Prognose: Mange unge i Nordjylland vil stå helt uden uddannelse i 2029

20220131-150518-7-1920x1280we__2_
På landsplan ventes 14 procent af de unge at være uden uddannelse otte år efter afgang fra 9. klasse, fremskriver ny prognose. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Flere nordjyske kommuner ligger langt under landsgennemsnittet, når det drejer sig om de unges uddannelsesniveau, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Der er store geografiske forskelle på, hvor mange unge der vil have gennemført en uddannelse i 2029. Prognoserne ser lysets ud i  Nordsjælland, mens Nordjylland halser bagefter.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der er baseret på tal fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Analysen omhandler forventningen til, i hvor høj grad årgangen, der afsluttede 9. klasse i 2021, forventes at få en ungdomsuddannelse. Og i for eksempel Morsø Kommune vil 23 procent af de unge være uden uddannelse i 2029, mens det i kommunerne nord for København ventes at være syv procent af de unge, der står uden uddannelse.

”Vi har generelt en stor udfordring med, at rigtig mange unge ikke får en uddannelse og dermed bliver efterladt på perronen på fremtidens arbejdsmarked. Men der er rigtig stor forskel på, hvor stort problemet er forskellige steder i landet,” siger Emilie Agner Damm, analysechef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, i en pressemeddelelse.

Et ulige Danmark

I de nordjyske kommuner Lemvig, Struer og Norddjurs forventes cirka 20 procent af de unge at være uden uddannelse otte år efter afgang fra 9. klasse. Mens det i de nordsjællandske kommuner Hørsholm, Allerød, Gentofte og Rudersdal ventes, at syv procent af de unge vil stå uden uddannelse i 2029.

På landsplan ligger gennemsnittet på 14 procent. Ifølge Emilie Agner Damm kan det få stor betydning for uligheden i Danmark i fremtiden.

”I den ene ende af landet vil op mod hver fjerde ung stå uden en ungdomsuddannelse som 25-årig, og så er de måske allerede godt på vej ind i en livslang tilværelse som ufaglært med lave lønninger og løs arbedsmarkedstilknytning, mens de unge i Nordsjælland er godt på vej mod lange uddannelser og højtbetalte job,” siger Emilie Agner Damm.

GDPR