Tidligere formand: Nu skal fagbevægelsen i gang med at forhandle for freelancere og solo-selvstændige

mogens
Nu er det op til faglige organisationer i Danmark at organisere freelancere og solo-selvstændige og komme i gang med at forhandle kollektive aftaler for dem, mener international freelance rådgiver Mogens Blicher Bjerregård. Foto: Jakob Carlsen
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].

I 2010 FORSØGTE Dansk Journalistforbund på baggrund af en afgørelse i Arbejdsretten at overenskomstdække fotografer og andre freelancere på en større dansk medievirksomhed. Vi var dengang parate til at varsle konflikt, men den medievirksomhed med en milliardomsætning, som vi var oppe imod, slæbte os i stedet for en voldgift.

Her understregede højesteretsdommeren meget kontant, at det kunne vi godt glemme alt om.

Jeg husker kun afgørelsen alt for tydeligt og fandt det dybt urimeligt og forkert, at det var den store tunge virksomhed, der skulle beskyttes af konkurrencereglerne, og ikke de enkelte fotografer. At denne gruppe af freelancere blev betragtet som et kartel savnede enhver mening.

Mange fotografer er nemlig på grund af skattelovgivningen tvunget til at have CVR-nummer på trods af, at de ofte arbejder på samme måde som lønmodtagere. Det var den sammenligning, vi først havde fået medhold i for freelance journalister, der blev grupriseret som såkaldt ”lønmodtager-freelancere”. Men så snart, CVR-numrene kom ind i billedet, blev konkurrenceforvridningskortet trukket.

DET HAR VI IKKE været ene om i Danmark, for indtil for ganske nylig har det været en kendsgerning i det meste af EU.

Alligevel skulle sagen fra 2010 vise sig at være en trigger for de helt nødvendige forandringer, som vi i september i år har fået i form af nye retningslinjer fra EU’s konkurrencemyndighed under den danske kommissær og ledende næstformand i EU-kommissionen, Margrethe Vestager.

LÆS OGSÅ: Forskere i ny bog: Her er to veje til ordnede forhold for platformsarbejdere

Irland kom for et par år siden dog med ændringer i sin lovgivning, hvor en mindre gruppe irske faglige organisationer for nogle af de kreative fag, herunder journalister, fik ret til at indgå overenskomster på freelancernes vegne. Forinden havde deres organisationer risikeret hårde straffe for at vejlede deres freelancere til få ret til at indgå overenskomster på freelancernes vegne, hvilket også skabte en frygt for organisering.

Samtidig havde en række organisationer, især kunstnerorganisationer og journalistforbund, indledt en kampagne med en lang række møder med den internationale arbejdsorganisation, ILO, i Geneve, Europarådet i Strasbourg og til sidst i EU i Bruxelles, og organisationerne støttes nu op af netop Europarådet for at få europæiske politikere og institutioner til at forstå, at vilkårene på arbejdsmarkedet skal tilpasses den faktiske virkelighed.

Arbejdsmarkedet består nemlig af stadig flere freelancere og solo-selvstændige.

EU TOG FAT I DET, vi nationalt ikke havde formået – hvis man ser bort fra Irland.

Den danske sag fra 2010 var en af de sager, der med en tyk streg tydeliggjorde den helt urimeligt skæve forhandlingsposition mellem den enkelte freelancer og den store virksomhed, og at det slet ikke var sådan en situation, konkurrencereglerne var tænkt til. De seneste års tiltagende andel af såkaldte platform-medarbejdere har gjort det endnu tydeligere.

EU har derfor udleveret nye retningslinjer til de nationale konkurrencemyndigheder og gjort det klart, at barrieren for, at freelancere og solo-selvstændige kan forhandle deres vilkår kollektivt, nu er fjernet. Nu kan de bruge deres faglige organisation til kollektive forhandlinger – nu kan der komme balance i forholdet med freelancere og de virksomheder, de arbejder for.

LÆS OGSÅ: Eksperter om Wolts nye bud-forsikring: Langt under dansk standard

Det har ikke bare betydning for journalister og kunstnere, men også for wolt-bude, piloter og mange andre faggrupper. Tak for det. Nu er det så op til alle faglige organisationer i Danmark, ja, i hele Europa til dels at organisere freelancere og solo-selvstændige og komme i gang med at forhandle kollektive aftaler for dem.

Ansatte, løst ansatte, freelancere og solo-selvstændige – vi hører hjemme sammen, vi skal samarbejde og være solidariske. Sammen kan vi løfte vores danske aftalemodel til et højere niveau.

Mogens Blicher Bjerregaard var gennem 16 år formand for Dansk Journalistforbund og fra 2013 til 2022 formand for European Federation of Journalists - EFJ.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].
GDPR