Ansøgere til ny pædagoguddannelse er mere end halveret

Holb__k21.png
Ansøgere til pædagoguddannelsen i Holbæk er faldet med 60 procent, og der er langt op til minimumskravet af studerende for at oprette et hold til sommer. Den pædagogiske direktør på Professionshøjskolen Abasalon er dog fortrøstningsfuld.

Regeringen har sat alle sejl ind for at få flere pædagoger, og en ny pædagoguddannelse står helt centralt i en kommende reform.

Derfor var det gode nyheder, da pædagoguddannelsen i Holbæk sidste år overgik alle forventninger. Professionshøjskolen Absalon kunne slå dørene op for hele 82 nye studerende, hvilket var dobbelt så mange, som man havde turdet håbet på, og det var ikke mindst en god nyhed for Socialdemokratiet, fordi det gav rygvind til deres 2021-aftale om udflytning af uddannelsespladser fra storbyerne.

Men her på andet år er der til gengæld dårlig nyt for prestigeprojektet.

Antallet af ansøgere på kvote 2 er nemlig styrtdykket, og pædagoguddannelsen i Holbæk har kun modtaget 58 ansøgere, hvor de sidste år modtog 147. Det er et fald på 60 procent. Heraf er blot 28 førsteprioriteret, hvor det sidste år var 72.

Jordemoderuddannelsen i Slagelse har det samme antal samlede ansøgninger som sidste år på godt og vel 400, men antallet af førsteprioritetsansøgere er til gengæld næsten halveret. I 2022 var der 115 ansøgere, mens det i 2024 var faldet til 65.

For resten af de nye udbud af uddannelser er udviklingen i det samlede antal kvote 2-ansøgninger nogenlunde stabil. Det viser tal fra et udtræk, som Danske Professionshøjskoler har lavet for A4 Uddannelse.

Artiklen fortsætter under grafikken

Der er ganske vist kun tale om første ansøgningsrunde, men kvote 2 er en retningspil for, hvad vi kan forvente af det samlede ansøgertal til sommer.

Og med det store dyk i ansøgere til pædagoguddannelsen i Holbæk er der en fare for, at der ikke bliver oprettet et nyt hold efter sommeren. Uddannelsen oprettes nemlig først ved optagelse af 45 studerende til studiestart i 1. september og med mindst 35 til et vinterhold i februar, fremgår det Absalons hjemmeside.

Direktøren for Pædagogik og Ledelse på Professionshøjskolen Absalon ærgrer sig da også over dykket i ansøgertallene, men understreger, at dykket skal ses i lyset af et overraskende stort ansøgerfelt første år.

"Ja, det er en kraftig nedgang, men vi havde heller ingen forventning om, at vi kunne gentage sidste år. Vi vil selvfølgelig gerne have en lige så stor efterspørgsel som første år, men så ville vi også stikke os selv blår i øjnene, når man ser tendensen i hele landet på pædagoguddannelserne," siger Sami Stephan Boutaiba til A4 Uddannelse.

Han er dog optimistisk og tror på, at skolen kan nå op på det krævede antal studerende til sommer.

"Vi har lavet en markering på 45 studerende til sommer og 35 til vinteroptaget, så vi får et bæredygtigt uddannelsesmiljø. Jeg tror ikke, at det er urealistisk, at vi får yderligere ansøgere hen mod sommeroptaget, der plejer at komme flere hen mod kvote 1," siger Sami Stephan Boutaiba.

Er der en reel fare for, at der ikke bliver oprettet et hold til sommer?

"Om det tipper med en eller to studerende bliver for detaljeret, for der kan være helhedsbetragtninger. Men vi har grænserne for, at der er en kritisk masse deroppe. Jeg kan ikke sige så meget andet lige nu," siger Sami Stephan Boutaiba.

Dyster udvikling på landsplan

Og Sami Stephan Boutaiba har ret i, at de er en del af en kedelig tendens.

I marts kom tallene for dettes års samlede kvote 2-ansøgninger, og den viste et generelt fald på fem procent til de fire store velfærdsuddannelser. Og værst står det til hos netop pædagoguddannelsen, der har oplevet et fald i søgningen på 13 procent sammenlignet med sidste år.

Tallene er endnu et dystert kapitel i professionshøjskolernes historie. De seneste ti år er søgningen til de fire uddannelser faldet med 44 procent, og på pædagoguddannelsen er ansøgninger faldet med hele 57 procent siden 2015.

I samme periode er frafaldet på pædagoguddannelsen steget fra 9,6 procent til 15,5 procent.

Men en del af forklaringen er nok også, at man har fået suget en opsparet efterspørgsel op første år, mener Absalons pædagogiske direktør.

"Når man laver et nyt udbud i et geografisk område, hvor der er få udbud, så vil der i første år være en god mulighed for, at vi støvsuger, hvad der er udover det almindelige optagegrundlag. Det store sommeroptag er derfor nok et udtryk for, at vi har taget et opsparet efterspørgsel ind her i første gang," siger Sami Stephan Boutaiba.

GDPR