Faglig kommentator: Mettes kovending er gennembrud for offentligt ansattes lønkamp

20210824-140454-L-1920x1270we
Sidste år afviste statsminister Mette Frederiksen (S) meget klart, at politikerne skulle blande sig i offentlige lønninger. Nu har piben fået en anden lyd. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Socialdemokratiets nylige omvendelse er symbolpolitik. Men offentlige forbund vil gøre det dyrt for Mette Frederiksen at løbe fra sin nye holdning om, at lønnen i velfærdsfag er nødvendig at diskutere på Christiansborg, mener faglig kommentator Gitte Redder.

Fagbevægelsen Uden Filter kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jacob Holbraad var søndag ved at få kaffen galt i halsen, da han læste sin morgenavis – med god grund.

Statsminister Mette Frederiksens (S) udmelding om, at lønnen spiller en rolle i at løse rekrutteringskrisen i velfærdsfagene er nemlig et markant holdningsskifte ifølge A4's faglige kommentator Gitte Redder.

"Det er meget opsigtsvækkende. Vi har hørt regeringen slå fast igen og igen og igen, at det bliver der ikke tale om. Derfor er det ret vildt, at vi nu hører regeringen åbne for, at man fra politisk side skal røre ved lønnen til sygeplejersker, pædagoger, sosu'er og så videre," siger hun.

LÆS OGSÅ: Mette Frederiksen åbner for at tale om offentligt ansattes løn

Men regeringen insisterer hårdnakket på, at det skal ske indenfor den danske model og i respekt for princippet om, at de offentlige lønninger ikke vil overhale de private. Og det udelukker et politisk indgreb, der sikrer de offentligt ansatte det markante lønløft, de håber på. 

"Det er en helt ukonkret melding. Årsagen er, at Socialdemokratiet står dårligt i meningsmålingerne og bliver nødt til at genvinde stemmer fra offentligt ansatte, hvis de vil vinde valget. Men sandheden er jo, at der er symbolpolitik," siger Gitte Redder. 

Alligevel mener den faglige kommentator, at regeringspartiets nye erkendelse er et decideret gennembrud for de offentligt ansattes lønkamp. 

Det fortæller hun i nyeste afsnit af A4's podcast 'Fagbevægelsen Uden Filter'. 

Stærkt kampagnevåben

Statsministerens ændrede holdning sker på en dyster baggrund, hvor velfærdssamfundet står over for "den perfekte storm" og risikerer at falde fra hinanden på grund af en omfattende rekrutteringskrise, lyder det i interviewet med Mette Frederiksen i Jyllands-Posten. 

"Men det er en farlig leg, Mette Frederiksen har kastet sig ud i. For selv en ukonkret udmelding forpligter. Hvis Socialdemokratiet ikke leverer på det her spørgsmål, får hun for alvor de offentligt ansatte på nakken. Uanset, om de sidder i regering eller ej på den anden side af et valg."

Derfor medførte den socialdemokratiske kovending også jubel i en række forbundshuse, for de offentligt ansattes fagforeninger har netop fået et stærkt våben i hånden til deres strategier om at få tilført ekstra penge ved overenskomstforhandlinger i 2024, mener den faglige kommentator. 

"Det her er noget, man kan hænge Socialdemokratiet op på, og så begynder det at ligne et reelt politisk flertal. Kvinder i den offentlige sektor er kernevælgere i den socialdemokratiske strategi, og statsministerens citater er allerede lagret i kampagnekontorerne. De vil blive brugt igen og igen for at forpligte partiet," siger Gitte Redder.

Bemærkelsesværdig omfavnelse i FH

Mens de offentlige forbund jubler, har arbejdsgiverforeninger på stribe advaret mod udmeldingen, som ifølge Dansk Industris viceadministrerende direktør Kim Graugaard risikerer at "gøre langvarig skade" og "kaster en kampesten ind i en ellers historisk velfungerende maskineri."

Til gengæld har der været påfaldende stille fra den private del af fagbevægelsen.

"Claus Jensen (Dansk Metal-formand, red.), Ole Wehlast (NNF-formand, red.) og andre private formænd har måske ikke fået kaffen galt i halsen, men de er dybest set enige med arbejdsgiverforeningerne. De håber i bund og grund på, at de offentlige forbund løser deres lønproblemer selv," siger Gitte Redder.

Udover de private forbunds stålsatte overbevisning om den danske models ukrænkelighed, er balancen mellem offentlige og private lønninger ikke kun et fint princip for de privatansatte. Det handler helt konkret om konkurrenceevne og arbejdspladser. 

Derfor er det ganske opsigtsvækkende, at formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Lizette Risgaard, omfavner regeringens udmelding så varmt, mener Gitte Redder. 

FH plejer nemlig også at være indædte modstandere af, at Christiansborg skal blande sig i lønnen. 

"Man skal huske, at FH har kongres lige om lidt. Lizette Risgaard bliver uden tvivl genvalgt, men hun bliver stadig nødt til at tage hensyn til, at nogle offentlige kvindeforbund føler, at FH ikke har været gode nok til at bakke dem op," siger den faglige kommentator.

LÆS OGSÅ: Frygt i offentlige forbund: Folketingsvalg vil afgøre lønstrukturkomitéens skæbne

Men Lizette Risgaards omfavnelse er mere end end manøvre for at sikre, at de offentlige lønmodtagere føler sig som en del af familien: 

"Det står mere og mere klart, at lønnen er et vigtigt håndtag, hvis man skal redde velfærdsstaten fra den katastrofale medarbejdermangel. Og så er det klogere for Lizette Risgaard at tage ansvar ved at melde sig som en del af løsningen, eksempelvis i trepartsforhandlinger, end at stå på sidelinjen med armene over kors", vurderer Gitte Redder.

Udmeldingens konsekvenser er svære at spå om – det afhænger blandt andet af folketingsvalget og lønstrukturkomitéen. Men én ting er A4's faglige kommentator ikke i tvivl om:

"Hundredtusindvis offentligt ansatte er lige blevet styrket i deres kamp for et lønløft."

Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.
 

GDPR