3F'er: Tre ting jeg vil bedømme en bred regering på

Peter_B__gh_Kj__rulff_teamleder_for_Byggeteamet_3F_Frederiksborg_963px
Peter Bøgh Kjærulff er teamleder for Byggeteamet, 3F Frederiksborg.
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

LIGE NU SPEKULERER ALLE I, hvordan regeringsgrundlaget for en ny bred regering kommer til at se ud.

Sandheden er, at kun ganske få lige nu ved det.

Jeg giver en kommende regering til februar 2025, før uenighederne bliver for store til at bære et regeringssamarbejde
Peter Bøgh Kjærulff, teamleder for Byggeteamet, 3F Frederiksborg

Alligevel har mange travlt med at konspirere om udfaldet, indholdet og fremtiden om regeringen og dens politik. Allerede nu har Enhedslisten gjort det til en disciplin at komme med de største dommedagsprofetier omkring en kommende regerings politik.

LÆS OGSÅ: Enhedslisten er bekymret for at lediges rettigheder falder

Sandheden er, at med det såkaldt røde flertal har vi stadig Alternativet og Radikale, som ikke nødvendigvis er lønmodtagernes Messias. Alternativet, som gennem lovgivning, vil indføre 30-timersarbejdsuge og borgerløn. Radikale er stadigvæk euforiske omkring et øget arbejdsudbud uden at forholde sig til de arbejdsløse i EU. Spørgsmålet er så, hvor reelt flertallet er, når det kommer til stykket.

Jeg giver en kommende regering til februar 2025, før uenighederne bliver for store til at bære et regeringssamarbejde. Denne regering skal, som alle andre, selvfølgelig bedømmes på dens politik, og den kender vi ikke endnu. Derfor, når vi igen skal til folketingsvalg, vil jeg lade følgende være succeskriterier for mine bedømmelser af en kommende bred regering:

1. Grøn omstilling

Al politik skal ses i lyset af grøn omstilling. Regeringen skal arbejde for, at det bliver nemmere at være bæredygtig, både som borger og erhvervsdrivende. Det kan være at sætte momsen ned på bæredygtige madvarer eller understøtte intelligent affaldssortering, så håndværksmestre ikke skal have 12 (!) affaldsspande stående til et mindre byggeri, som det er tilfældet på Frederiksberg i skrivende stund. 

Samtidig vil det kræve reelle investeringer på den helt store klinge fra den kommende regerings side, så vi fremtidssikrer os selv - og vores børn og børnebørn. Det kan være investeringer i bæredygtig produktion i de brancher, hvor de store klimasyndere er (fx produktion af byggematerialer), på samme måde, som vi understøttede vindmøllebranchen i 1990’erne.

Er der et sted, hvor Socialdemokratiet langt fra har leveret i sidste regeringsperiode, så er det at opprioritere erhvervsuddannelserne markant
Peter Bøgh Kjærulff, teamleder for Byggeteamet, 3F Frederiksborg

2. Erhvervsuddannelser

Er der et sted, hvor Socialdemokratiet langt fra har leveret i sidste regeringsperiode, så er det at opprioritere erhvervsuddannelserne markant. Grøn omstilling afhænger af faglært arbejdskraft, men det gør unges arbejdsliv i særdeleshed også. 

Derfor skal både Socialdemokratiet og Venstre gøre alvor af at styrke erhvervsuddannelse fra uddannelsesvejledningen i folkeskolen over selve uddannelserne og til løbende efteruddannelse.

LÆS OGSÅ: Faktatjek: Hvor meget har regeringen investeret i erhvervsuddannelserne i denne valgperiode?

Lige nu ser vi massefyringer på erhvervsskoler på grund af højere driftsomkostninger, samtidig med at de politiske redningskranse udebliver, og derfor vil et par hundrede millioner ikke løse de problemer, erhvervsuddannelserne står med. Derfor skal de to partier levere et historisk økonomisk løft.

3. Inflationens problemer

Inden næste valg skulle vi gerne være i kølvandet af inflationskrisen, vel og mærke den tredje krise, som Mette Frederiksen står i som statsminister. Denne regering skal uanset ideologisk ophav måles på, hvordan den sikrede os borgere gennem inflationskrisen – og måske sikrer os mod en recession. 

LÆS OGSÅ: Fagforbund efter "katastrofetal": Økonomi for erhvervsuddannelser skal med i regeringsgrundlag

Det kræver nemlig både et fokus på borgerne og virksomhederne. De små erhvervsdrivende står med coronalån, som de stadig kæmper med, og flere borgeres økonomi er presset til bristepunktet. Regeringen vil skulle levere tryghed og ikke yderligere lån, for at få alle trygt igennem krisen.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR