Forskere advarer om forvirrende tilbagetrækningsordninger: “Borgerne kan ikke forstå, hvad der foregår”

20190122-135034-L-1920x1277we
Med Arne-pensionen er der nu i alt fire tilbagetrækningsordninger for ældre, inden man når alderen for folkepension. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Der er nu så mange tilbagetrækningsordninger, at det kan forvirre borgerne, advarer forsker. Men beskæftigelsesministeren mener ikke, der er grund til bekymring. Tværtimod, faktisk.

Har du arbejdet mere end 42 år, kan du få Arne-pension.

Har du arbejdet mindst 20 år, men kun kan yde 15 timer om ugen i dag, kan du få senior-pension.

Har du indbetalt til efterløn i 30 år, kan du i en alder af 66 få ret til den ordning.

Og hvis din arbejdsevne er varigt nedsat, og du samtidig har været i et ressourceforløb, kan du søge om at få førtidspension.

Forvirret?

Så er du næppe alene. For kludetæppet af tilbagetrækningsordninger fra arbejdsmarkedet er nu blevet så uigennemskueligt, “at borgerne ikke kan forstå, hvad der foregår.”

Sådan lyder analysen fra Bent Greve, der er professor og arbejdsmarkedsforsker på Roskilde Universitet.

“Der er brug for at lave en samlet reformering af det her område. I virkeligheden mest af alt af hensyn til den enkelte borger. De enkelte ordninger er et levn for deres egne logikker, og det gør, at man som borger har enormt svært ved selv at finde ud af, hvad der passer bedst i ens situation, fordi der er så mange parametre,” siger professoren.

Kan man sige, at der her er et politikområde, hvor skiftende regeringer har lavet nye reformer for at markere sig, men at det måske i sidste ende er gået ud over borgerne?

"Man kan i hvert fald sige, at nu er der kommet så mange forskellige ordninger, så det ville være en god ide at sætte sig omkring et bord og prøve at finde et mere enkelt og gennemskueligt system, så borgerne kan forstå, hvad der foregår. Men det er rigtigt, at det er et område, der har været og er højpolitiseret,” siger Bent Greve.

Aske Juul Lassen, der er lektor ved Københavns Universitet med speciale i pensions- og aldringsstudier, deler analysen.

"Det er jo en generel kritik af pensionssystemet, som jeg godt kan tilslutte mig. Vi har et enormt kompliceret pensionssystem, og der er enormt mange veje ud af arbejdsmarkedet. Alle vejene ud er jo skabt af de bedste intentioner, men når man så står med en pamflet af forskellige ordninger, så er det uhyre komplekst for den enkelte borger at skulle manøvrere rundt i."

Farvel til efterløn

Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance har alle meldt ud, at de ønsker, at rydde op på området ved at afskaffe både efterlønnen og Arne-pensionen. 

Også Radikale Venstre vil sløjfe efterlønnen, men den manøvre - hvis man ikke samtidig justerer på andre ordninger - har Bent Greve overfor A4 Medier tidligere advaret imod.

Den socialdemokratiske beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser imidlertid ikke de mange ordninger som en ulempe. Faktisk tværtimod. Han har over for DR kaldt det et stærkere sikkerhedsnet, at der siden 2019 er kommet både seniorpension og Arne-pension til.

Til A4 Medier fortæller Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Henrik Møller (S) også, at partiet i første omgang ønsker at frede alle fire ordninger. Samtidig medgiver han dog, at han godt kan følge Bent Greves pointe om, at området er blevet et kludetæppe af ordninger.

“Men det er jo ikke nødvendigvis et argument for at afskaffe en ordning,” siger den socialdemokratiske ordfører.

På længere sigt mener Socialdemokratiet dog, at Arne-pensionen skal erstatte efterlønnen, siger Henrik Møller.

Radikale mener også, at det nuværende system er blevet et sammensurium, hvilket er en af årsagerne til, at partiet vil sløjfe efterlønnen.

“Jeg synes helt sikkert, at det er noget af det første, man på beskæftigelsesområdet skal have kigget på efter et valg og i øvrigt sammen med beskæftigelsesindsatsen for ledige", siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R) til A4 Medier.

Og det er uanset hvilken minister, vi har på området efter et valg.

"Der skal skabes en ro, men også en gennemsigtighed i de tilbagetrækningsordninger, der er, og derfor er det da en god ide at sætte det relativt øverst på dagsordenen, uanset hvad farve og hvad sammensætning en ny regering måtte have,” siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

Hos Venstre går man ikke efter at afskaffe nogle af de fire ordninger. Partiets beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V) skriver til A4 Medier, at Venstre er klar til at kigge på, om området skal justeres, men forklarer ikke nærmere.

“Jeg er enig i, at vi skal sikre et så overskueligt system som muligt. Derfor ser vi gerne på, om der er noget, vi kan gøre for at sikre et mere overskueligt pensions- og tilbagetrækningssystem. Det er i den forbindelse vigtigt for Venstre, at vi har et system, der sikrer, at hvis man er nedslidt efter mange år på arbejdsmarkedet, skal man kunne trække sig tidligt tilbage under forhold, som gør det muligt at have en god tilværelse,” skriver Hans Andersen.

GDPR