Nye tal er tre dårlige nyheder på én gang: Her er vindere og tabere på fagforeningsholdet i 2023

Gitte_Redder_bred
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
KOMMENTAR: Nedslående medlemstal tvinger FH-forbundene til at tage nogle gevaldige geværgreb i måden, de driver deres organisationer og markedsføringsarbejde på.

Av for dælen.

12.200 færre medlemmer i FH-familien sidste år. Der er fortsat strid modvind på cykelstien for Danmarks største hovedorganisation FH, når man ser på de spritnye medlemstal i lønmodtagerorganisationer offentliggjort af Danmarks Statistik. 

Til gengæld flyver Johnny Nim fra Det Faglige Hus afsted på sin gule lavpriscykel og har fået næsten lige så mange nye medlemmer, som FH-familien har mistet. Nemlig 11.890 nye medlemmer. 

Sammen med Akademikerne, som får stadig flere medlemmer, sikrer Det Faglige Hus derfor, at Danmarks Statistik mandag kunne sende en pressemeddelelse ud med overskriften: ”14.200 flere fagforeningsmedlemmer i 2023”. 

Men misforstå det ikke. For stigningen skal ses i lyset af, at det samlede antal lønmodtagere er steget med cirka 30.000 sidste år. Lidt firkantet sagt gider knap hver anden nye lønmodtager at være medlem af en fagforening. Det er uholdbart på længere sigt!

Tre dårlige nyheder på én gang

Derfor er mandagens tal fra Danmarks Statistik tre dårlige nyheder på en gang. Stadig flere lønmodtagere kører - for at blive i cykelsproget - på frihjul.

Mange organiserer sig ikke, og andre vælger de billige alternative foreninger. 

Organiseringsgraden falder, og dermed mister den danske model flyvehøjde og bliver sårbar overfor lovangreb fra EU, hvor minimumsregler for alle lønmodtagere er med til at undergrave fagbevægelsens indflydelse.

FH-formand Morten Skov Christiansen gik ind i 2024 med præcis 1.051.028 lønmodtagere organiseret hos de 63 forskellige FH-forbund. Altså pænt over en million og stadigvæk tre gange så stor som Akademikernes hovedorganisation AC. Men bliver det ved med at gå som de seneste mange år, ryger FH’s samlede medlemstal snart ned under en million arbejdstilknyttede medlemmer. 

Og det skader FH’s legitimitet og vil få den danske model til at skrante. 

Det paradoksale er, at FH-fagbevægelsen er på taberholdet i en tid, hvor knalddygtige faglige topforhandlere som Metal-formand Claus Jensen, 3F’s gruppeformænd Mads Andersen og Jan Villadsen, FOA-formand Mona Striib, HK Stats formand Rita Bundgaard og BUPL-formand Elisa Rimpler har forhandlet gode overenskomster og pæne lønstigninger hjem til de lønmodtagere, som så vælger at droppe medlemskabet. 

LÆS OGSÅ: Ekspert: Den perfekte storm har givet FOA et "fuldstændig vanvittigt" resultat

Utak er verdens løn. Målt på faglige resultater i 2023, er det ganske enkelt mærkværdigt, at så mange faglærte og ufaglærte vender ryggen til de fagforbund, der har sikret dem en rekordstor fritvalgskonto, højere arbejdsgiverbetalt arbejdsgiverpension og fornuftige lønstigninger. De nye medlemstal tvinger FH-forbundene til at tage nogle gevaldige geværgreb i måden, som de driver deres organisationer og markedsføringsarbejde på. 

Tabere og vindere

Zoomer vi ind på de enkelte FH-fagforbunds medlemsudvikling sidste år, dumper nogle, mens andre præsterer ypperligt.

Den store taber er HK Danmark, der har mistet mere end 7.000 medlemmer på bare et år. I dag er medlemstallet 158.191. Absolut ikke noget at prale af, når man i 2013 havde 199.726 medlemmer. HK siger ganske vist, at Danmarks Statistiks tal er forkerte og at der er tale om godt det halve medlemstab i 2023, men det ændrer ikke på, at signalet er klart.

LÆS OGSÅ: HK’s medlemstal rasler ned: Formand afviser, at det er et forbund i krise

HK-formand Anja C. Jensen er allerede i gang med at omlægge organisationen, gennemføre spareplaner og indføre en ny kontingentmodel, der også skal gøre det mere attraktivt for blandt andet lavtlønnede butiksansatte at være medlemmer. At få vendt HK-skuden hænger på Anja C. Jensen, der til efteråret har været kaptajn i tre år. Formand Anja ved det godt, og hun er ved at sætte alle sejl til. 

Heller ikke 3F-formand Henning Overgaard kan være tilfreds med de nye tal fra Danmarks Statistik. Siden 2021 har han sagt farvel til godt 8.800 medlemmer. Ganske vist kan han mønstre 206.119 medlemmer og fortsat kalde sig formand for Danmarks største fagforbund. Men den titel holder ikke mange år, hvis rivalen Johnny Nim fortsætter sit vokseværk. 

