Konsulenthus: Kære virksomheder, hvis I vil tiltrække flere unge, skal I fortælle om jeres fag

DET ER EFTERHÅNDEN ALMEN VIDEN, at vi mangler faglærte og kommer til at mangle endnu flere i fremtiden. Vi kommer til at mangle varme hænder, der kan passe på vores ældre, og vi kommer til at mangle erhvervsuddannede, der kan gøre alle idéerne om den grønne omstilling til virkelighed.
Hvis ikke dét var udfordring nok, falder også antallet af unge i de næste mange år. Derfor bliver det kun sværere at tiltrække unge til erhvervsuddannelserne - simpelthen fordi der bliver færre unge at tiltrække.
I forbindelse med den nyligt vedtagne finanslov for 2024 fik erhvervsskolerne nogle hårdt tiltrængte midler. Derfor skal vi nu til at snakke om, hvordan vi så bedst bruger de penge, så erhvervsuddannelserne bliver styrket mest muligt.
LÆS OGSÅ: Finanslov sikrer tilskud til pressede VUC'er og dropper CFU-besparelser
Det er nemt bare at tænke, at det er erhvervsskolernes ansvar. Det er jo der, de unge gerne skal søge ind, og så må det også være deres job at markedsføre sig og tiltrække eleverne - på samme måde som et gymnasie markedsfører sig selv. Men jeg mener ikke, at det alene er erhvervsskolernes ansvar.
Virksomhederne gør mindst, men bør gøre mest
Ifølge vores egne undersøgelser fra sidste år vurderede 33 procent af de unge på erhvervsuddannelserne, at de manglede en intro til arbejdsmarkedet fra skolerne. De manglede simpelthen viden om branchen, og hvilket arbejde der venter på den anden side af uddannelsen. Og her kan man spørge sig selv: Hvem er i virkeligheden bedst til at fortælle de unge om branchen, jobbet, og hvad man faktisk laver med den pågældende uddannelse? Det er selvfølgelig virksomhederne.
Så kære virksomheder, I er jo faktisk en del af løsningen på en af uddannelsesdanmarks helt store problematikker lige nu. De unge skal have et kendskab til jeres brancher og arbejde, før de har lyst til at uddanne sig inden for det. Men hvor skal det kendskab komme fra, hvis I ikke fortæller dem om jeres fag?
LÆS OGSÅ: Færre vælger en erhvervsuddannelse: Men landbrugsskolerne oplever fremgang
Derfor skal I på banen! I er nødt til at være mere synlige under de unges beslutningsproces og fortælle dem, hvad en hverdag med det pågældende job indebærer, og hvad man laver i branchen. Det kan helt lavpraktisk indebære, at I skal tage ud på folkeskolerne og fortælle eleverne om det job, I tilbyder. Det kan også indebære at lave brandingfilm på diverse sociale medier, der fortæller om hverdagen i jeres branche, eller have nuværende elever i jeres virksomhed til at agere ambassadører for jeres branche. Mulighederne er mange!
De unge på erhvervsskolerne vælger mere et job end en uddannelse
Hvis vi tager gymnasierne i forhold til erhvervsuddannelserne som eksempel, giver det god mening. Gymnasierne er bredere, og mange unge, der vælger gymnasievejen, vælger netop den vej, fordi de vil udskyde valget lidt endnu. Her er de unge, der vælger en erhvervsuddannelse, nået lidt længere i deres uddannelsesvalg. De vælger i højere grad en branche, og derfor er de selvsagt nødt til at vide noget om branchen, for at de kan vælge det.
Et godt eksempel her er Hjørring Kommune, der har indført 'Ungegarantien'. Ungegarantien er et forsøg på at klæde de unge godt på til deres uddannelsesvalg. Det indebærer blandt andet et obligatorisk erhvervspraktikforløb for 9. klasserne og 25 timers obligatorisk undervisning om året i emnet 'Uddannelse og Job' – i et konkret samspil med virksomhederne.
Og er det mon så en tilfældighed, at Region Nordjylland topper listen over flest unge, der vælger en erhvervsuddannelse? Det vides ikke - men det er da værd at tænke over.
Så mit lille opråb her har derfor til formål at gøre virksomhederne opmærksomme på deres ansvar i udfordringen med at finde elever til erhvervsuddannelserne - og især, når der bliver færre og færre unge. De må ikke tro, at det kun er erhvervsskolernes ansvar. For i virkeligheden er det også virksomhederne, der bedst kan bidrage til løsningen af problemet ved at råbe lidt højere om deres branche og arbejde.