Støttepartier savner deadline for sygeplejer-kommission

20220315-180818-L-5325x3630ma
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på pressemøde om lancering af regeringens sundhedsreform. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
22. mar. 2022 05.58
Der er ingen deadline for ny kommission, der skal komme med anbefalinger til at skaffe flere sygeplejere.

Det er et velkendt problem. Sundhedsvæsenet skriger på arbejdskraft, og under en del af coronapandemien var der ikke nok medarbejdere til at passe de syge.

Det kan ikke gå stærkt nok med at finde flere hænder. Men der er ingen deadline for den kommission, som regeringen nedsatte i sidste uge for at løse problemet. Det kritiserer støttepartierne.

- Jeg er bekymret for, om vi kommer til at vente i flere år. Det er der ingen, der har sagt, vi skal, men jeg har ingen idé om, hvad tidshorisonten er for den kommission, siger sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF).

Hun henviser dermed til, at kommissioners arbejde kan tage flere år. Der var indledende forhandlinger om regeringens sundhedsudspil mandag og temamøder i denne uge.

Fokus for støttepartierne er blandt andet at få sat fart under kommissionen.

- Der skal være ret kort aftræk. Det nytter ikke noget, at det er en femårig syltekrukke, så kommer vi aldrig videre. Problemerne har man diskuteret, det er noget, vi er ret opmærksomme på, siger sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

Regeringens sundhedsudspil har været ventet blev varslet af statsminister Mette Frederiksen (S) allerede ved Folketingets åbning i 2020.

Og så sent som 1. januar 2022 blev den udskudt igen i hendes nytårstale.

Enhedslisten kalder manglen på deadline for kommissionen "dybt utilfredsstillende".

- Når det handler om rekruttering, fastholdelse og ligeløn er regeringen kun ambitiøs på egen tålmodighed med egen indsats, siger sundhedsordfører Peder Hvelplund (EL).

Regeringen vil i stedet drøfte datoen med Folketingets partier, oplyser Sundhedsministeriet.

- Kommissionens arbejde, herunder dato for afrapportering, vil blive drøftet med Folketingets partier under forhandlingerne om sundhedsreformen, lyder det i et skriftligt svar.

Der er en mulighed for, at kommissionen kan afrapportere løbende. Både De Radikale og SF peger på, at flere faggrupper bør være villige til at dele arbejdet.

Enhedslisten og De Radikale håber på en deadline inden årets udgang. Partierne ser en sammenhæng med lønstrukturkomitéen, der ventes færdig inden årets udgang.

Den gransker lønnen i den offentlige sektor i kølvandet på den store kritik af sundhedspersonalets løn. Komitéen blev nedsat, efter at regeringen greb ind og stoppede den ti uger lange sygeplejerskestrejke i sommeren 2021.

- Lønstrukturkomitéen bliver det helt afgørende og centrale, siger Peder Hvelplund.

- Det bør naturligvis være sådan, at den nye kommission som minimum er færdig, inden lønstrukturkommisionen kommer med sin anbefalinger. Alle ved, at det er det, der bliver det centrale i forhold til at fastholde folk, siger han.

Også De Radikale mener, at de to ting hænger sammen, mens SF mener, at spørgsmål om løn bør overlades til fagbevægelsen.

/ritzau/