Ny rapport om sosu-uddannelsers image: Unge tror, man bare “tørrer røv”

20210709-120416-6-1920x1280we
Sosu-fagenes navne bør drøftes, idet de bidrager til, at uddannelserne og fagene betragtes som lavstatus, konkluderer Vive. Det er ifølge FOA dog langt fra nok. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Fordomme er blandt årsagerne til, at for få unge søger ind på sosu-uddannelserne. Et navneskifte kan være med til at løfte fagenes image, konkluderer en ny Vive-rapport, som i alt indeholder 31 forslag.

Folkeskoleeleverne ved nærmest ingenting om, hvad man lærer på uddannelserne til sosu-hjælper og sosu-assistent, eller hvad sosu’erne egentlig arbejder med. Til gengæld har de mange fordomme - for eksempel, at sosu-medarbejdere bare "tørrer røv”. 

Eleverne på ungdomsuddannelserne forbinder derimod fagene med dårlige arbejdsvilkår og højt stressniveau. Blandt begge elevgrupper er der dog også positive fortællinger om sosu-faget.

Det er ikke nok at forsøge at tale sosu-faget op. Der skal mere til. Og fra regeringens side er vi i gang
Astrid Krag (S), social- og ældreminister

Det viser en ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (Vive).

Ifølge de unge selv stammer deres forestillinger om sosu-fagene primært fra medierne.

Vives rapport er da også en del af en indsats, der netop skal styrke sosu-uddannelsernes image - et initiativ, der er sat i gang af Sundhedsstyrelsen sammen med KL, FOA, Danske Regioner og Danske Sosu-skoler. 

Socialministeren: Vi er i gang

Vive har i rapporten derfor formuleret 31 forslag til indsatser, som kan være med til at forbedre sosu-fagenes omdømme. Det drejer sig for eksempel om at oplyse bredt om faglighed, arbejdsopgaver og karrieremuligheder.

Ifølge social- og ældreminister Astrid Krag (S) skal der også politisk handling til, hvis flere skal have lyst til at søge ind på sosu-uddannelserne.

“Det er ikke nok at forsøge at tale sosu-faget op. Der skal mere til. Og fra regeringens side er vi i gang,” siger Astrid Krag i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Skal tiltrække flere voksne: Sosu-skole flytter undervisning til VUC

Ifølge ministeren har regeringen afsat midler til, at kommunerne kan ansætte 1.000 flere medarbejdere, samtidig med at 1.000 ufaglærte i ældreplejen får en social- og sundhedsfaglig uddannelse og kommer tilbage i ældreplejen som faglærte. 

“Vi har gjort det økonomisk attraktivt for ledige over 30 år at tage en sosu-uddannelse ved at lade dem uddanne sig på 110 procent af dagpengesatsen. Og så har vi øget taxametertilskuddene til sosu-skolerne og sikret løn til studerende over 25 år,” fremhæver Astrid Krag.

Desuden mener hun, at man fra politisk side skal sikre bedre arbejdsvilkår inden for sosu-fagene.

FOA: Navneskifte er langt fra nok

I rapporten foreslår Vive desuden, at fagenes navne drøftes - de bidrager i sig selv til, at uddannelserne og fagene betragtes som lavstatus, konkluderer Vive.

Det er ifølge Torben Hollmann, formand i social- og sundhedssektoren hos fagforeningen FOA, dog langt fra nok at se på navneskifte.

LÆS OGSÅ: Undersøgelse peger på måder at fastholde sårbare elever på sosu-uddannelserne

“Det kræver, at hr. og fru Danmark og jeg selv taler ordentligt om uddannelsen, og hvad vi virkelig gør, når vi er på arbejde," siger han til Ritzau.

Ifølge Torben Hollmann er det derfor afgørende, at hele fortællingen om sosu-fagene bliver bedre.

Social- og ældreminister Astrid Krag er imidlertid ikke afvisende over for en navne-ændring.

"I mange andre lande ville vores social- og sundhedsassistenter hedde noget med "sygeplejerske", og jeg er helt åben over for, hvis der kunne være en vej at gå, i forhold til at overveje om tiden er løbet fra "social- og sundhedsassistent", siger ministeren ifølge DR.

GDPR