550 renovationsarbejdere nedlægger arbejdet: Uenighed om arbejdstid er hovedårsag

20171010-104052-3-1920x1281we
Affaldet bliver ikke hentet hos borgere i en række kommuner i Storkøbenhavn, da renovationsarbejderne har nedlagt arbejdet. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Uenighed mellem 3F og det fælleskommunale selskab Amager Ressourcecenter har fået i omegnen af 550 renovationsarbejdere til at nedlægge arbejdet mandag og tirsdag.

Der kommer top på affaldscontainerne hos borgere i København Kommune, Frederiksberg Kommune, Dragør Kommune og Tårnby Kommune. 

For cirka 550 renovationsarbejdere har mandag og tirsdag nedlagt arbejdet. 

Årsagen til den overenskomststridige arbejdsnedlæggelse er en "uoverensstemmelse" mellem 3F og det fælleskommunale selskab Amager Ressourcecenter (ARC), som 1. maj overtager ansvaret for affaldsindsamlingen i de berørte kommuner. 

Det skriver Helena Hasselsteen Nielsen, Chef for affaldsindsamling hos ARC, i en mail til TV 2 Kosmopol.

Nye skraldebiler på el

Konflikten handler ifølge A4 Overenskomsts oplysninger ikke om løn, men om renovationsarbejdernes arbejdstider og vilkår.

Konkret drejer det sig om, at ARC ønsker at indføre såkaldt to-holdsdrift. Det betyder, at det sene hold vil få fri efter kl. 18. Og det er her, 3F og renovationsarbejderne stejler. Det er nemlig alt for sent, mener de. 

Behovet for at køre i to hold er angiveligt kommet, fordi ARC har indkøbt 130 elskraldebiler, som skal lades op i løbet af dagen, da batterierne ellers ikke kan holde. Det betyder også, at byrådet i København har måttet udvide det såkaldte 'tømmevindue', der bestemmer, hvornår renovationsarbejderne må køre fra klokken 6 til 18 til klokken 6 til 20. 

"Vi vil gerne kunne gå hjem og nyde aftenen med familien. Vi beklager, at vi skal tage Københavns borgere som gidsler i den her situation, men vi ser ingen anden udvej", siger talsperson for renovationsarbejderne Michael Johansen til TV 2 Kosmopol.

Uklarhed om aftale

Når det nu er kommet til en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse fra renovationsarbejderne, skyldes det ifølge A4 Overenskomsts oplysninger, at parterne var blevet enige om at gå tilbage til et-holdsdrift. 

Men den aftale er ARC løbet fra, lyder anklagen fra renovationsarbejderne - og det har ført til arbejdsnedlæggelsen. 

I 2018 besluttede Københavns byråd, at renovationsarbejdet i store dele af hovedstaden skulle hjemtages til det offentlige. Den opgave er tilfaldet ARC, som siden 2020 har forhandlet med tillidsrepræsentanter om de fremtidige arbejdsvilkår. 

Når renovationsarbejdet overgår til ARC 1. maj, er det i første omgang på en midlertidig aftale, som løber til 1. september. Men vilkårene derfra og frem er uklare. 

ARC oplyser til TV 2 Kosmopol, at de efter arbejdsnedlæggelsen overdrager forhandlingen til Kommunernes Landsforening.

GDPR