FOA vil have minimumsnormeringer for dagplejere

20210712-091758-5-1920x1280we__1_
Dagplejere kan have hele fem 0-2-årige børn at tage sig af. (Arkivfoto) Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Der bør højst være fire børn hjemme hos dagplejerne, mener FOA.

Én voksen til tre børn. Det er, hvad loven om minimumsnormeringer sikrer børn rundt om i de danske vuggestuer. Men for børnene i dagpleje er virkeligheden en anden. Her kan dagplejere have hele fem 0-2-årige børn at tage sig af.

Men der bør højst være fire børn hjemme hos dagplejerne, mener man i FOA, der organiserer dagplejerne.

LÆS OGSÅ: R trækker støtten til dele af lov om minimumsnormeringer: Flertal er væk

- Det har alle dage været mig en gåde, hvorfor dagplejen ikke er kommet med i loven om minimumsnormeringer. Det er immervæk næsten hvert tredje barn, der går i dagpleje. Både børnene, deres forældre og dagplejere har krav på den kvalitetsforbedring, loven om minimumsnormeringer sigter efter, med et loft over, hvor mange børn der skal være om de voksne i daginstitutionerne. Alt andet er forskelsbehandling, siger Kim Henriksen, der er formand for Pædagogisk Sektor i FOA, i en pressemeddelelse.

Reglerne om minimumsnormeringer er vedtaget ved lov og skal være indfaset i alle kommuner senest 1. januar 2024. Loftet på fire børn i private dagtilbud var oprindeligt med i aftalen, men blev trukket ud i 11. time. 

- Det er rigtig kedeligt, for både dagplejere og private børnepasningsordninger bør have max fire børn, siger Kim Henriksen.

Der findes ikke et samlet overblik over, hvor mange kommuner, der fast har fem børn indskrevet hos den enkelte dagplejer. Men af den netop offentliggjorte rapport ”Udviklingstendenser, dagpleje og daginstitutioner 2022”, som Bureau 2000 har udarbejdet for FOA, fremgår, at i hvert fald 20 ud af 76 kommuner benytter sig af muligheden.

I Kommunernes Landsforening (KL) forholder Thomas Gyldal (S), der er formand for børne- og undervisningudvalget, sig i et skriftligt svar til Jyllands-Posten ikke direkte til ønsket om minimumsnormeringer i dagplejen, men skriver overordnet:

"Vi har en vigtig opgave i at sikre, at vores børn hver dag afleveres i dagtilbud, hvor kvaliteten er i top. Her spiller antallet af voksne en stor rolle, ligesom det også handler om, hvordan hverdagen tilrettelægges, om ledelse, om hvordan vi evaluerer vores indsatser, om viden og data og om medarbejerkompentencer i bred forstand."

Jyllands-Posten har også forelagt kritikken for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), som dog ikke har ønsket at kommentere.

GDPR