Dansk Erhverv og HK: Uddannelse er vejen frem i kampen mod Amazon

R__nn_H__gh
Laurits Rønn, viceadministrerende direktør Dansk Erhverv og Mette Høgh, formand for HK Handel.
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Læs A4 Mediers regler for og krav til debatindlæg her. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

NÅR DANSKERNE KLIKKER et nyt fjernsyn eller en tube tandpasta i den digitale indkøbskurv, lander ordren langt fra altid hos en dansk netbutik.

Fire ud af fem af danskernes foretrukne webshops er ganske vist hjemmehørende i Danmark ifølge nye tal fra Euromonitor. Men kigger man længere ned over listen over top 20 netvirksomheder, finder man mange udenlandske webshops.

LÆS OGSÅ: Det bliver fremtiden: Her går de i skole med robotterne

Det understreger behovet for at uddanne ansatte i detailhandlen til en ny digital virkelighed, hvor kunderne i langt højere grad shopper hjemme bag skærmen i stedet for i den fysiske butik.

HVIS DANSKE WEBSHOPS skal kunne tage konkurrencen i det aggressive nethandelskapløb mod udenlandske giganter som Amazon og Alibaba, er uddannelse af personalet en del af vejen frem.

Uddannelsen i digital handel er samtidig et godt eksempel på, at digitaliseringen ikke er en trussel mod de danske arbejdspladser
Laurits Rønn, viceadm. dir. Dansk Erhverv og Mette Høgh, formand HK Handel

At give kvalificeret vejledning og sikre en god kundeoplevelse i forbindelse med onlinehandel er en særlig disciplin, som langt fra altid kan varetages af en chatbot. Og selv når chatbotten kan, skal den stadig være fodret af mennesker med styr på både algoritmer og afsætning.

LÆS OGSÅ: Ny bog: Samlebåndsarbejderne bag den digitale “automatisering”

Heldigvis er vi i Danmark allerede i gang med at omstille de merkantile uddannelser til de nye kundebehov.

I 2018 oprettede repræsentanter fra arbejdergivere og -tagere en ny uddannelse i digital handel, som har vist sig at være en succes, fordi den har udviklet de studerendes kompetencer i takt med den digitale udvikling og kundernes ændrede behov.

200 elever er i øjeblikket i gang med at uddanne sig indenfor digital handel, og efter endt uddannelse lander de på et arbejdsmarked, som har stærkt brug for deres kompetencer.

LÆS OGSÅ: Forsker: Virtual reality har kæmpe potentiale på erhvervsuddannelserne

Uddannelsen i digital handel er samtidig et godt eksempel på, at digitaliseringen ikke er en trussel mod de danske arbejdspladser – og så er det en vigtig påmindelse om, at stærke digitale kompetencer er en central forudsætning for, at danske virksomheder kan gøre sig gældende i nethandelsræset.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR