Flere oppositionspartier kræver akutpakke til erhvervsskolerne oven på fyringer

BeFunky-collage__21_
SF og DD har begge forslag til akutpakker til erhvervsskolerne, Enhedslisten opfordrer regeringen til at udforme en, og DF mener hellere, at man skal lave en langsigtet løsning. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix & Philip Davali/Ritzau Scanpix & Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
SVM-regeringen bærer ansvaret for massefyringer på erhvervsuddannelserne, mener flere oppositionspartier, der opfordrer regeringen til at vågne op og udarbejde en akutpakke til området.

Advarselslamperne blinker hos flere oppositionspartier.

Det gør de, fordi 800 medarbejdere på erhvervsuddannelserne er blevet fyret i 2022. Og det får såvel SF, Enhedslisten som Danmarksdemokraterne til at slå hårdt imod SVM-regeringen for ikke at tage erhvervsskolernes problemer alvorligt. Samtidig foreslår partierne, at der udarbejdes en akutpakke til erhvervsuddannelserne. 

LÆS OGSÅ: EUD-aktører i skarp kritik af regeringen: "Det er forbigået i stilhed, at 800 medarbejdere er blevet afskediget"

"Regeringen har virkelig talt med store ord om, at den faktisk ville gøre noget. Dét, vi ser nu, er det stik modsatte, nemlig at der bliver skåret dybt ude i erhvervsuddannelserne, og rigtig mange mennesker får en fyreseddel," siger finansordfører for Enhedslisten Pelle Dragsted til A4 Uddannelse.

Han mener, at der er stor diskrepans mellem regeringens ord og handlinger, og opfordrer derfor regeringen til at prioritere en akutpakke, som sikrer, at erhvervsskolerne ikke behøver at gennemføre yderligere nedskæringer.

SF: Evig kamp for at finde midler

Uddannelsesordfører for SF Astrid Carøe skyder ligeledes med skarpt mod den siddende regering - og også mod den tidligere S-regering - for ikke at have gjort nok for erhvervsuddannelserne (EUD). SF foreslår derfor en akutpakke til erhvervsuddannelserne på 200 millioner kroner, der skal udmøntes til erhvervsskolerne med det samme.

"Vi har haft fokus på det her i alle finanslovsforhandlinger, og det har været en kamp bare at få nogle små beløb igennem til EUD på de tidligere finanslove," siger hun til A4 Uddannelse og uddyber: 

"Nu siger regeringen, at den vil investere i EUD, men umiddelbart ser det ud til, at det ligger langt ude i fremtiden. Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor regeringen ikke har rykket tidligere, når det er så vigtigt for den."

LÆS OGSÅ: SF vil afsætte akutpakke og milliardfond til erhvervsskolerne

De 200 millioner kroner til en akut redningskrans svarer til det beløb, som erhvervsskolerne ifølge egen vurdering har brug for i inflationshjælp, og er en del af et større udspil fra SF's side.

Også Danmarksdemokraterne foreslår en akutpakke til erhvervsskolerne, som partiet vil poste 100 millioner kroner i. 

"For os er det vigtigt at prioritere EUD højt. Det har vi vist med vores udspil, men det er også vigtigt, at regeringen har stafetten. De har selv sagt, at de vil løfte EUD. Nu skal der handling bag ordene," siger undervisningsordfører for Danmarksdemokraterne Karina Adsbøl til A4 Uddannelse.

DF: EUD skal have milliarder

Hos Dansk Folkeparti ser partiets erhvervsuddannelsesordfører, Nick Zimmerman, også med stor alvor på de 800 fyringer, erhvervsskolerne har måttet foretage sidste år.

"Det her bør være et vink med en vognstang til regeringen om, at nu skal den få alvor vågne op," siger han til A4 Uddannelse. 

LÆS OGSÅ: Danmarksdemokraternes bud på en finanslov: Vil have akutpakke til erhvervsuddannelserne

Nick Zimmerman mener dog ikke, at en akutpakke er den rette vej at gå, da det ifølge Dansk Folkeparti er en mere langsigtet plan, der skal til.

"Det her kræver, at man sætter sig ned og laver en detaljeret plan, der skal række mange år ud i fremtiden. Det skal ikke bare ende som en kasteboldsplan, hvor tre forskellige ministerier ikke vil tage ansvar for det," lyder det fra Nick Zimmermann.

Dansk Folkeparti foreslår derfor en plan, der finansieres af penge dels fra kandidatuddannelserne, dels fra SU til udlændinge, hvilket ifølge Nick Zimmermann vil sikre "flere milliarder".

Også SF vil - udover akutpakken - med sit udspil investere flere milliarder kroner i erhvervsuddannelserne - dels med et varigt beløb på 500 millioner kroner årligt fra 2024, dels med en kvalitetsfond på to milliarder kroner. 

Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye(S) har ikke ønsket at medvirke i artiklen. 

GDPR