EL vil give milliardbeløb til EUD-akutpakke og indkalder regeringen til straksforhandlinger

20230131-163754-L-1920x1280we
Enhedslisten vil have massiv akutpakke til erhvervsuddannelserne og indkalde regeringen til straksforhandlinger om en akutpakke. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
1,2 milliarder kroner skal erhvervsskolerne allerede kunne bruge i år og næste år, foreslår Enhedslisten, der også stiller beslutningsforslag om, at regeringen skal indkalde til straksforhandlinger om en akutpakke til erhvervsskolerne samt om en økonomisk genopretning af skolerne.

Nedadgående søgetal, massefyringer og generel forsømmelse af erhvervsskolerne er anledning til at investere massivt i erhvervsuddannelserne (EUD), mener Enhedslisten. 

Derfor foreslår partiet i et nyt udspil en akutpakke på 1,2 milliarder kroner til at genoprette økonomien på erhvervsskolerne - svarende til det beløb, som EUD'erne ifølge Enhedslisten har mistet fra 2016 og frem. 

Derudover ønsker Enhedslisten et taxameterløft på 800 millioner kroner fra 2024 til nyt udstyr, ordentlige faciliteter og efteruddannelse af lærere. Ifølge politisk ordfører for Enhedslisten Mai Villadsen skal milliardpakken sikre et løft af erhvervsskolerne.

Hun er dog meget påpasselig med at udvælge bestemte uddannelser, der skal tilgodeses frem for andre. 

“Vi skal sikre et bredt løft. Det kan der ikke herske nogen tvivl om, at der er brug for. Vi politikere skal passe på med at gå ind minutiøst og justere på taxametrene efter behov. Det skal være et generelt løft,” siger Mai Villadsen til A4 Uddannelse. 

Åben over for en anden finansieringsmodel

Mai Villadsen kan sagtens se store udfordringer ved det eksisterende taxametersystem, som betyder, at EUD’s økonomi er hængt op på antallet af elever. Hun er derfor åben over for drøftelser om, hvorvidt erhvervsskolernes finansering skal indrettes anderledes. 

“Men i og med at det er den model, der er nu, så er det mest fair at lægge pengene på taxametret,” siger Mai Villadsen.

I udspillet vil Enhedslisten også afsætte 50 millioner kroner til videnscentre, som skal udarbejde nyt undervisningsmateriale og kompetenceudvikling inden for bæredygtighed og grøn omstilling, der kan bruges på tværs af erhvervsuddannelserne.  

“Faglærte på EUD spiller en nøglerolle for den grønne omstilling. De skal være med til at udrulle energibesparelsesmodeller og sikre, at Danmark er et foregangsland for bæredygtighed. Derfor skal der sættes penge af til udvikling, hvilket også kan være med til at tiltrække nye elever til EUD,” siger Mai Villadsen. 

Udspillet vil Enhedslisten finansiere ved at ændre statsstøttereglerne for rederierne og ved at indføre en tidligere aftalt skatteforhøjelse på selskabers ejendomsavancer, som ifølge partiet vil give omtrent to milliarder kroner om året i varigt merprovenu.

EL vil forpligte regeringen til at løfte EUD nu

Oppositionspartiet stiller samtidig et beslutningsforslag om at indkalde regeringen til straksforhandlinger om at sikre erhvervsskolerne en akutpakke. 

“Jeg er bange for, at regeringen fortsætter deres nøleri, og at der ikke sker noget. Venstre og Socialdemokratiet lovede massive investeringer under valgkampen. Jeg undrer mig meget over, at der ingen nye penge er på finanslovsforslaget for i år,” siger Mai Villadsen. 

Derfor stiller Enhedslisten nu beslutningsforslaget - som, Mai Villadsen tror, vil få bred tilslutning fra oppositionen - i et forsøg på at “forpligte regeringen” til at handle, som hun udtrykker det.  

Beslutningsforslaget skal dog betragtes uafhængigt af partiets udspil, pointerer Mai Villadsen. 

“Forslaget handler for os ikke så meget om at gennemføre vores forslag. Det vigtigste er, at der bliver handlet på erhvervsskolernes massive udfordringer. Regeringen har valgt at starte bagvendt med universiteterne, men undlader at handle på EUD, hvor vi er enige om, at der er store udfordringer. Det, synes jeg, er en meget mærkelig prioritering.”  

"I Enhedslisten er vi med andre ord klar til at sætte handling bag ordene, og vi savner den samme vilje fra regeringen," siger hun.

GDPR