EUD-aktører i skarp kritik af regeringen: “Det er forbigået i stilhed, at 800 medarbejdere er blevet afskediget”

BeFunky-collage__20_
Det er et meget stort antal afskedigelser, der har ramt EUD-sektoren, mener Uddannelsesforbundet og DEG-L Foto: Uddannelsesforbundet & DEG
800 medarbejdere på erhvervsskolerne har fået en fyreseddel i 2022, viser ny undersøgelse fra DEG. Pilen peger entydigt mod regeringen og Christiansborg, mener Uddannelsesforbundet og DEG - Lederne.

Danske Erhvervsskoler- og Gymnasier (DEG) har lavet en ny undersøgelse blandt medlemsskolerne, som viser, at der i 2022 samlet har været lidt over 800 afskedigelser og ikke-genbesatte stillinger. 

Det er mange afskedigelser, påpeger både Uddannelsesforbundet og DEG-L, der begge understreger, at ansvaret ligger hos regeringen. 

“Regeringen har ansvar for, at vi kan uddanne dygtige faglærte til fremtiden. Hvis man skal kunne uddanne dygtige faglærte til fremtiden, så er man nødt til at have skoler med et tilstrækkeligt antal lærere. Derfor er regeringen nødt til at sikre, at der er finansiering til bæredygtige faglige miljøer,” siger formand for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, og fortsætter: 

“Det har vi altså ikke set vilje til endnu, og vi kan ikke bare vente til, at aktiviteten kommer. Vi er nødt til at få en økonomi, så vi har lærerne til det.” 

Lige nu har regeringen valgt ikke at gøre noget som helst
Ole Heinager, formand for DEG-L

Formand for DEG-Lederne Ole Heinager mener, at erhvervsskolerne har brug for en saltvandsindsprøjtning for at undgå afskedigelser fremadrettet - “både for at få hævet det generelle niveau og en investering i EUD, så der er hænder til at tage imod de elever, der forhåbentlig kommer på et tidspunkt”. 

“Vi har været ude at sige det her før, uden at regeringen har lyttet til det med de mange afskedigelser. Christiansborg har ikke lyttet. Det er forbigået i stilhed, at 800 medarbejdere er blevet afskediget. Lige nu har regeringen valgt ikke at gøre noget som helst,” siger Ole Heinager. 

De faglige miljøer rammes

Hanne Pontoppidan er ikke overrasket over antallet af afskedigelser i 2022. Det bekræfter et i forvejen eksisterende billede, mener hun.

“Vi har set det over nogle år, men det er altså meget alvorligt, fordi det sætter sig i de faglige miljøer eller muligheder for at have faglige miljøer med flere lærere sammen, som kan sparre og udvikle sig. Det må vi sige ikke er tilfældet på flere skoler på flere uddannelser, når vi har været igennem så store afskedigelsesrunder.” 

LÆS OGSÅ: Hundredvis af lærere på erhvervsskolerne og AMU har fået en fyreseddel

Ifølge Ole Heinager har afskedigelserne ramt skolerne over en bred kam, og det er et resultat af det store fald i optaget i august. 

DEG har ikke foretaget rundspørgeundersøgelser i forhold til antallet af afskedigelser tidligere år.  

Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) har ikke ønsket at medvirke i artiklen og har i stedet henvist til regeringens børne- og undervisningsordførere Anni Matthiesen (V), Rasmus Lund-Nielsen (M) og Astrid Krag (S). 

GDPR