Rektor: EPX skal tage udgangspunkt i virkeligheden – også når vi snakker placering

BeFunky-collage_-_2025-05-01T143156.901
Foto: Malene Grandjean

OLAF RYE SKRIVER I A4 MEDIER, at debatten om fremtidens ungdomsuddannelser bør tage udgangspunkt i de unges behov – ikke i institutionernes overlevelsesstrategier. Det er et synspunkt, jeg er enig i. Men netop af den grund er det vigtigt at minde om, at stærke faglige og sociale ungdomsmiljøer ikke nødvendigvis kun opstår i fusionerede megainstitutioner. Nogle steder findes de allerede og midt i de lokalsamfund, hvor de unge ellers ville være nødt til at tage væk.

Nordfyns Gymnasium er et godt eksempel. Her er der ikke tale om en skole, der klamrer sig til en fortid. Der er tale om en uddannelsesinstitution, der netop tager de unges sociale, faglige og personlige behov alvorligt. Med et stærkt elevdemokrati, uddannelsesforløb i tæt samarbejde med
virksomheder og andre uddannelsesinstitutioner samt en givende sameksistens med kommunens ungdomsskole og 10. klassecenter er der de bedste forudsætninger for i fremtiden at kunne varetage udbud af EPX i et stærkt ungemiljø uden at være en fokusinstitution.

PÅ NORDFYNS GYMNASIUM er der allerede en stærk forståelse for, at fremtidens dannelse ikke udelukkende kan baseres på bøger og klassiske undervisningsformer. Her er praksislæring og teknologiforståelse ikke bare begreber på papiret. Det er integrerede elementer i undervisningen.
Det skaber et læringsmiljø, hvor eleverne lærer at omsætte viden til handling og tænke kritisk i forhold til den teknologi, der præger deres hverdag.

Med fremtidens EPX får unge en ny mulighed for at gå i dybden med netop denne kombination af teori og praksis, som vi på Nordfyns allerede har årelange erfaringer med. Derfor passer Nordfyns Gymnasiums læringssyn og erfaringer naturligt ind i fundamentet for den kommende EPX. Når unge fra Nordfyn vælger erhvervsuddannelser, betyder det i dag ofte, at de må forlade kommunen. Det risikerer at bryde de relationer og fællesskaber, de har opbygget gennem folkeskolen. EPX placeret på Nordfyns Gymnasium kunne give dem mulighed for at blive i lokalområdet og samtidig styrke den faglige sammenhæng og sociale kontinuitet i deres uddannelsesvej. Det er ikke blot et argument for geografisk lighed. Det er et argument for pædagogisk sammenhængskraft.

Læs også: Rybners-direktør: Det handler om de unge – ikke om institutionernes overlevelse

I SIT INDLÆG SKRIVER RYE, at “småt er godt” ikke er dokumenteret. Det er rigtigt, men det er heller ikke
nødvendigvis pointen. For der findes steder, hvor det lokale og det nære ikke er en begrænsning, men en forudsætning for kvalitet. På Nordfyn handler det ikke om at overleve. Det handler om at tilbyde unge mennesker et reelt valg. EPX skal ikke nødvendigvis ligge dér, hvor flest elever
allerede samles, men dér, hvor det kan gøre den største forskel.

Hvis man vil tage de unges behov alvorligt – også de unge uden for de største byer – så bør man netop lytte til dem, der kender dem. Ikke for at sikre en institutions eksistens, men for at sikre, at ingen behøver forlade deres lokalsamfund for at få adgang til en stærk ungdomsuddannelse med praksisfaglighed og faglig stolthed i højsædet.

GDPR