Reformkommissionen vil afskaffe uddannelsespålægget for unge på kontanthjælp

20230523-124710-L-1920x1280we
En række af kommissionens anbefalinger handler om danskundervisningen for udlændinge. Her foreslår kommissionen at forlænge uddannelsesretten for S-kursister i beskæftigelse, og at indføre et krav om, at I-kursister består danskprøven, før de begynder i voksen- og efteruddannelse.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Afskaf uddannelsespålægget, og udvid KUI-målgruppen til 30 år, lyder nogle af anbefalingerne fra Reformkommissionen i ‘Nye reformveje 3’.

Målgruppen for den kommunale ungeindsats (KUI) bør udvides fra 25 til 30 år og uddannelsespålægget for unge i kontanthjælpssystemet afskaffes. 

Sådan lyder to af Reformkommissionens anbefalinger, som blev præsenteret tirsdag formiddag med den sidste del af kommissionens anbefalinger, ‘Nye reformveje 3’. 

Afskaf uddannelsespålægget

Ved at afskaffe uddannelsespålægget vil man ifølge Reformkommissionen give unge i kontanthjælpssystemet bedre mulighed for at gå jobvejen og få en jobrettet indsats. 

“Ikke alle unge motiveres af uddannelse på kort eller lang sigt, og indsatsen skal i højere grad tage udgangspunkt i den unges motivation,” skriver Reformkommissionen. 

De unge i kontanthjælpssystemet har i dag et uddannelsespålæg, som indebærer, at indsatserne skal være rettet mod at starte en uddannelse. 

Kommissionen anbefaler samtidig at fjerne begrebet 'uddannelseshjælp', og at man i kontanthjælpssystemet kategoriserer unge til at være enten jobklar, jobklar til løntimer eller uddannelsesklar.

KUI-målgruppen bør udvides 

Personer med behov for støtte i at fastholde uddannelse eller beskæftigelse bør kunne få det i en længere periode, lyder det fra kommissionen om udvidelsen af KUI-målgruppen. 

Hvis målgruppen udvides til 30 år, vil man ifølge Reformkommissionen skabe bedre sammenhæng med de unge, som modtager ydelser i kontanthjælpssystemet. Her er grænsen mellem at være ung og voksen også sat ved 30 år. 

Kommissionen fremhæver, at en grænse på 30 år vil gøre det nemmere for kommunerne at foretage en opsøgende indsats for personer mellem 25 og 30 år uden ungdomsuddannelse og på kanten af arbejdsmarkedet. 

Danskuddannelse for udlændinge  

En række af kommissionens anbefalinger handler om danskundervisningen for udlændinge. Her foreslår kommissionen at forlænge uddannelsesretten for S-kursister i beskæftigelse, og at indføre et krav om, at I-kursister består danskprøven, før de begynder i voksen- og efteruddannelse. 

I Uddannelsesforbundet er man generelt positiv over for kommissionens anbefalinger for danskuddannelse for udlændinge.

“Reformkommissionen rammer rent i en række af dens anbefalinger til at forbedre udlændinges muligheder for at lære et brugbart dansk. Der er ingen tvivl om, at danskuddannelserne er blevet udvandet rundt om i kommunerne i de år, hvor uddannelserne er blevet konkurrenceudsat,” siger formand for Uddannelsesforbundet, Hanne Pontoppidan, i en pressemeddelelse.  

S- og I-kursister

- S-kursister er personer, som er kommet til Danmark for at arbejde eller studere, som medfølgende ægtefælle eller ved familiesammenførelse efter EU-reglerne

- I lovgivningen betegnes personer, der er i Danmark som flygtning eller som familiesammenført efter Udlændingeloven, som I-kursister

Kilde: Speak - School of Danish

GDPR