med i de lokale lønforhandlinger end i Lizette-sagen. Metalformanden har direkte sagt, at ”vi kan jo kun have et minimallønssystem, hvis begge parter er voksne nok til at administrere det”.

LÆS OGSÅ: Claus Jensen i stort interview: “Hvis de her værktøjer ikke virker, er det klart, så skal vi have fat i nogle hårdere”

Nu er det Dansk Industri og arbejdsgivernes tur til at demonstrere, at de er voksne. Inden sommerferien har størsteparten af private virksomheder afsluttet lokale lønaftaler, og tillidsfolkene vil melde de aftalte lønstigninger ind til Dansk Metal og 3F. Er lønstigningerne i den nærige ende, er der ingen tvivl om, at Metal-formanden vil tale med meget store bogstaver over for arbejdsgiverne.

Om han holder det inden døre eller vil lave en variant af "høns uden hoveder", har vi til gode at høre.