I 2023 forhandlede Claus Jensen som formand for CO Industri og Dansk Metal nye overenskomster i hus for flere hundrede tusinde industriarbejdere på det private arbejdsmarked. Lidt af en bedrift oven på balladen om store bededag, høj inflation og krisestemning. Alligevel kvitterer smede og mekanikere ikke ved at melde sig ind i Store Claus' forening. Smedene siver lige så stille væk. Dansk Metal har mistet 290 medlemmer og kommer ud af 2023 med et samlet medlemstal på 70.505.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: En stribe fagforbund jagter opskriften på Novos effektive slankemedicin

Heller ikke Mona Striib i FOA jubler over de nye offentliggjorte medlemstal. Hun har sagt farvel til godt et par tusinde sosu-hjælpere, dagplejere og har i dag 141.789 medlemmer. 

Sygeplejerskerne fortsætter også med at forlade Dansk Sygeplejeråd på trods af, at den nye forkvinde Dorthe Boe Danbjørg har forhandlet historisk høje lønstigninger hjem til dem og skabt mere ro i organisationen. Mere end 2.000 sygeplejersker har smidt medlemskabet af DSR ud, og i dag tæller Sygeplejerådet kun 64.334 medlemmer. 

I Teknisk Landsforbund har man mistet over 500 medlemmer, og i Fødevareforbundet NNF er medlemstallet nu helt nede på 16.375.

Højt humør i Esbjerg

Men i FH-familien er der også en håndfuld fagforbund med pæn medlemsfremgang. Dorrit Brandt kan snart fejre sit første år som forbundsformand i Finansforbundet med et medlemstal på 40.398. Det er første gang i mange år, at ansatte i finansbranchen valfarter ind i fagforbundet. 

LÆS OGSÅ: Imagebarometer løfter sløret for danskernes opfattelse af arbejdsmarkedets organisationer

Vindere er der også. Socialrådgiverforeningens forkvinde Signe Færch har fået vendt en nedadgående medlemskurve og fået mere end 200 nye medlemmer. Socialrådgiverforeningen har i dag 15.490 medlemmer. Det er godt gået og måske kunne de andre fagforbund lære noget ved at kigge socialrådgiverne over skulderen.

Også blikkenslagerne og elektrikerne strømmer til deres fagforeninger. Blik og Rør har igen i år scoret flere hundrede nye medlemmer og tæller nu 9.144. I Dansk El-Forbund kan formand Benny Yssing mønstre 23.260 medlemmer. 

Hos FH-fagbevægelsens hovedfjende i Esbjerg – Det Faglige Hus - er humøret til gengæld højt.

Truer muskler og legitimitet

Det Faglige Hus har et samlet medlemstal på 187.132 medlemmer. Alt andet lige en pæn vækst i forretningen på trods af, at Johnny Nim ikke har siddet med ved hverken overenskomstbordet i 2023, underskrevet trepartsaftaler og haft den store indflydelse, hvis nogen overhovedet, på det danske arbejdsmarked. Men han er billig, og det falder mange lønmodtagere for. Også fordi de alligevel får alle fordelene i overenskomsterne, som FH-forbundene har knoklet og betalt for.

Men alt går ikke godt blandt de alternative fagforeninger. I Krifa må formand Jane Heitmann konstatere, at hun ikke har formået at vende den negative medlemsspiral. På bare et år har Krifa mistet 3.529 medlemmer. Men det ændrer ikke på, at den kristelige fagforretning fortsat er en af Danmarks største med 110.223 medlemmer ved udgangen af 2023. 

Hvor stiller det fagbevægelsen nu? Et let og lukrativt sted, hvis man er gul og bare vil drive en god forretning. Et pokkers svært sted, hvis man er et FH-forbund, der gerne vil bevare muskler og volumen og være en legitim modpart til arbejdsgiverne ved forhandlingsbordet
Gitte Redder, faglig kommentator

Hos Akademikerne kan formand Lisbeth Lintz tilfreds notere en medlemsfremgang på 11.400 medlemmer. Den er især båret af medlemseksplosion i Ingeniørforeningen, der nu har 105.391 medlemmer. Men også magistre og læger vælger deres fagforeninger til. DM har i dag 48.867 medlemmer, mens Lægeforeningen har 23.615.

Hvor stiller det fagbevægelsen nu? 

Et let og lukrativt sted, hvis man er gul og bare vil drive en god forretning. Et pokkers svært sted, hvis man er et FH-forbund, der gerne vil bevare muskler og volumen og være en legitim modpart til arbejdsgiverne ved forhandlingsbordet. Et bedre sted, hvis man er med i AC-familien, men også her er man truet af FH’s medlemstab. 

FH og AC er på samme hold, og et svagere FH vil uundgåeligt også svække AC i kampen mod arbejdsgivere, Christiansborg og Bruxelles.

GDPR