Interview med statsministeren: "Vi ønsker som regering at prioritere EUD økonomisk højere"

20230302-145811-L-1920x1280we
Statsminister Mette Frederiksen kommer ind på erhvervsuddannelserne, velfærdsuddannelserne og gruppen af unge uden job eller uddannelse i et interview med A4 Uddannelse. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Mette Frederiksen svarer på spørgsmål om unge uden job eller uddannelse, erhvervsuddannelsernes økonomi og den nye kommission for børn og unges trivsel i et interview med A4 Uddannelse.

Grundskoleelever skal have bedre mulighed for at arbejde frem for at gå i skole, man kan ikke kigge isoleret på erhvervsuddannelsernes økonomi, og en del af de unge uden job eller uddannelse har godt af at komme i Forsvaret. 

Sådan lyder nogle af budskaberne fra statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med A4 Uddannelse. 

Der er behov for at investere mere i EUD. Men der er også behov for nogle mere grundlæggende ændringer især i folkeskolen 
Mette Frederiksen, statsminister

Erhvervsuddannelserne (EUD) skal styrkes markant, lyder det i SVM-regeringens regeringsgrundlag. A4 Uddannelse har derfor spurgt statsministeren, hvor massive investeringer, det kræver. 

"Det kræver noget, hvad angår økonomi og investeringer,” siger hun til A4 Uddannelse. 

LÆS OGSÅ: Analyse: For Tesfaye står valget mellem at svinge øksen over gymnasierne eller at skide i skoven

Hun henviser til SVM-regeringens uddannelsesudspil, der blev fremlagt torsdag, og som slår en reformkurs på hele uddannelsesområdet an, der samlet skal give et provenu på over to milliarder kroner.

Her er regeringens hensigt at omfordele 1,35 milliarder kroner fra kandidatuddannelserne til professionshøjskolerne, folkeskolerne og ikke mindst erhvervsuddannelserne.

“Den laver vi jo også for at sikre, at der også kommer flere penge til EUD, men jeg tror ikke, at pengene klarer opgaven alene, fordi vi har fået en meget boglig skole - i hvert fald en meget boglig folkeskole - i Danmark i dag. Det meste af skolesystemet peger i retning af gymnasierne, og det tror jeg, vi har behov for at kigge på, om vi kan gøre på en anden måde," forklarer statsministeren.  

Men hvis vi kun kigger adskilt på økonomien på EUD, taler vi så i milliardinvesteringer? 

"Jeg tror ikke, at vi kun kan kigge isoleret på økonomien. Vi ønsker som regering at prioritere EUD økonomisk højere, men hvis man kun tror, at det handler om økonomi, tager man fejl," siger Mette Frederiksen og fortsætter: 

"Der er behov for at investere mere i EUD, men der er også behov for nogle mere grundlæggende ændringer især i folkeskolen."  

LÆS OGSÅ: DEG-L om regeringens uddannelsesudspil: Det er positivt - men der er én bekymring

Det er da også mod folkeskolen at statsministeren har rettet sit blik for at sikre, at flere i gruppen af unge uden job eller uddannelse kommer i netop enten i videre uddannelse eller beskæftigelse, hvilket er en af regeringens absolut største mærkesager. 

“Det er en af vores allervigtigste opgaver, og det handler om folkeskolen: Hvordan får vi lavet folkeskolen anderledes, så flere unge går i gang med en ungdomsuddannelse bagefter? Og så har vi lyst til i den nye regering at se på dette her med fuldstændigt åbne øjne," siger hun. 

Hvad betyder det? 

"Det vil sige lette muligheden for at komme ud og få et arbejde - måske mens man går i folkeskole i højere grad.” 

Velfærdsuddannelserne er upopulære 

Der mangler allerede i dag pædagoger, lærere, socialrådgivere og sygeplejersker , og søgningen til uddannelserne viser, at det billede næppe vendes lige foreløbig.

Af et debatindlæg af Dansk Socialrådgiverforening, Dansk Sygeplejeråd, BUPL og Danmarks Lærerforening fremgår det således, at det i daginstitutionerne kun er hver anden, som har en pædagoguddannelse.

I folkeskolen er hver femte lærerstilling besat af en medarbejder uden en læreruddannelse. Hver fjerde socialrådgiver, som arbejder med udsatte børn og voksne, har forladt sit job inden for det seneste år. Og sundhedsvæsenet mangler omkring 5.000 sygeplejersker. 

LÆS OGSÅ: Tesfaye opgiver politisk målsætning: "Vi kommer ikke i mål med, at 30 procent skal overgå fra grundskolen over til EUD"

A4 Uddannelse spørger derfor Mette Frederiksen, hvorfor regeringen ikke taler mere om rekruteringsløsninger for velfærdsuddannelserne. 

"Det synes jeg også, vi taler meget om, og vi starter i dag med den største uddannelsesreform, som er en universitetsreform, der også skal sikre, at vi får en økonomi til at investere i velfærdsuddannelserne," siger hun igen med henvisning til torsdagens uddannelsesudspil.  

Forsvaret kan være en del af løsningen

I regeringsgrundlaget har SMV-regeringen lagt op til, at den vil kigge på "Forsvarets unikke muligheder for at løfte unge mennesker" som en del af en mulig løsning for de unge uden for jobmarkedet og uddannelsessystemet.  

Hvad skal de 42.000 unge uden job eller uddannelse i Forsvaret?

"Det er et af vores absolutte største problemer, fordi så mange børn og unge hvert eneste år tabes på gulvet, mens andre spilder de meget vigtige ungdomsår på ikke at gøre det, de gerne vil og det, de skal basere resten af deres liv på,” svarer Mette Frederiksen og fortsætter: 

“Og ja, der er også nogle af de unge, der vil have rigtig godt af at komme en tur i Forsvaret."

Statsministeren uddyber dog ikke nærmere, hvad "en tur i Forsvaret" konkret indebærer for de unge i gruppen.

Kommission for børn og unges mistrivsel

Af regeringsgrundlaget fremgår det også, at regeringen vil nedsætte en kommission for det gode børne- og ungdomsliv, der skal komme med anbefalinger til, hvordan mistrivsel og sårbarhed kan forebygges og afhjælpes, samt hvordan robusthed og myndiggørelse kan styrkes. 

LÆS OGSÅ: Tesfaye i stort EUD-interview: "Vi har prøvet store reformer - det gav små resultater”

Statsministeren lægger ud med at slå fast, at kommissionen bliver nedsat, men hun vil ikke sætte en konkret dato på. 

Hvordan kommer denne nye kommission til at adskille sig fra Reformkommissionen og dens arbejde med børn og unge? 

"Enhver kommission har jo en ny tid og en ny virkelighed, den forholder sig til. Jeg synes ikke, vi på den måde har haft en kommission, der primært skal kigge på trivselsspørgsmålet, og det er det, vi gerne vil her," understreger statsministeren.

GDPR