Peter Bøgh Kjærulff:
Det største svigt kom fra FH's ledelse

Peter_B__gh_Kj__rulff
Peter Bøgh Kjærulff er tidligere formand for 3F Ungdom og 3F Frederiksborgs Byggegruppe. Han arbejder med HR og Industrial Relations i byggebranchen. Foto: Grafiskafdeling.dk
9. maj 2023 11.45
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NU VOVER JEG PELSEN: Det største problem i FH er ikke krænkelserne i sig selv, men svigtet fra ledelsens side. I stedet for at spørge sig selv om, hvorfor de unge krænkede mænd har set sig nødsaget til at gå til pressen, så vælger flere fagforbund nu at gøre det til et spørgsmål om retssikkerhed for Lizette Risgaard og tillid forbundene imellem. Havde man gjort det samme, hvis det handlede om et medlem på en arbejdsplads? 

Der er intet nyt i denne sag, for rygterne om den nu tidligere FH-formand har verseret i årevis, og senest i september 2021 har FH's daglige ledelse været vidende om hendes adfærd. Dengang valgte de ansvarlige ledere at etablere en whistleblowerordning, men de forfulgte ikke historien yderligere og lagde dermed ansvaret over på de krænkede – og det er netop her, tilliden for alvor bliver brudt. 

Jeg er helt sikker på, at hvis den lokale fagforening blev orienteret om seksuelle krænkelser på en prominent dansk restaurant, så havde de ikke nøjedes med at henvise til virksomhedens whistleblowerordning
Peter Bøgh Kjærulff, arbejdsmarkedsdebattør

På daværende tidspunkt var det kun et år siden, at Frank Jensen måtte trække sig som overborgmester af samme årsag. For hvorfor fulgte FH's ledelse ikke dengang beskyldningerne op med en advokatundersøgelse, og hvorfor handler de først nu, når pressen går ind i sagen? Noget tyder på, at man har holdt vejret og håbet på, at tingene gik væk sig selv som en sen sommerforkølelse. 

LÆS OGSÅ: Efter højspændt møde om advokatundersøgelse: FH vælger først formand efter sommerferien

Jeg er helt sikker på, at hvis den lokale fagforening blev orienteret om seksuelle krænkelser på en prominent dansk restaurant, så havde de ikke nøjedes med at henvise til virksomhedens whistleblowerordning. Hvorfor gælder der så andre regler, når det sker i fagforeningerne? Det er her tillidsbruddet bliver totalt. 

I krænkelsessagen her har begge næstformænd erkendt, at de har haft kendskab til mindst ét tilfælde af Lizette Risgaards adfærd – og i Ekstra Bladet kan man også kunne læse, at den øverste administrative ledelse også var vidende herom. Jeg undrer mig over denne passivitet, og hvis det skyldes frygt for repressalier, hvorfor har de så ikke selv været anonyme anmeldere til den whistleblowerordning, som de jo netop selv har indført? Turde de heller ikke ligesom de unge mænd? 

Da sagen breaker i pressen, og man så endelig har chancen for at vise samfundet, at fagbevægelsen selvfølgelig handler rigtigt, når krænkelsessager rammer FH-familien selv, så fuldender man svigtet
Peter Bøgh Kjærulff, arbejdsmarkedsdebattør

Da sagen breaker i pressen, og man så endelig har chancen for at vise samfundet, at fagbevægelsen selvfølgelig handler rigtigt, når krænkelsessager rammer FH-familien selv, så fuldender man svigtet ved at tillade den krænkende at færdes på arbejdspladsen, imens personen undersøges for krænkelser, som hun selv har indrømmet. En løsning man aldrig selv havde accepteret ude på arbejdspladserne. 

LÆS OGSÅ: HK og TL trækker støtten til Lizette Risgaard, mens FOA og El-forbund afventer undersøgelse

Jeg ved godt, at mange ønsker, at sagen skal forsvinde, men så man har forstået meget lidt af, hvordan samfundet har udviklet sig de seneste par år. For den her sag handler ikke kun om en førstegangsforseelse, hvor lederen fratages muligheden for at sige undskyld og gøre det godt igen. Denne sag handler om gentaget uønsket adfærd, som rigtig mange har været bekendt med over tid.

Skulle du nu stadig undre dig over, hvorfor de unge mænd har holdt på historierne og ikke står frem ved navns nævnelse, så brug frokostpausen på at læse kommentarsporerne på eksempel Ekstra Bladet eller for den sags skyld Lizette Risgaards profil, hvor ledende tillidsvalgte og ansatte i fagforeningen står i kø for at bakke krænkeren op og nedgøre og negligere de unge mænds oplevelser. 

A4's arbejdsmarkedspolitiske kommentator Simon Pihl mener nu, at denne sag har svækket FH's troværdighed, fordi forbundene nu ikke overholder aftaler med hinanden. Det er sket før i historien - bare se på dengang Dennis Kristensen huserede i FOA, og hvor bølgerne gik højt.

LÆS OGSÅ: Simon Pihl: Jeg ville være nervøs, hvis jeg var medlem af HK eller DLF

Derimod har vi stadig til gode at se fagbevægelsen tage en #metoo-sag i egne rækker alvorligt. Simon Pihl tror også, at medlemmerne i lærerforeningen eller HK skal være nervøse for, om deres fagforening har deres ryg i lignende sager fremover: Men den nervøsitet deler jeg slet ikke. HK og co. har netop vist, at de har medlemmernes ryg - uanset om uretfærdighederne sker på arbejdspladserne eller når de sker i fagforeningen. 

DEN STØRSTE SKADE på troværdigheden er derimod sket, da FH's ledelse svigtede lønmodtagere, som oplevede, at deres arbejdsgiver udsatte dem for krænkelser, og man ikke tog ansvar, fordi det skete i egne rækker. Når alt kommer til alt, bør fagbevægelsen være de arbejdsgivere, de selv prædiker. 

Hvis ikke FH-familien genvinder tilliden hos de unge generationer, som netop har markeret kampen mod krænkelser som en vigtig mærkesag, kigger FH forsat mod afgrunden
Peter Bøgh Kjærulff, arbejdsmarkedsdebattør

Derimod tror jeg desværre, at svigtet bidrager yderligere til den vigende legitimitet omkring FH-familien i samfundet, som kan aflæses direkte af medlemstallet, og at det netop er her, vi skal være nervøse. Hvis ikke FH-familien genvinder tilliden hos de unge generationer, som netop har markeret kampen mod krænkelser som en vigtig mærkesag, kigger FH forsat mod afgrunden – og for os andre kan en fagbevægelse uden opbakning betyde et endeligt for vores aftalemodel, hvilket ingen er tjent med.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].