Ditte Brøndum: Løft taxameteret på socialrådgiveruddannelsen op på niveau med pædagoguddannelsen

Ditte_Br__ndum_n__stforkvinde_Dansk_Socialr__dgiverforening_Pressefoto__1920_px
Foto: Dansk Socialrådgiverforening, pressefoto
8. nov. 2023 06.00
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
"Det kræver ikke et astronomisk beløb at sikre et højere taxameter på socialrådgiveruddannelsen. Men det er en god investering, som kan gøre en stor forskel for fremtidens socialrådgivere," skriver Ditte Brøndum fra Dansk Socialrådgiverforening i dette debatindlæg.

I DISSE DAGE ER finanslovsforhandlingerne i fuld gang. Forhandlingsreserven er blevet kritiseret for at være lille, og derfor vil jeg gerne henlede politikernes opmærksomhed på et tiltag, som kan få stor betydning – for den nette sum af cirka 25 millioner kroner.  

I de seneste år har vi set en alarmerende tendens på de danske velfærdsuddannelser. Antallet af ansøgere er faldet, og det har vi også set på socialrådgiveruddannelsen. 

LÆS OGSÅ: Rekrutteringskrisen forværres: Nyt dramatisk fald i søgningen til velfærdsuddannelserne

Udviklingen er uholdbar, og den bør vække bekymring hos alle, der ønsker en stærk velfærd og et fintmasket socialt sikkerhedsnet, for den risikerer at ramme de borgere, som socialrådgiverne hver dag er i kontakt med. Den selvskadende pige må vente endnu længere på hjælp. Borgeren med handicap må vente endnu længere på at få tilkendt et fleksjob. Misbrugeren må vente endnu længere på at få visiteret støtte i dagligdagen. Og i mellemtiden vokser de sociale problemer sig som regel større.

Men regeringens egne prestigeprojekter kan også komme i fare. Hvis frisættelsen af jobcentrene, livtag med trivselskrisen og en mere værdig hjælp til de mest socialt udsatte skal blive til virkelighed, så kræver det nemlig socialrådgivere med en høj faglighed – og nok af dem.

Derfor er det på tide, at vi investerer i socialrådgiveruddannelsen.

I MANGE ÅR HAR socialrådgiveruddannelsen været den dårligst finansierede af de store velfærdsuddannelser. Det lader til at fortsætte nu, hvor regeringen har meldt ud, at den forlænger det midlertidige taxameterløft, som pædagoguddannelsen har været begunstiget af i de seneste år. Det under jeg i dén grad pædagoguddannelsen, men socialrådgiveruddannelsen bør ikke lades tilbage på perronen.

LÆS OGSÅ: Usikkerhed om næste års midler til pædagoguddannelsen: “Vi er i gang med at varsle fyringer”

Socialrådgiverne løfter et stort samfundsmæssigt ansvar ved at sikre hjælp til de børn og voksne, som har det svært i livet eller slås med sociale problemer.

Men socialrådgiveruddannelsen har færre timer og større hold end sammenlignelige uddannelser. Et løft af taxameteret på socialrådgiveruddannelsen er afgørende for også at øge kvaliteten af uddannelsen med et højere timetal, en stærkere kobling til praksis og mere feedback og vejledning, som kan understøtte, at flere gennemfører uddannelsen. 

Desuden vil det også styrke den sociale mobilitet i vores uddannelsessystem, da socialrådgiveruddannelsen er den, der modtager flest unge mennesker, som selv kommer fra uddannelsesfremmede hjem, og dermed løfter et vigtigt socialt ansvar.

Derfor vil jeg gerne opfordre politikerne til at bringe taxameteret på socialrådgiveruddannelsen op på niveau med pædagoguddannelsen. 

LÆS OGSÅ: SVM's uddannelsesudspil bekymrer forbund: Det er en trussel mod velfærdssamfundet

Dette vil give underviserne bedre mulighed for at skabe et dynamisk læringsmiljø med flere praksisnære øvelser og undervisning i det vigtige myndigheds- og relationsarbejde, som er en helt afgørende del af vores fag. På den måde kan man sikre, at socialrådgiveruddannelsen bliver mere attraktiv – samtidig med at man fortsat kan sikre en høj faglighed blandt fremtidens socialrådgivere. 

Forslaget kræver ikke et astronomisk beløb, men det er en god investering, som kan gøre en stor forskel for fremtidens socialrådgivere og de borgere, som de brænder for at gøre en forskel for.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].