NEG-direktør: Vi bryder med traditioner med partnerskab med Kalundborg Gymnasium

I EN TID, hvor mediernes narrativ ofte fremhæver konkurrencen mellem uddannelsesinstitutioner, især mellem de almene gymnasier og erhvervsuddannelsesinstitutionerne, står Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser (NEG) for samarbejde og fællesskab. Med en ny aftale med Kalundborg Gymnasium bryder vi den cyklus og etablerer en ny form for fællesskab, der vægter fælles styrker og de unges studiemiljø. På samme måde som vi har allerede samarbejder om udbud med ZBC om sosu-uddannelsen og MSK om maskinmesteruddannelsen på vores adresser.
Vi har netop underskrevet en aftale, der træder i kraft fra skoleåret 2024, hvor vi samler alle gymnasieelever i Kalundborg under ét tag, uafhængigt af deres gymnasievalg og studieretning. Det betyder, at vores elever fra HHX og HTX vil blive en integreret del af livet på Kalundborg Gymnasium, hvilket udgør en historisk sammensmeltning. Vores vision er klar: Vi ønsker at skabe et robust gymnasialt miljø, hvor tværfagligt samarbejde og interaktion mellem elever og lærere fra forskellige uddannelsesbaggrunde ikke blot er ønskværdigt, men også praktiseres.
LÆS OGSÅ: Danske Regioner: Slå erhvervsskoler og gymnasier sammen
Vores elever på HHX og HTX er glade for det lille og trygge miljø på Allikelund Gymnasium, hvor de på nuværende tidspunkt hører til. Det har vi i samarbejde med Kalundborg Gymnasiums rektor Trine Fogh Lauridsen skabt rammerne for at bevare blandt andet ved, at HHX og HTX får stamlokale ved siden af hinanden og tæt på den gamle hovedindgang. På den måde kan eleverne fastholde det lille og trygge fællesskab og samtidigt får de mulighed for at vælge det store gymnasiefællesskab til, når de har lyst til det.
Det har været i begge institutionernes interesse, at alle gymnasieeleverne oplever inkluderende fællesskaber, og derfor er det også naturligt, at eleverne på HHX og HTX fra næste skoleår får mulighed for at engagere sig i diverse elevudvalg, herunder at være en del det eksisterende elevråd på Kalundborg Gymnasium, ligesom de også kan deltage i gymnasiets forskellige sociale arrangementer, fester og aktiviteter efter skoletid.
Vores lærere, studievejledere og ledere bevarer det fulde ansvar for kvaliteten af undervisningen og elevernes trivsel, men nu inden for rammerne af et større og mere mangfoldigt læringsmiljø. Vores aftale understøtter vores fælles vision om at styrke de gymnasiale uddannelser i Kalundborg, hvilket vil gavne ikke kun vores lokale unge, men også lokalsamfundet og erhvervslivet i Kalundborg, som er i en rivende udvikling.
I HJERTET ER VORES NYE samarbejde mellem Nordvestsjællands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser og Kalundborg Gymnasium ligger erkendelsen af, at både elever og lærere fra de almene og erhvervsgymnasiale studieretninger har meget at tilbyde hinanden. Elever på de almene studieretninger bringer et bredt, alment dannende fundament til bordet, sammen med en imponerende evne til at organisere sig i aktive, kreative og kritiske elevudvalg. Disse færdigheder er ikke kun akademiske. De er livsfærdigheder, der nærer demokrati og innovation.
På den anden side står eleverne fra de tekniske og handelsorienterede gymnasiale studieretninger, som bringer deres eget sæt af styrker. Med deres udpræget science-praktiske og eksperimenterende tilgang til læring, er HTX-eleverne mesterlige i at omsætte teori til praksis, ofte igennem hands-on projekter og videnskabelig forskning. Eleverne fra handelsgymnasiet skinner igennem med deres iværksætterånd og business-handlingsorienterede mindset, som er skærpet gennem tæt kobling til reelle virksomhedsproblematikker.
LÆS OGSÅ: Skoleeksempel: Kolding HF og VUC nedbringer frafaldet ved at investere i mentorer
Når disse verdener kobles tæt sammen, så kan der opstå nye, frugtbare tværgående kompetencer. Eleverne får en enestående mulighed for at lære af hinandens styrker og perspektiver. De almene gymnasieelever kan drage fordel af de tekniske elevers praktiske tilgang og de handelsgymnasiale elevers forretningsindsigt, mens erhvervsuddannelsernes elever kan blive inspireret af de almene elevers organisatoriske færdigheder og kritiske tænkning. Lærerne, på deres side, vil have mulighed for at udveksle undervisningsmetoder og pædagogiske tilgange, hvilket kan føre til et mere dynamisk og innovativt læringsmiljø.
Dette bygningsmæssige fællesskab mellem de forskellige uddannelsesveje fremmer en dybere forståelse og respekt for hinandens discipliner, hvilket er essentielt i en verden, der stadig er mere forbundet og interdisciplinær. Det er vores håb, at denne aftale, der bryder med vanetænkning og den klassiske rivalisering mellem de almene gymnasier og erhvervsuddannelsesinstitutionerne, vil ruste vores unge til at træde ind i fremtiden som velafbalancerede, alsidige individer, der er klar til at møde de udfordringer, som den moderne verden stiller dem.