Kendisser støtter strejke:
'Seriøst, giv sygeplejersker en bedre løn. De fortjener det!'

20200915-105737-L-1920x1280we
Sofie Linde har iført sig den røde 'Lønløftet'-t-shirt fra Dansk Sygeplejeråd. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
16. jul. 2021 13.56
TV-vært, sangerinde og 'Vild med dans'-vinder er blandt de kendte, der nu kaster sig ind i overenskomstkampen på sygeplejerskernes side.

De strejkende sygeplejersker rundt om i landet får nu støtte fra en uventet kant.

Flere og flere kendte bakker op om sygeplejerskernes kamp for mere i lønningsposen.

LÆS OGSÅ: Analyse: Grete Christensen vil føre guerillakamp mod regionerne, men det rigtige mål ligger ved poolen

Nogle kendisser viser deres støtte ved at dele et billede af et par gennemvædede bukser med en tekst, der forklarer, hvad et kateter er, samt ordlyden 'at underbetale sygeplejerskerne er som at tisse i bukserne. Bogstaveligt talt'.

Det gælder blandt andre radiovært Le gammeltoft, podcaster Signe Lindquist og sangerinden Annika Aakjær. 

Andre går skridtet videre. Det gælder blandt andet tv-vært Sofie Linde, der i en story på Instagram har iført sig en af sygeplejerskernes karakteristiske røde t-shirts med teksten 'Lønløftet - vi er mere værd'. I en tekst henover billedet skriver hun:

- Jeg støtter de danske sygeplejersker. Deres fælles 'nej' er et tegn på, at de er villige til at gå langt for deres historisk betingede uligeløn.

Det er ikke første gang, at tv-værten deler sin holdning til vilkårene på det danske arbejdsmarked. Hun startede som bekendt den danske MeToo-bølge tilbage i november, da hun som vært til Zulu Comedy Galla fortalte om ‘en stor tv-kanon’, der forsøgte at truet sig til et blowjob.

Ved samme lejlighed satte hun også fokus på ligeløn, da hun fortalte om en lønforhandling i forbindelse med sit værtsjob på X Factor. Her fik hun afslag, da hun krævede det halve af, hvad dommer Thomas Blachmann fik.

'En helt legitim faglig kamp'

Sygeplejerskerne strejker lige nu på fjerde uge, efter et flertal stemte nej til forligsmandens mæglingsforslag til en ny overenskomst. Sygeplejerskerne er utilfredse med deres løn og ønsker et opgør med tjenestemandsreformen fra 1969, som de mener er skyld i det store løngab, der er op til mandsdominerede fag.

Og Sofie Linde er langtfra den eneste kendis, der blander sig aktivt i debatten om sygeplejerskernes løn.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker har ikke krav på højere løn, men de har krav på respekt

En anden er skuespiller og 'Vild med dans'-vinder Jakob Fauerby, der i et opslag på Facebook forholder sig til den faglige kamp, som sygeplejerskerne fører.

- Sygeplejerskernes strejke er en helt legitim faglig kamp, som jeg støtter helhjertet. Vi kan ikke bare trylle, men der SKAL startes en proces, som er langsigtet og som gør op med de strukturer, der blev skabt med tjenestemandsreformen i 1969, skriver Jakob Fauerby blandt andet.

Komiker Sanne Søndergaard har valgt at dele sin støtte ved at fortælle om en god oplevelse, hun har haft med en vaccinationssygeplejerske på Facebook og slutte sin tekst med opfordringen:

- Seriøst, giv sygeplejersker en bedre løn. De fortjener det!

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker går på gaden for mere løn. Nu går de også på Tinder