Strejkekassen bugner:
Sygeplejersker har penge til mindst otte ugers konflikt

20210507-155603-L-1920x1280we
Lige nu er cirka 5.000 sygeplejersker udtaget til at begynde strejken natten til lørdag. Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
15. jun. 2021 08.44
Sygeplejerskerne har 504 millioner kroner i strejkekassen.

Der er penge i strejkekassen hos Dansk Sygeplejeråd (DSR) til mindst otte ugers strejke. 

Det viser beregninger af regnskaber og oplysninger fra seneste konflikt i 2008, som DR har lavet.

LÆS OGSÅ: Analyse: Sygeplejersker går alene ud i en udsigtsløs strejke

Sygeplejerskernes fagforbund har 504 millioner kroner i strejkekassen, der skal understøtte medlemmer med løn, mens de er på barrikaderne.

- Vi kan strejke længe. Vi er godt polstrede, siger Grete Christensen, formand for DSR, til DR. Hun vil dog ikke afsløre, hvor længe fagforeningen selv vurderer, at man kan holde strejken gående.

Lige nu er cirka 5.000 sygeplejersker udtaget til at begynde strejken natten til lørdag. Det svarer til 10 procent af alle sygeplejersker ansat i kommunalt eller regionalt regi, der samtidig er medlem af DSR. Men som vi mandag kunne fortælle på A4 Overenskomst, kan tallet vokse og flere sygeplejersker blive udtaget den kommende tid for at lægge pres på arbejdsgiverne.

LÆS OGSÅ: 5.000 sygeplejersker skal strejke: Det kan blive til mange flere

- Det ville da være en rigtig dårlig organisation, hvis ikke vi havde nogle overvejelser omkring, hvad vi kan gøre for at finde løsninger eller lægge et større pres på arbejdsgiverne. Selvfølgelig er det en overvejelse, om vi skal udtage flere, lød det i den forbindelse fra Grete Christensen.

Udtages flere sygeplejersker, bliver regningen naturligvis så meget desto større, og så kan strejkekassen løbe hurtigere tør.

Sidste gang, sygeplejerskerne strejkede, var i 2008. Dengang tog det syv uger, inden der landede en aftale med arbejdsgiverne i Danske Regioner. Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker og lektor ved Københavns Universitet, vurderer over for DR, at strejken denne gang vil blive kortere end i 2008. Hun understreger, at strejkemidlerne har en vis betydning, men peger samtidig på, at hun tror, det er fra Christiansborg, der skal komme en løsning på konflikten.